Com millorar el posicionament SEO del teu blog!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com millorar el posicionament SEO del teu blog!

Resum: 

Avui en dia, sortir en bona posició als resultats de les cerques és positiu. Entendre bé com funcionen els cercadors és fonamental perquè això sigui així.

Qualsevol entitat que disposi d'una pàgina web o blog, vol que el seu treball surti en les primeres posicions dels cercadors. És un fet natural. La web és un punt de trobada, i ser trobats es sinònim de poder ser recolzats. Imagineu-vos que necessiteu voluntaris o material per un projecte. Sense un bon posicionament difícilment arribareu a tenir èxit. Heu de tenir clar que pocs usuaris miren més enllà de la primera pàgina dels resultats del cercador.

Amb aquest recurs difícilment podrem aconseguir que la vostra pàgina arribi a la primera posició de Google. Però segurament, entendreu com funcionen els cercadors. Ja és un gran pas per millorar el posicionament.

Entendre bé els cercadors

Abans que us poseu a fer modificacions al vostre blog, a crear una estratègia de continguts o incloure un mapa web, el que cal és entendre bé com funcionen els cercadors. I sobretot, més enllà de realitzar una bona cerca.

Els cercadors realitzen aquestes quatre funcions:

  1. Rastrejar les pàgines webs.
  2. Construir un índex en el seu servidor.
  3. Calcular la rellevància de la informació recollida.
  4. Donar respostes a les cerques.

Totes aquestes funcions es realitzen internament mitjançant uns algoritmes. Ningú coneix com funcionen els algoritmes i contínuament els estan modificant. És per això que a vegades el SEO és com un ciència incerta. Hi ha gent que es dedica a entendre els cercadors, realitzant pàgines de proves, noms de dominis complicats i continguts relacionats.

De tota aquesta gent que es dedica al SEO s'arriba a entendre que les grans funcions dels cercadors són les de rastrejar la informació, construir un índex, calcular la rellevància de la informació i donar respostes a les cerques.

Rastrejar informació a la World Wide Web

Imagineu-vos que formeu part d'una agència d'espionatge internacional i què necessiteu informació sobre un país concret. El que faríeu seria enviar un espia a recollir informació oi? Doncs això és el que fan els cercadors amb les vostres pàgines web. Enlloc d'espies que recullen informació, utilitzen robots tipus aranyes per anar recollint informació de totes les pàgines web que hi han a la World Wide Web.

I quina informació recullen de les teves pàgines web?

  • El títol de la pàgina.
  • El domini de la pàgina.
  • Els títols de les pàgines internes.
  • Els enllaços de les pàgines internes.
  • Les paraules claus com la categorització o taxonomies.
  • El contingut de la pàgina web.
  • El títol i les etiquetes ALT de les imatges o elements multimèdia.
  • El mapa de la vostra web.

Per això és important el següent:

  • Intentar que el títol de la pàgina i el domini coincideixin.
  • Utilitzar editors de camins (path) per editar els noms de les entrades o pàgines que editeu.
  • No utilitzar Flash o animacions 3D per guardar informació de text.
  • Escriure sempre nom i etiqueta ALT a les imatges.
  • Crear un mapa web. Amb wordpress existeix la extensió que us ho facilita i mantenir-lo que funcioni constantment.
  • Utilitzar extensions com Yoast per afegir índexs H1, “meta tags” i paraules claus a les entrades i pàgines del blog.
  • Utilitzar recursos com Google AdWords per saber quines paraules claus solen ser més utilitzades.

Hi han altres aspectes a tenir en compte com:

La rapidesa del servidor o del gestor de continguts. El temps de carga de la pàgina no ha de ser lent, sinó ràpid. Això ho pot causar, tan un hostatge web molt dolent o un gestor de continguts mal gestionat.

Construir un index

Un cop els robots aranya han recollit el màxim d'informació de la vostra pàgina web, desaran la informació en els seus servidors per després calcular la rellevància. En el cas que no reculli suficientment informació d'una pàgina web, ho deixarà en blanc.

És per això que el pas anterior, heu d'intentar complir amb tots els consells. Però en alguns no cal obsessionar-se. Per exemple si el vostre domini no coincideix amb el títol de la vostra pàgina, tampoc és tan greu ja que només és un registre.

Els més importants són els que recullen els index, títols, les imatges... en definitiva, els que recullen la informació de text del vostre blog o pàgina web.

Calcular la rellevància

Google, Bing, Ask... enregistren en els seus servidors totes les informacions que recullen els seus robots tipus aranyes. I ara ve lo bo. Com construeix l'índex el cercador? Aquesta és la pregunta del milió i què ningú ho coneix a la perfecció, ja que aquests algoritmes no surten a la llum pública.

Tot i així moltes empreses contínuament realitzen proves per intentar aproximar-se a l'algoritme original dels cercadors. Amb aquestes proves podrem extreure algunes conclusions al voltant del que està ben puntuat per assegurar-se una bona posició a les cerques:

  • S'ha d'utilitzar un bon criteri de paraules claus. Heu de pensar sobretot en com l'usuari escriurà les paraules claus al cercador. Per exemple: “entitat” o “ong” o “associació”?

  • Intenteu editar els enllaços de la vostra pàgina i què coincideixin amb els títols de les notícies. Wordpress et permet fer-ho sense cap extensió pel mig.

  • Creu contingut original. Utilitzant aquesta premisa tindreu més visites i de pas molts més enllaços a la vostra pàgina web. És important que els enllaços entrants a la vostra pàgina web, siguin naturals. Això significa que no heu de pagar diners per obtindre enllaços, ja que està penalitzat pels cercadors. Aportant enllaços al vostre web també aportareu més enllaços al vostre, però recordeu que a vegades els enllaços es trenquen i s'han de canviar!

  • Incloeu icones RSS perquè els usuaris s'afiliïn als continguts de la vostra web. Així és més possible disposar d'enllaços a la vostre pàgina web, més visites i què el vostre contingut sigui compartit.

  • Recolzeu-vos a les xarxes socials. El contingut de la vostra pàgina web, aneu-lo compartint als vostres perfils de les xarxes socials. Els robots també detecten el contingut que es penja a segons quines xarxes socials. O es que no heu vist últimament tot de consells recomanant-vos utilitzar Google+?

Realitzant aquests consells podreu veure millorar el vostre posicionament.

Donar respostes a les cerques

L'últim pas que realitza el cercador és donar el llistat de respostes. És possible que la vostra pàgina tardi en escalar el posicionament. Això és degut a molts factors ja que tota la feina de rastrejar, indexar i calcular la rellevància de la vostra pàgina té dies de durada. Amb eines com Google Web Developer podreu veure quantes vegades ha visitat el robot de Google la vostra web.

L'únic consell que us donem, és tenir paciència, que és la mare de la ciència!

L'últim consell per millorar el posicionament

Tal i com hem explicat anteriorment, hi ha molta gent que s'obsessiona amb aconseguir que la seva pàgina web estigui en els millors resultats. Pels que estigueu obsessionats en això, us aconsellem que pagueu directament a Google i així us estalviareu l'ansietat.

Aquestes obsessions poden conduir a realitzar malament l'estratègia per millorar el posicionament. Hi ha gent que intenta millorar el posicionament pensant en els cercadors i no en els usuaris que visitaran la vostra web. Realment voleu fer la web per uns robots? O la voleu fer per les necessitats dels vostres lectors, voluntaris o socis? I es que el poder del posicionament són els usuaris que visitaran la vostra web, els bons continguts que oferiu, els missatges compartits, les visites i els anteriors consells que us hem explicat.