Àmbit de la notícia
Informàtic

Una plataforma educativa de codi obert per "començar la reconquesta digital d'Europa"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Un dels tallers de formació de l'eina que s'ha fet al Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica.
    Un dels tallers de formació de l'eina que s'ha fet al Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica.

Xnet i l'Ajuntament de Barcelona presenten DD, una eina per la digitalització democràtica dels centres educatius.

La sobirania tecnològica comença a obrir-se pas als centres educatius catalans. Xnet ha presentat aquest dimecres el prototip de DD, la plataforma educativa de codi obert i auditable en què treballa des del 2019 per 'desgooglelitzar' l'educació.

Per ara s'està fent servir a tres centres educatius de Barcelona, es farà extensible a altres centres i equipaments formatius com biblioteques i centres cívics gràcies al suport de l'Ajuntament de Barcelona, i s'espera que pugui arribar a altres municipis catalans.

Una plataforma que suposa, en paraules de l'activista i fundadora d'Xnet, Simona Levi, "l'inici de la reconquesta digital d'Europa" i un exemple de col·laboració entre la societat civil i les institucions per posar en pràctica una digitalització que parteix dels drets humans i "no els inclou com un component que es pot apagar o encendre": "Les famílies han detectat el problema, Xnet ha dissenyat les solucions, i l'Ajuntament ha reconegut el nostre Pla de Digitalització Democràtica".

Cecilia Bayo, representant del grup de famílies impulsor, ha explicat que la plataforma, de codi públic i interoperable, neix de la necessitat de combatre l'ús de les dades dels centres per part de les grans corporacions i el determinisme corporatiu, que fa que els grans monopolis tecnològics decideixin quina infraestructura hem de tenir, construint així una visió única i comercial d'internet.

La DD integra eines existents de programari lliure en una única suite i en millora l'usabilitat, és auditable per poder examinar el codi i tenir el control sobre les dades, es localitza en servidors decidits i monitoritzats per la comunitat, i fa possibles migracions i integracions perquè els centres siguin lliures de decidir les infraestructures que volen utilitzar. Els objectius de l'eina són la sobirania de dades i els drets digitals de la comunitat educativa, afegeix Bayo.

Les empreses tecnològiques desenvolupadores, Isard i 3ipunt, han desgranat els diferents softwares agrupats: Moodle, Nextcloud, Onlyoffice, Bigbluebutton i Wordpress, i han fet la demostració tècnica de la plataforma.

Entre les funcionalitats que ofereix, hi ha llistar els cursos i aules i els rols de cada persona, accedir a l'avaluació de tasques pendents, la gestió i edició de fitxers en línia al núvol, l'accés a videoconferències, la creació de pàgines web, el correu, el calendari, i l'administració centralitzada de persones usuàries i grups amb la possibilitat d'importar bases de dades.

Durant aquesta setmana s'estan fent formacions de l'eina al Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica i s'hi han apuntat 250 persones de Catalunya i de l'Estat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari