Com funciona l'app Localitzador Arrels: Si veus una persona dormint al carrer, avisa!

Colectic - Informàtic
Persones voluntàries fent el recompte de gent dormint al carrer d'Arrels el 2017. Font: Arrels Fundació
Persones voluntàries fent el recompte de gent dormint al carrer d'Arrels el 2017. Font: Arrels Fundació

Com funciona l'app Localitzador Arrels: Si veus una persona dormint al carrer, avisa!

Colectic - Informàtic
Resum: 

Fes servir la tecnologia per contribuir a l'atenció i recompte de les persones sense llar.

2.300 persones comptabilitzades dormen al carrer a Catalunya. L'aplicació Localitzador de la Fundació Arrels permet indicar on hi ha gent dormint al carrer perquè l'entitat pugui millorar-ne l'atenció i comptar-la amb l'objectiu de traçar polítiques i accions per combatre el sensellarisme. Us expliquem com funciona l'app, disponible per a iOS i Android, pas a pas:

Com utilitzar-la

En primer lloc, us haureu de descarregar l'aplicació des del repositori corresponent.

La interfície és molt senzilla. Està dividida en una plana d'inici amb informació sobre l'entitat, una segona pantalla amb un mapa on podeu introduir la informació, un recull dels informes que faci l'entitat un cop hagi gestionat la informació, i una última pestanya amb opcions per configurar l'idioma.

Per avisar que heu trobat una persona dormint al carrer, haureu de clicar la pestanya Mapa, seleccionar la ubicació exacta i respondre una sèrie de preguntes sobre el gènere, si hi ha més d'una persona, el lloc on dormen, si ja l'hem vist altres vegades, si té animals, la data i l'hora, i altres observacions, amb tots aquells detalls que puguin ser importants.

L'entitat explica que la informació requerida és important per diferents motius: la majoria de persones que dormen al carrer són homes i, per tant, hi ha més recursos dirigits a aquest col·lectiu; la gent que dorm al carrer i té animals acostuma a ser més reticents a utilitzar recursos perquè aquests no estan adaptats animals, que dormin soles o en grup pot definir un major o menor grau de vulnerabilitat, etc.

Què fa l'entitat amb la informació?

Les dades són perquè l'entitat les utilitzi internament i pugui millorar l'atenció ja que podrà traçar accions i polítiques més acurades tenint en compte el número de gent que dorm al carrer i la ubicació, a més d'assegurar-se que estan atenent les zones més sensibles.

Què passa quan avisem?

S'activa un procés dins l'entitat. En primer lloc, s'analitza la informació i es comptabilitza quines localitzacions són a zones en què treballen habitualment, es traspassa la informació a l'equip corresponent i es valora la millor manera d'abordar la situació.

Quant de temps tarda aquest procés?

L'entitat avisa que és un procés llarg que requereix un anàlisi, una cerca de recursos i després una interacció amb la persona que dorm al carrer per construir una relació de confiança. Per això, no cal que aviseu amb freqüència si torneu a veure la mateixa persona.

Només serveix per a Barcelona?

Tot i que l'entitat treballa a Barcelona, expliquen que podeu avisar si trobeu persones dormint al carrer a altres municipis i que faran arribar la informació a les entitats corresponents o als serveis municipals.

Què més podem fer si trobem una persona dormint al carrer?

Arrels Fundació ofereix consells pràctics més enllà d'utilitzar aquest localitzador. Saludar les persones sense llar, aprendre's el seu nom i no desviar la mirada, preguntar com estan, si necessiten res o si les podem ajudar és bàsic perquè no se sentin invisibles.