Usapps, una web app per denunciar l'assetjament escolar

Colectic
Tres alumnes en una classe. Foto de RODNAE Productions de Pexels Font:  RODNAE Productions (Pexels)
Tres alumnes a classe. Font: RODNAE Productions (Pexels)

Usapps, una web app per denunciar l'assetjament escolar

Colectic

Resum: 

La conselleria d'Educació llança una eina per detectar violències a la comunitat educativa.

Un de cada quatre infants, el 23,6%, pateix assetjament escolar, segons l'Associació Catalana per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar (ACPAE). Els últims dos mesos la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) rebut 183 denúncies. Per això, la conselleria d'Educació ha posat en marxa la web app Usapps per facilitar les denúncies de casos de violència especialment en l'àmbit escolar, però també a casa, al carrer o a internet.

La web app, disponible en català, castellà, xinès, anglès, aranès, àrab i urdu, permet que tant l'alumnat com el professorat puguin denunciar casos d'assetjament a través d'un qüestionari amb preguntes sobre la persona assetjadora i els fets denunciats, que poden anar des de la violència verbal a l'agressió sexual. L'objectiu és que els especialistes de la USAV puguin acollir, acompanyar i actuar en les denúncies que es rebin, treballant de forma estreta amb les persones referents de cada territori.

Un cop feta la denúncia, la web ofereix el contacte de l'USAV i també la possibilitat d'esborrar les dades introduïdes.

Aquesta eina s'emmarca dins del pla de Les Escoles Lliures de Violències, adreçat a tots els centres públics i privats i a la comunitat educativa, que té com a principal objecte la prevenció, intervenció i seguiment de les situacions de violència que afecten l’alumnat. El pla compta amb un pressupost de 34,74M€ que es desplegarà fins al 2026.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha subratllat en una entrevista a RAC1 que les escoles han d'acompanyar emocionalment i ensenyar l'alumnat a "ser persones i a conviure" i, per tant, és una prioritat per al Govern que siguin llocs "lliure de violències i de segregació".

Davant d'un cas d'assetjament escolar proper, l'ACPAE aconsella al seu decàleg que es presti atenció i no es menyspreï la queixa de la persona afectada, que es busqui més informació abans d'alarmar-se, que s'animi els infants a denunciar casos d'assetjament i que les persones adultes esdevinguin referents a l'hora de mostrar els sentiments.

Afegeix un comentari nou