Com fer un article a la Viquipèdia

Colectic - Informàtic
La Viquipèdia té més de 1.400 participants actives. Font: Startup Stock Photos (Pexels)
La Viquipèdia té més de 1.400 participants actives. Font: Startup Stock Photos (Pexels)

Com fer un article a la Viquipèdia

Colectic - Informàtic
Resum: 

Us expliquem com col·laborar en l'enciclopèdia digital de coneixement lliure en català, pas a pas.

Si som una organització que treballa pel coneixement obert col·laboratiu i públic, o per reivindicar realitats invisibilitzades, podem predicar amb l'exemple col·laborant amb articles a la Viquipèdia, tant afegint-hi modificacions com creant-ne un de nou. Us expliquem com fer-ho, pas a pas.

Crear un compte

En primer lloc, haureu de crear un compte des de la pàgina principal de Viquipèdia introduint un usuari, una contrasenya i un correu electrònic.

Un cop verificat el compte, Viquipèdia us farà un qüestionari sobre interessos per suggerir-vos edicions que podeu fer en textos existents, ja que recomanen que es comenci amb modificacions abans de crear un article des de zero.

També s'aconsella fer proves amb la nostra pàgina d'usuari on podem saludar la comunitat i indicar les nostres intencions.

Haurem d'estar atents a les pàgines de discussió, en què tant nosaltres com les altres editores podem fer comentaris sobre els articles per tal de millorar-los.

Ampliar o modificar un article existent

En cas que vulgueu fer modificacions, podeu clicar a les suggerències o clicar a 'Modificació' des de qualsevol pàgina de la Viquipèdia, fer les modificacions corresponents i publicar els canvis. Abans, però, podeu fer servir el mode 'Mostra la previsualització' per veure com quedarà. També és útil que escriviu a la casella 'Resum' quin tipus de canvis heu fet perquè les altres editores ho puguin saber.

Crear un article

Per crear un article nou, teniu diverses opcions:

  • Començar una pàgina des d'un enllaç que ja existeix clicant un enllaç en vermell de qualsevol pàgina o article.
  • Escriviu la URL de la nova pàgina a la línia d'adreces del vostre explorador d'Internet, per exemple, www.wikipedia.org/xarxanet
  • Escriviu el títol en el quadre que trobareu en aquest enllaç i cliqueu a Inicia article.
  • Cerqueu amb el cercador de la Viquipèdia i, si aquest article no existeix, us donarà l'opció de crear-lo.

Format, imatges i enllaços

Els articles han de tenir en compte els següents elements:

  • Format del text: si utilitzeu l'editor visual, que és el més intuïtiu, teniu les opcions de format de text habituals, com les negretes o les cursives. Podeu consultar aquí el llibre d'estil.
  • Enllaços interns: és recomanable utilitzar els enllaços interns per redireccionar a altres continguts de la Viquipèdia.
  • Contingut multimèdia: és aconsellable afegir continguts multimèdia i han de ser lliures de drets. Ho podeu fer des de Wikimedia Commons. Si pugeu una foto feta per vosaltres, pugeu-la aquí i especifiqueu-ne la descripció i la llicència per tal que altres la puguin utilitzar.
  • Les fonts: afegiu-les al final de la frase amb el botó Cita i sigueu concretes amb la informació, per exemple, introduïu l'ISBN si es tracta d'un llibre publicat. Aquestes referències es guarden automàticament al final de la pàgina a mode nota al peu i és recomanable que genereu un encapçalament que es digui Referències.
  • Enllaços externs: es pot generar una secció d'Enllaços externs, amb informació addicional sobre el tema.

Recomanacions

La Viquipèdia és lliure i oberta a tothom, però posa algunes normes per admetre els articles:

  • Han de ser significatius
  • Han de tenir fonts fiables
  • Han de ser independents de l'autor/a, és a dir, no es pot fer publicitat, autopromoció o autobiografies.
  • Han de tenir un punt de vista neutral amb múltiples fonts
  • S'han de respectar els drets d'autor tant amb el text com amb el contingut multimèdia
  • S'ha de comprovar que no existeixi cap article amb el mateix nom
  • Han de contenir prou informació

Si no es compleixen els requeriments poden ser eliminats o fins i tot suposar el bloqueig de la persona usuària.

Si no us en sortiu podeu fer consultes a la comunitat o demanar un/a mentor/a que us ajudi.

Sabies que la Viquipèdia també és una entitat?

L'edició en català de la Viquipèdia és una iniciativa que forma part de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre amb seu a San Francisco, Estats Units, fundada l'any 2003.

La Fundació és la propietària dels dominis i opera la majoria dels llocs web dels diferents projectes del moviment. A més de la Viquipèdia, l'entitat compta amb molts altres projectes com ara el Viccionari, els Viquillibres o el repositori d'arxius multimèdia Wikimedia Commons.