7 aplicacions de programari lliure per a gent gran

Colectic - Informàtic
"Tens un correu", de Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons) Font: Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons)
Aquesta fotografia porta el títol de 'Tens un correu' i és de Georgie Pauwels (CC BY 2.0)

7 aplicacions de programari lliure per a gent gran

Colectic - Informàtic
Resum: 

Fem un recull d'aplicacions mòbils de codi obert que poden ser útils per als més grans en el seu dia a dia.

La tecnologia pot ajudar les persones grans a mantenir la comunicació amb les amistats i la família, proporcionar autonomia i estimulació cognitiva, apropar serveis comunitaris o funcionar com un element d’integració en la societat. Com passa amb totes les generacions, cada vegada estem més habituats a l'ús de les TIC, un fet que s'ha fet més evident amb la pandèmia. Segons l’última enquesta de l’INE sobre aquest tema, més del 63% de la població de l’estat espanyol d’entre 65 i 74 anys les fa servir. Fem un recull de les aplicacions de programari lliure per a Android que els poden ser útils:

Bald phone

Bald phone és una de les opcions de programari lliure per simplicar la interfície del telèfon mòbil quan les persones que l’utilitzen no necessiten veure totes les prestacions. Ofereix una pantalla principal amb opcions bàsiques com trucades, contactes, whatsapp, fotos i alarmes. A més, en té dues secundàries: la primera amb ajustos i mapes, i la segona per escriure notes o guardar gravacions de veu. Una altra aplicació d’aquest tipus és Senior Launcher, que redueix les opcions a trucades i fotografies. Les dues es poden descarregar des del repositori d’aplicacions de programari lliure F-Droid.

Raise to answer

La pèrdua auditiva i la interfície d’alguns mòbils a l’hora de respondre trucades poden impedir que contestem totes les trucades que rebem. L’aplicació Raise to answer fa que el telèfon accepti la trucada de forma automàtica quan l’usuari o usuària se’l posa a l’orella sense haver de prémer botons. Per a no trobar-nos trucades perdudes hi ha Schlikk calls, que permet apujar el volum de les trucades entrants a un volum més alt que el configurat per defecte i també establir un volum diferent segons la persona que truqui. Per últim, Coma Phone pot ser útil per a l’autonomia de les persones amb mobilitat reduïda: retorna la trucada perduda automàticament amb l’altaveu activat quan la persona no contesta. Les tres es poden trobar a F-Droid.

Calendula

Aquesta aplicació pot ser útil com a assistent per a aquelles persones que prenen medicació. Recorda les hores de cada medicament mitjançant notificacions i segons les rutines d’esmorzar, dinar i sopar. També permet crear múltiples usuaris i es pot decarregar des de PlayStore.

Open radio

Per als amants de la ràdio, aquesta aplicació permet escoltar emisores de ràdio de tot el món via internet. Podeu guardar les vostres preferides i afegir-ne de noves per contribuir a la base de dades comunitària des d’aquest enllaç. La podeu trobar a la PlayStore.

Open Sudoku

Si us agraden els jocs de lògica i mantenir el cervell actiu, hi ha aquesta aplicació de sudokus molt senzilla amb quatre nivells de dificultat que s’adapten a tothom. Té més de 90 trencaclosques i molts més que es poden descarregar des de la web, i els experts poden pujar els seus propis taulers. Es pot descarregar tant de la PlayStore com de F-Droid.

Pedometer

Per als mòbils que no tenen comptador de passos, hi ha aquesta aplicació de programari lliure que, a més, consumeix poca bateria ja que no registra el moviment a través del GPS ni cap informació personal. Ens pot ajudar a comptar els passos, i a calcular les distàncies i les calories que cremem. També ofereix una extensió que et notifica els teus assoliments per engrescar-te a continuar caminant.

Calibre

Un dels hàbits que més costa mantenir amb l'edat, sovint per les pèrdues de visió, és la lectura. És per això que l'aplicació Calibre esdevé molt útil. Es tracta d'una eina de gestió de llibres electrònics dissenyada per a organitzar, convertir i gestionar biblioteques digitals.

A més de la seva funcionalitat organitzativa, Calibre dona a les usuàries la capacitat de convertir els llibres electrònics a diferents formats. Això és especialment útil per a adaptar els llibres als requisits específics de tipus de lectores, ampliant la mida de les lletres o, fins i tot, convertint els llibres a lectura fàcil. Calibre també pot descarregar notícies de la web i convertir-les en un format de llibre electrònic, proporcionant a les usuàries una manera molt més fàcil d'accedir a diaris digitals i altres pàgines web.