Així funciona el mapa per trobar les víctimes i represaliades del franquisme
Comparteix
L'associació Innovation and Human Rights treballa per facilitar l'accés de les famílies a la informació.
L'associació Innovation and Human Rights posa a disposició de la ciutadania un mapa per trobar les víctimes i represaliades del franquisme per localització de naixement, a més d'una base de dades més àmplia en la qual es pot fer una cerca fàcilment a través dels noms i els cognoms. D'aquesta manera, volen facilitar a les famílies l'accés a la informació, sovint dificultat per la idiosincràsia dels arxius i la protecció de dades.
Us expliquem com fer servir aquesta eina.
Cognom
Per fer una cerca només heu d'entrar al mapa i introduir el cognom de la persona que esteu buscant. us apareixerà la llista de persones registrades amb aquell cognom que han nascut a qualsevol punt de l'Estat.
Hem de tenir en compte que l'entitat disposa d'una base de dades d'1.200.000 persones i és conscient que les víctimes i represaliades són moltes més. D'aquestes, només 82.000 han pogut ser introduïdes al mapa perquè en la resta de casos no hi ha informació sobre el lloc de naixement.
Lloc de naixement
Sense esborrar el cognom, pots afegir-hi el lloc de naixement i, així, t'apareixeran les persones amb aquell cognom que han nascut al municipi introduït.
Si esborres el cognom i introdueixes el municipi on va néixer la persona que cerques, t'apareixerà la llista de les víctimes i represaliades registrades nascudes en aquesta localització.
Punt del mapa
Per contra, també pots no introduir cap cerca i seleccionar els punts destacats al gràfic, D'aquesta manera, veuràs com el mapa s'amplia i es desgrana en els diferents casos de cada persona registrada. Així, podem veure en quines zones es concentren les víctimes i represaliades registrades. Per exemple, a Tortosa, n'hi ha més de 600.
Referències
L'entitat centralitza i republica dades que són públiques, tot i que sovint resulten poc accessibles per a la ciutadania. Un dels seus objectius és visibilitzar la feina d'aquests arxius i de les persones historiadores. I és per això que és molt important per a l'equip referenciar correctament l'autoria.
D'aquesta manera, cada registre remet a un conjunt de dades, on hi ha les referències a l'autor i les fonts d'on s'han extret, explica Guillermo Nasarre, analista de dades de l'entitat. En alguns casos, ens permeten conèixer informació que es conserva sobre les penes que van complir o sobre on van morir, malgrat que moltes fitxes es troben incompletes.
Cercador de noms
Si no heu trobat la persona que cercàveu, podeu provar-ho al cercador de noms, de la mateixa entitat, on hi ha tots els registre que han aplegat. La cerca es pot fer per nom i/o cognom i també es referencien els conjunts de dades dels quals s'han extret amb tota la informació disponible.