7 eines per fer un 'quiz'

Colectic - Informàtic
Una il·lustració amb un interrogant. Font: Chen (Pixabay)
Una il·lustració amb un interrogant. Font: Chen (Pixabay)

7 eines per fer un 'quiz'

Colectic - Informàtic
Resum: 

La gamificació s'ha tornat imprescindible per dinamitzar les reunions, les formacions i la comunicació de les entitats.

Cal interacció i participació per establir un compromís i una cohesió entre les persones. Això s'aplica a l'esfera personal i a la professional i als seus diferents àmbits, com ara la comunicació, la formació i la gestió d'equips. La fi de la unilateralitat i la promoció de la participació democràtica s'han traduït en gamificació en l'entorn digital i han dut els 'quiz' a primera línia. Cada cop més, volem dir la nostra i posar-nos a prova.

Les entitats els utilitzen per fer valoracions de projectes i de formacions, dinamitzar reunions i gamificar la seva comunicació.

Per això, fem un recull de sis eines per fer 'quiz', una de les quals de programari lliure.

Mentimeter

Aquesta eina és molt visual i us permetrà fer 'quiz' interactius amb grups de persones, ja que es comparteix a través d'un codi que qualsevol participant pot introduir al seu mòbil.

Té format de presentació i funciona afegint pàgines i elements com selecció de respostes, selecció múltiple i rànquing de participants.

moltes opcions per interactuar molt útils per fer valoracions com ara:

  • Núvol de paraules: les participants introdueixen una o més paraules, que s'ordenen de forma visual.
  • Final obert: les participants introdueixen un o diversos missatges que es comparteixen amb el grup.
  • Escales: es pot valorar un ítem progressivament.
  • Pregunta i resposta: les participants poden fer preguntes in situ perquè siguin respostes.
  • Assenyalar un punt en una imatge: es pot fer servir, per exemple, amb mapes, i establir una àrea correcta per utilitzar l'eina en el 'quiz'.
  • 100 punts: les participants poden repartir 100 punts entre diverses opcions.
  • Quadrícula: les participants poden situar un ítem en una quadrícula segons dos indicadors d'avaluació.

Mentimeter té moltes més opcions com la d'endevinar una xifra, veritat o fals, o semàfors. Només cal dedicar temps a explorar-la!

El podreu compartir amb un codi, l'enllaç o QR amb qui vulgueu.

Kahoot

El Kahoot és una eina en línia que s'acostuma a utilitzar per fer qüestionaris en contextos socioeducatius per reforçar l'aprenentatge, però pot tenir múltiples usos.

També està pensat per fer en grup amb un codi que cadascú pot introduir al seu mòbil.

Un cop fet el registre, podeu crear-ne un de nou i afegir preguntes amb múltiples respostes, elegint quina o quines són les correctes, i afegint el temps de resposta i la puntuació, si s'escau.

També té opcions per afegir àudio, recollir respostes de text, o utilitzar el format de núvol de paraules, puzzle o enquesta.

En aquest recurs, ja us explicàvem com utilitzar-lo.

Quizizz

Aquesta eina també té un enfocament socioeducatiu i és molt senzilla d'utilitzar.

Un cop fet el registre, podeu triar els tipus de preguntes que podeu incloure al 'quiz' com les de selecció múltiple o omplir els forats d'una frase, l'opció d'enquesta o l'acció de dibuixar. Hi ha opcions que són de pagament com les de relacionar imatges amb paraules o arrossegar blocs de paraules fins als espais buits.

També permet importar preguntes des d'un full de càlcul o Google Forms.

Un cop introduïu una pregunta, ompliu els camps de pregunta i resposta i seleccioneu amb el tic la resposta correcta, podreu salvar, i continuar afegint preguntes al vostre 'quiz'. Des d'aquest panell, podreu també configurar el temps de resposta i la puntuació.

El 'quiz' es pot incrustar en un lloc web i imprimir.

Typeform

Aquesta eina té una interfície moderna enfocada al màrqueting digital. Té format de presentació i s'hi poden afegir imatges i vídeos a les preguntes. Un cop heu fet el registre i heu creat un 'quiz', hi podeu introduir les preguntes clicant al símbol "+" i triant entre les diferents opcions com tria múltiple o respostes de text i de si o no.

Disposeu de les pestanyes 'Connectar', 'Compartir' i 'Resultats' per vincular-la a altres plataformes, enviar-lo per correu, a través de les xarxes socials d'un QR o d'un enllaç, i analitzar les respostes amb diferents indicadors, respectivament.

Genial.ly

La interfície d'aquesta eina s'assembla al Canva. Parteix sempre d'una plantilla que podeu modificar amb la diversitat d'elements que proposa:

  • Text
  • Imatge
  • Recursos: per afegir gràfics i icones
  • Elements interactius: símbols clicables que es poden animar
  • Blocs intel·ligents: taules animades que es poden omplir
  • Inserir: per introduir enllaços, àudios, vídeos, o incrustar elements multimèdia
  • Fons: per pujar una imatge de fons o establir un color.
  • Pàgines: per gestionar la presentació i reduir o afegir pàgines.

A la part superior dreta, hi trobareu el menú per editar de forma col·laborativa i per publicar el 'quiz'. Per compartir una versió privada i analitzar els resultats necessitareu la versió de pagament.

ClassQuiz

Si voleu gamificar però fer-ho amb eines tecnoètiques, aquesta és la vostra eina. ClassQuiz és de programari lliure i, per tant, contribueix a la sobirania tecnològica, ja que està desenvolupada per una comunitat descentralitzada que vetlla pel bé de les persones usuàries.

Es tracta d'una eina pensada per l'àmbit educatiu, tot i que li podeu trobar diversos usos.

Un cop heu fet el registre, us trobeu una interfície molt senzilla amb un desplegable a l'esquerra amb les diferents pàgines que aneu creant.

La primera serà la portada. Heu d'omplir el títol i la descripció, i teniu la possibilitat de pujar una imatge central i una imatge de fons per a la portada.

Seguidament, podeu afegir pàgines i preguntes prement el símbol "+", i triant entre les diferents opcions: selecció múltiple, rang, votació, text o ordenar. També podreu configurar el temps de resposta i afegir una imatge.

Un cop ho heu guardat, podreu enviar-lo per correu electrònic.

Quizlet

Quizlet és una plataforma d'aprenentatge en línia que proporciona eines per a crear i estudiar conjunts de targetes de memòria digitals. Aquestes targetes poden contenir preguntes, termes, definicions o qualsevol tipus d'informació que es vulgui recordar.

La plataforma és utilitzada principalment per estudiants i educadores, però també per entitats de lleure, per repassar conceptes, vocabulari i material d'estudi d'una manera interactiva i efectiva.

El funcionament de Quizlet és bastant intuïtiu. Les usuàries poden crear els seus propis conjunts de targetes de memòria o accedir a conjunts preexistents compartits per altres usuàries de la plataforma. Cada conjunt de targetes inclou una llista de termes i les seves corresponents definicions o respostes.

A més, aquesta plataforma ofereix eines de seguiment del progrés i estadístiques perquè eles usuàries puguin avaluar el seu coneixement i comprendre en quines àrees necessiten més pràctica.