Com crear grups de Telegram

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Telegram s'ha convertit en una eina molt interessant per gestionar grups. CC BY 2.0 Font: Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0
Telegram s'ha convertit en una eina molt interessant per gestionar grups. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Telegram pot ser utilitzat a través de telèfon mòbil, navegador web o aplicació. Imatge de Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Telegram pot ser utilitzat a través de telèfon mòbil, navegador web o aplicació. Imatge de Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0.

Com crear grups de Telegram

Colectic - Informàtic
Resum: 

Els grups de Telegram són una molt bona opció per coordinar-se amb el vostre ecosistema o per captar nous voluntaris o sòcies. Telegram ofereix moltes possibilitats pel que fa a l’administració dels grups.

Les entitats, les associacions, les fundacions i les ONG treballen en camps concrets. Algunes treballen en el camp social, altres en la cultura, el medi ambient o els drets humans. De temàtiques n’hi poden haver-hi tantes com n’hi ha a la societat.

Quan una entitat té clar quin és el seu camp de treball, té també clar quin és el seu públic objectiu. D’aquesta manera serà molt més fàcil trobar les persones que podran ser sòcies de l’entitat o formar part de l’exèrcit de voluntaris i voluntàries.

Però tot i tenir clar quin és el públic objectiu, cal trobar les eines adequades per arribar a aquest públic objectiu. Aquí és on entren en acció les xarxes socials o les eines de missatgeria instantània. Totes aquestes eines us poden ajudar a trobar totes aquestes persones que tant desitgeu que formin part del vostre ecosistema.

Una d’aquestes eines que us pot ajudar és Telegram. Telegram és una eina de missatgeria instantània, gratuïta i de programari lliure, que us permetrà comunicar-vos instantàniament amb totes les persones que desitgeu. A més, és una eina que generalment moltes persones tenen, ja que la troben una alternativa fiable a Whatsapp.

Mitjançant Telegram podreu crear grups públics, on totes les persones que desitgin podran formar-ne part. Podreu crear grups temàtics de la vostra entitat o grups específics de la vostra entitat. Per posar un exemple, podeu conèixer l’experiència del grup Tecnologia solidària en aquesta entrevista feta al Francesc Bassas.

A continuació us explicarem com crear un grup de Telegram i com gestionar-lo per tal que en formin part gent propera al vostre interès.

Característiques dels grups

Segurament teniu experiència amb la gestió de grups de Whatsapp. Funcionalment, els grups de Telegram són molt similars als grups de Whatsapp. Però en aquest cas, Telegram té algunes diferències principals amb Whatsapp. Són les següents:

 • Els grups de Telegram poden tenir fins a 200.000 persones.
 • L’històric del xat, pot ser visible per a tothom. Qualsevol persona que hi entri, pot consultar tot el que s’ha dit prèviament.
 • Els grups poden tenir un enllaç, per a ser compartit i perquè tothom hi pugui entrar.
 • Es poden crear diferents tipus de rol d’administradors i administradores.

Crear el grup

Donem per entès que teniu Telegram instal·lat al vostre telèfon mòbil o en el vostre ordinador.

Crear el grup és molt senzill, Només heu de fer el següent:

 1. Entrar a Telegram.
 2. Clicar el botó de sota a la dreta, on apareix una icona d’una suma.
 3. Seleccionar l’opció de ‘Crea un grup’.
 4. Afegir, almenys, una persona dels teus contactes.
 5. Introduir el nom del grup.
 6. Introduir la fotografia del grup.

Amb el grup creat, ja podeu començar a parlar entre vosaltres.

Configuració del grup

Una cosa que heu de tenir clara és que quan creeu un grup, automàticament el grup és privat. Això vol dir que només s’hi podran afegir persones, si les afegiu vosaltres o les convideu a través d’un enllaç. Això pot ser interessant en el cas que els grups siguin per membres de les entitats.

Però si el grup està pensat per a persones que tinguin interès en una temàtica que treballi la vostra entitat, llavors hauríeu de configurar el grup en obert. Per a fer-ho, heu de fer el següent:

 1. Entreu dins el grup.
 2. Cliqueu sobre el nom del grup.
 3. Cliqueu sobre la icona del llapis.
 4. En aquesta secció, heu de clicar sobre l’opció “Group Type”.
 5. Un cop dins la configuració de grup, heu de seleccionar l’opció “Public Group”.

Fixeu-vos que on heu seleccionat l’opció de “Public Group”, podreu copiar l’enllaç per fer visible el grup i enviar-lo a tothom.

Captura de pantalla de Telegram per convertir un grup privat en grup públic.

Rol propietari i rol administrador.

En el cas dels grups, hi ha diferents rols que cal saber diferenciar. Són els següents:

 • Propietari o propietària: és la persona que ha creat el grup. Diguéssim, que és qui té més poder de tots els rols.
 • Administrador o administradora: té un rang per sota del propietari. Sempre ha de ser designat per un propietari i es poden editar les seves capacitats.

Vosaltres, quan creeu el grup, ja sereu propietaris o propietàries del grup, automàticament. Per tant, només us tocarà assignar administradors i administradores al grup, en cas que vulgueu fer-ho. Per a fer-ho, cal que seguiu aquestes passes:

 1. Cliqueu sobre el nom del grup.
 2. Cliqueu a la icona del llapis.
 3. Cliqueu a la secció ‘Administradors’.
 4. Seleccioneu ‘Afegeix un administrador’.
 5. Seleccioneu a la persona qui voleu fer administradora.
 6. Escolliu els permisos que voleu que tingui aquesta administradora.

Mitjançant els permisos, podreu controlar el que realment pot fer aquesta persona administradora.

Captura de pantalla de Telegram per administrar permissos d'administradors

Difusió del grup

Un cop teniu el grup ben configurat, en obert, i amb les persones que faran d’administradora, i els seus rols ben configurats, només cal que convideu a tothom que hi vulgui participar. Només haureu de copiar l’enllaç per entrar al grup i fer difusió.

Captura de pantalla de Telegram. Enllaç per invitar al personal.

Podeu fer difusió a través de les xarxes socials, del butlletí electrònic i a través d’altres eines de missatgeria instantània.

També és interessant afegir un botó a la vostra pàgina web. En cas que la tingueu feta amb Wordpress, podeu afegir qualsevol extensió per aquesta fi.

Gestionar el grup

A part de fer difusió, heu de començar a gestionar el grup. És possible que us entrin comptes tipus ‘bots’, que publiquen missatges brossa. Els podeu eliminar fàcilment.

També és interessant que aneu promovent converses entre les persones membres, per tal que participin entre elles.