Webinar "Opcions de finançament: Captació de fons i crowdfunding"
Comparteix
La captació de fons i el micromecenatge han estat els protagonistes del webinar de xarxanet.org del 23 de març. Si no l'has pogut seguir en directe, te'n fem cinc cèntims i t'oferim la possibilitat de tornar-lo a visualitzar.
Diversificar les fonts de finançament és vital per a la sostenibilitat de les entitats sense afany de lucre. En aquest webinar s'ha parlat de com aconseguir finançament per als nostres projectes a través de la captació de fons i el micromecenatge.
El webinar s'ha emès en directe el dijous 23 de març, d'11.00 a 12.00 hores, i ha anat a càrrec de Manuela Frudà, responsable de projectes de Goteo.org, i Emilio Romero, de la Fundació Pere Tarrés – Servei d'assessorament en projectes. Xavier Aranda, tècnic del Teb, ha presentat els ponents i ha explicat el servei d'assessorament per a entitats.
Com crear un pla de captació de fons
L'Emilio Romero ha explicat que les entitats que busquin finançament privat haurien de tenir un pla de captació, seguiment i avaluació. Ha proposat seguir els 7 passos per crear el teu pla de captació de la Irene Borràs. Una de les coses que destaca la Irene Borràs és la importància de la comunicació ("La comunicació va abans de la captació) i de crear comunitat. Ha mostrat com a exemple la campanya #ningúsenseclau d'Arrels Fundació. A la plana web de Causes trobaràs més informació i recursos per crear el teu pla de captació.
Al torn de preguntes del final, l'Emilio ha parlat de la iniciativa Casa nostra, casa vostra com un exemple d'èxit tant en l'àmbit de la comunicació com de mobilitzar moltes persones.
Finançar projectes a través del crowdfunding
Goteo.org és una plataforma de crowdfunding. Segons Manuela Frudà, una de les característiques que diferencia Goteo.org d'altres plataformes és que darrere té una associació sense afany de lucre declarada d'utilitat pública. Així doncs, té una missió fundacional i ofereix l'opció de desgravar a l'hora de fer la declaració de la renda. També ha introduït el concepte de Matchfunding, que és el crowdfunding amb entitats públiques.
Ha exposat els avantatges que ofereix Goteo tant per a l'impulsor del projecte, que es finança a través de la aplataforma, com els/les mecenes que fa una aportació a aquest projecte. També ha explicat què és el cicle d'una campanya de Goteo i tots els passos a seguir.
Les campanyes en aquesta plataforma tenen una durada de 40 dies, ja que han comprovat que és la durada més efectiva. La Manuela destaca la importància de la primera setmana: Recomanen haver arribat al 20% del repte en aquests primers set dies, per tal que la campanya pugui tenir èxit. Normalment són les persones del cercle més proper les que fan aportacions en aquests primers dies. Després, és important que faci el salt i susciti l'interès d'altres cercles.
Segons Manuela, desglosar molt bé a què es destinaran els diners recaptats és de vital importància i senyal de transparència. També exposar un missatge i uns objectius molt clars. Aquí tornem a la importància de la comunicació, que ha estat un dels temes estrella del webinar.
La Manuela ha mostrat algunes campanyes del tercer sector que puguin servir d'inspiració a altres entitats: Verema solidària, 1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya, nova plana web de REAS.
Segon cicle de webinars
Els webinars de xarxanet.org són conferències online adreçades a persones que treballen a entitats o hi fan de voluntàries. De novembre de 2016 a gener de 2017 se n'ha realitzat un primer cicle i de febrer a juny està en marxa el segon. Els webinars que seguiran són:
- 20 d'abril - Claus per a una bona gestió del voluntariat
- 25 de maig - Arrels Fundació: Informar, emocionar, transformar i implicar amb la comunicació
- 27 de juny - Posicionament als cercadors: Surt el primer al Google!
L'avantatge de seguir els webinars en directe és que pots interactuar amb els/les ponents i fer preguntes que respondran en el moment. Tot i així, si no et van bé la data i l'hora, els podràs visualitzar quan et vagi bé, ja que queden publicats com un vídeo al canal de Youtube de Xarxanet Associacionisme. També els trobaràs a l'apartat de Webinars de xarxanet.org.
Afegeix un nou comentari