Àmbit
Informàtic

5 pòdcasts sobre economia social i solidària

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Anna Sánchez
El format del pòdcast s'ha convertit en un recurs molt útil per fer difusió de la tasca de les entitats. Font: Pixabay.
El format del pòdcast s'ha convertit en un recurs molt útil per fer difusió de la tasca de les entitats. Font: Pixabay. Font: Pixabay

Consum conscient, habitatge cooperatiu, comunicació feminista... Entitats, aquí teniu cinc propostes de pòdcast per acostar-vos als valors de l’economia social!

El pòdcast és el format comunicatiu per excel·lència i no ha parat de créixer durant els últims anys. En part, el seu èxit es deu a la flexibilitat que ofereix poder accedir al contingut digital a qualsevol hora i des de qualsevol lloc i, a més, aquest nou format ofereix també una gran diversitat de temàtiques de les quals es parla. Videojocs, teatre, cinema, economia, literatura, cultura digital, contes infantils... el ventall és tan ampli i divers que és difícil conèixer quants pòdcasts es produeixen a Catalunya en l’actualitat. El que sí sabem és que des de l'any 2022, més d'un 30% de la població catalana escolta pòdcast de manera regular.  

Aquest creixement representa una oportunitat excel·lent per potenciar la comunicació i l’impacte d’entitats i organitzacions socials. Per això, us compartim cinc pòdcasts de projectes d’economia social i solidària que ja s’han sumat a la tendència dels àudios digitals per explicar per què cal apostar per una economia que posi la vida i les persones al centre. 

Índex

'Des dels marges'

'Des dels marges' és el pòdcast de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre. Hi trobareu un total de set episodis que van des d’una introducció genèrica a l’economia social i la tasca dels Ateneus Cooperatius al territori, a temes més específics com l’emprenedoria o les possibilitats de transformació socioeconòmica des del punt de vista, les necessitats i els reptes del món rural.  

'Me cambio'

'Me cambio' és una iniciativa conjunta de REAS – Red de Redes, la xarxa d’economia solidària de l’estat espanyol, i el diari 'El Salto'. 

Neix com l’evolució d’un bloc, que porta el mateix títol, i amb la intenció d’aprofitar les avantatges del format pòdcast. Cada mes, aquest espai ens convida a recórrer les experiències que en múltiples sectors ens proveeixen de productes i serveis amb els quals satisfer les nostres necessitats d'una manera ètica, sostenible i responsable

Hi trobareu diversos capítols sobre consum conscient, que tracten temàtiques més específiques com ara la relació entre bancs i armes, el turisme, la distribució de la riquesa, o la bretxa de gènere.

'Pòdcast de la UESCOOP'

El 'Pòdcast de la UESCOOP' resulta de les temàtiques i ponències realitzades durant la Universitat d’Estiu del Cooperativisme, una iniciativa promoguda per la Confederació de Cooperatives de Catalunya. Hi trobareu sis episodis conduïts per la comunicadora Laura Grau que aborden alguns dels temes més actuals del món cooperatiu: política pública, béns comuns, escalabilitat de les cooperatives, habitatge o comunitats energètiques.

   

'La xapa de La Clara'

'La xapa de La Clara' és el pòdcast de la cooperativa La Clara Comunicació. Des de la seva expertesa, l’equip de comunicadores i periodistes ofereixen consells sobre comunicació des d’una perspectiva feminista, transformadora, amb eines lliures i solidària. Hi trobareu un munt de consells sobre disseny ètic, màrqueting de guerrilla o estratègies d’impacte amb influenciadores. 

'El pòdcast de l'Economia Social'

'El pòdcast de l’Economia Social' és la proposta de la Direcció General d'Economia Social i Solidària i Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, els capítols s’articulen com converses amb projectes i experiències reals de l'àmbit de l'economia social i solidària on es comparteixen els seus reptes i dificultats des de dins. 

Cadascun dels capítols d'aquest pòdcast se centra en un sector específic de l'economia social, tractant temàtiques tant diverses com el consum conscient, les gestories i l'assessorament, els projectes tecnològics, l'habitatge cooperatiu, l'emprenedoria, la transformació a cooperativa o l'intercooperació, entre altres. 

Comparteix i difon