Àmbit
Informàtic

Afegeix electrònica al teu projecte amb Arduino!

Autor/a
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Construeix prototips electrònics amb Arduino.

Arduino és una plataforma electrònica basada en el maquinari lliure. Amb ella es poden realitzar multituds de projectes que les entitats poden utilitzar.

Imagineu-vos que sou una entitat mediambiental i voleu mesurar els indicadors de contaminació de diverses zones. Per a fer-ho teniu tres opcions: demanar al Departament de Medi Ambient que instal·li una estació mòbil en diferents zones, comprar-vos diverses estacions amb indicadors de contaminació o fabricar-vos vosaltres mateixos petites estacions mediambientals amb Arduino.

Si la part econòmica és un condicionant molt important, nosaltres us recomanem que escolliu la tercera opció, la d'Arduino. I es què Arduino està revolucionant el món dels prototips electrònics, ja què està aproximant el món de la electrònica a la ciutadania.

 

Projecte Smart Citizen

 

Amb Arduino podreu construir-vos vosaltres mateixos, prototips electrònics que al mercat tenen un cost molt elevat. Des de robots, estacions meteorològiques, càmeres, obres d'art, teatre, cinema... Només falta començar a engreixar els engranatges de la vostra imaginació per combinar els vostres projectes amb l'electrònica.

Índex

Què és Arduino?

Arduino va néixer a Itàlia, l'any 2005, fruit d'un projecte educatiu de l'Institut d'Ivrea. Els alumnes d'aquest institut utilitzaven, per estudiar electrònica, un prototip electrònic que era massa car. Alguns professors i alumnes van començar a treballar plegats per tal de construir un prototip electrònic basant-se en el concepte de maquinari lliure. Després de construir unes quantes proves, van passar a optimitzar el procés per tal de reduir el cost de producció.

 

D'aquí va néixer Arduino, una placa electrònica principal on s'hi poden afegir altres elements que realitzen funcions específiques. Mitjançant resistències, condensadors i semiconductors, es poden controlar aquestes funcions específiques. I mitjançant un ordinador o un telèfon mòbil, també podreu controlar totes aquestes funcions i activar-les quan vosaltres ho desitgeu.

 

Cal remarcar una cosa. Tot i ser maquinari lliure, Arduino té un cost de compra. Cal recordar que un dels principals requisits del maquinari lliure, o el programari lliure, és que el codi font ha de ser accessible. Amb Arduino trobareu tota la documentació del projecte a la seva web, per si el voleu millorar.

 

Els kits d'iniciació es poden comprar a la mateixa web i venen acompanyats d'un manual molt interessant. Amb el kit ve un paquet sencer de peces. Tot i així, les peces es poden comprar per separat per Internet.

 

Els kits d'iniciació poden ser una bona manera de començar amb Arduino!

Què és un prototip electrònic?

Quan parlem de la paraula prototip segurament us ve al cap la imatge de cotxes. Aquells cotxes impressionants que mai veureu circular per la carretera. Un prototip electrònic, en principi és una prova experimental del producte final que volem. En aquest cas, Arduino és una plataforma de prototips electrònics ja que en el kit d'iniciació hi ha la placa de proves. En aquella placa de proves podeu connectar les resistències, condensadors, motors etc. Podreu provar tot el que voldreu fer.

 

Arduino està compost d'una placa mare i una placa de proves

 

Un cop hagueu acabat les proves és possible construir una placa electrònica incorporant totes les peces que heu afegit a la placa de proves i a la placa mare... en un circuit integrat. El circuit pot ser imprès en retoladors d'estany en plaques de silici, fusta o plàstic. Així el projecte quedarà més maco i curiós. Tot i així, molts projectes d'Arduino s'utilitzen amb les plaques de prova. Qüestió de gustos.

 

El resulstat final es pot gravar en tros de fusta

Les peces d'Arduino

  • La placa mare

 

Seguint el contingut del Kit d'iniciació, Arduino està compost principalment per una placa mare que és el cervell del prototip electrònic. En ella hi passarà tota la corrent elèctrica i segons com heu programat la placa electrònica, executarà unes rutines quan la corrent passi en determinats llocs.

 

Hi han diverses plaques disponibles: Arduino Uno, Arduino Leonardo, Arduino Due, Arduino Yún, Arduino Robot... La diferència està en la memòria, la rapidesa d'execució... depenent del projecte que vulgueu fer, necessitareu una placa electrònica o una altre.

 

La placa mare és el cervell de tot

 

  • El Cable USB

 

Mitjançant aquest cable, connectareu la vostra placa electrònica amb un ordinador per tal d'introduir rutines fetes per vosaltres mateixos, o per tercers, a la placa mare.

 

  • Arduino Software

 

Mitjançant l'Arduino Software, disponible per GNU/Linux, MAC i Windows, podreu realitzar els vostres programes i passar-los a la vostra placa mare.

 

L'entorn de desenvolupament d'Arduino és fàcil d'entendre

 

  • Placa de proves

 

La placa de proves, tal i com diu el seu nom permet realitzar les proves abans de construir el circuit integrat. A la placa de proves, és on connectareu les resistències, condensadors, llums led's, pantalles...

 

Mitjançant amb cables elèctrics, connectareu la mateixa placa mare d'Arduino amb la placa de proves. Així doteu d'electricitat a la placa de proves i en ella podreu connectar totes les altres peces que necessiteu en el circuit.

 

  • Resistències

 

Les resistències són unes peces electròniques que ofereixen resistència a la electricitat quan passa per allà. Mitjançant les resistències podeu, per exemple, graduar la intensitat d'un llum led.

 

Les resistències són uns elements claus en els circuits electrònics

 

  • Condensadors

 

Els condensadors poden emmagatzemar corrent elèctrica per tal de deixar-la anar quan sigui necessari.

 

  • Components específics

 

Botons, sensors de temperatura, motor, motors giratoris, leds, pantalles

 

El programari d'Arduino

Tal i com hem explicat, la placa mare d'Arduino necessita unes instruccions per executar. Aquestes instruccions són petits programes que resideixen a la memòria de la placa mare. El codi s'escriu mitjançant l'entorn de desenvolupament que ofereix la mateixa pàgina d'Arduino. Aquest entorn és gratuït i és de programari lliure.

 

La placa mare es connecta amb un cable USB a l'ordinador i l'entorn de desenvolupament detecta que s'hi ha connectat. Mitjançant aquesta connexió podeu començar a programar codi a la mateixa placa. A la mateixa pàgina d'Arduino trobareu multitud d'exemples per aprendre a programar amb el seu llenguatge!

Què podeu fer amb Arduino?

Tot i semblar un producte per “freaks”, Arduino pot ser molt útil per les entitats. Només falta fer anar la imaginació. Però per ajudar-vos a pensar, us deixem uns quants exemples.

 

  • Entitats mediambientals o meteorològiques

 

Amb sensors de humitat, temperatura, vent... la mateixa entitat pot crear un prototip electrònic d'estació receptora i enviar les dades amb una connexió wifi o 3G.

 

SmartCitizen.Me from Fab Lab Barcelona on Vimeo.

 

  • Entitats ecològiques

 

Amb càmeres i detectors de moviment pot ajudar a la delimitació d'una zona per gravar els animals que hi habiten.

 

  • Entitats d'astronomia

 

Construir un braç robòtic per moure el telescopi a distància.

 

  • Entitats d'arts escèniques

 

Construir i programar una caixa d'efectes.

 

  • Entitats socials

 

Dispositius amb emissors d'emergències.

 

No teniu coneixements d'electrònica? Formacions i trobades!

Evidentment parlar d'Arduino és parlar d'electrònica. Per realitzar un projecte amb Arduino, cal tenir uns coneixements en aquesta matèria. Però en aquest cas, cal recordar com va néixer el projecte i la finalitat d'ell, aproximar l'electrònica a la ciutadania.

 

En el mateix kit d'iniciació d'Arduino, hi ha un manual amb llicència Creative Commons. En el mateix manual hi han explicacions molt bones de conceptes electròniques. Un exemple, és l'explicació del què és una resistència.

 

Explicar què és una resistència amb una metàfora és una bona opció

 

Però per aprendre també cal compartir la informació, i una trobada de robòtica pot ser la millor manera de fer-ho. A Barcelona hi han diversos llocs on fan trobades d'Arduino per conèixer gent i sobretot intercanviar informació.

Anar a una trobada d'Arduino també és una bona opció per aprendre

A la mateixa ciutat també hi han centres que organitzen formacions específiques d'Arduino.

 

Comparteix i difon