6 claus per dissenyar un cartell

Colectic - Informàtic
Dues pantalles d'ordinador amb un treball obert de disseny de gràfiques. Font: Tranamutritam (Pexels)
Dues pantalles d'ordinador amb un treball obert de disseny de gràfiques. Font: Tranamutritam (Pexels)

6 claus per dissenyar un cartell

Colectic - Informàtic
Resum: 

Tot el que has de tenir en compte a l'hora de crear una imatge gràfica per una acció comunicativa.

A vegades les entitats han d'assumir internament el disseny gràfic d'algunes accions comunicatives sense personal format en disseny gràfic. Com que la imatge és molt important a l'hora d'arribar al públic objectiu, fem un repàs de les principals claus per dissenyar un cartell atractiu.

Organitza i jerarquitza la informació

Quina informació és imprescindible que aparegui? Reduïu-la al mínim, redacteu-la amb claredat perquè sigui de fàcil lectura i ordeneu-la segons la seva rellevància.

La jerarquia us servirà per crear el relat i hi ajudaran la tipografia, la mida de la lletra i la posició d'aquesta informació en la composició.

La sobreinformació o la falta d'informació és el problema més habitual del disseny gràfic. Per tant, assegureu-vos de dir el que voleu dir de forma ordenada i destancant allò més important, però eviteu transmetre una sensació caòtica.

Experimenta amb el color i la tipografia

El color transmet emocions i és molt important a l'hora d'aconseguir una imatge gràfica atractiva, tant el del fons com el dels elements i el de la tipografia. Combineu els colors segons siguin complementaris i quan creieu que ho teniu, proveu de canviar-los per veure si realment us convencen. No només és important el color, sinó el to, el matís, la lluminositat i la textura, depenent del que vulgueu transmetre.

La tipografia també dona informació i genera emocions. Trieu-ne una que tingui un estil acord amb la vostra acció i la vostra missió. Podeu combinar-ne més d'una, però aneu amb compte amb perdre la coherència estètica. Si voleu professionalitzar el vostre disseny o esteu en fase d'experimentació, no descarteu crear a mà una tipografia.

Pren consciència de les emocions i els valors

Un cartell ha de connectar emocionalment amb l'espectador a través del color i la tipografia, però també de la fotografia i la il·lustració, i de tots els elements que faci servir. Per tant, recordeu quins són els vostres valors i els de l'acció comunicativa a desenvolupar i trieu els elements d'acord amb això.

Per exemple, tindria sentit que una iniciativa mediambiental jugués amb formes i tipologies més orgàniques, i utilitzés tons terra per al seu disseny gràfic.

Compon i utilitza l'espai

No perdeu de vista l'espai en blanc per repartir els elements i jugueu també amb el negatiu. Utilitzeu un element posant-lo en el punt de focus del cartell, ja sigui centrat per fer una composició simètrica, o a un costat per fer una composició asimètrica. Tingueu en compte els marges perquè els elements tinguin prou aire al seu voltant.

Una opció és fer servir la regla fotogràfica dels dos terços, que vol dir dividir el cartell en tres parts i ocupar amb la imatge o amb la informació només dues de les tres parts.

Juga amb la fotografia

Utilitza una fotografia de qualitat pot donar-li credibilitat al nostre cartell i ens pot facilitar el disseny. No tingueu por de retallar-la i modificar-la per integrar-la en l'espai, o de tapar-la amb informació.

Cerca la fluïdesa dels elements

Un cop tingueu el disseny provisional, doneu-li un temps i remireu-lo en una estona. Cerqueu la fluïdesa entre els elements pensant en quin recorregut farà l'ull que se'l trobi per primer cop. Si no sabeu per on començar a mirar-lo, potser li heu de donar una altra volta!

Programari

Per fer els vostres dissenys podeu utilitzar eines com Canva o Piktochart, o programaris com GIMP.