Com utilitzar l'eina per crear comunitats energètiques

Colectic - Informàtic
Plaques solars de Fundació Bit (Llicència CC BY 2.0) Font: Fundació Bit (Llicència CC BY 2.0)
Plaques solars de Fundació Bit (Llicència CC BY 2.0) Font: Fundació Bit (Llicència CC BY 2.0)

Com utilitzar l'eina per crear comunitats energètiques

Colectic - Informàtic
Resum: 

Diverses entitats han desenvolupat aquesta plataforma de simulació per conèixer les necessitats d'infraestructura i econòmiques.

La plataforma somcomunitatenergetica.cat permet simular la creació d'una comunitat energètica per veure quines implicacions d'infraestructura i de despeses poden suposar ajustant-se a la realitat de cada cas particular.

Darrere de l'eina, que és un dels Projectes Singulars del Programa d'ESS de la Generalitat,hi ha l'Associació de Micropobles de Catalunya, Cíclica, Dies d'Agost, Electra Caldense i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya.

Us expliquem com fer-la servir, pas a pas.

Registre i interfície

Per accedir a totes les funcionalitats de l'eina, cal crear un compte. Es pot fer accedint a qualsevol dels apartats tancats, clicant a Iniciar sessió i accedint a la segona pestanya, que correspon al registre. Després de rebre un codi d'activació, ja podreu accedir a totes les funcions de l'eina.

La interfície és senzilla i està formada per un mapa i un menú a l'esquerra de la plataforma amb els següents apartats:

  • Editar el meu edifici
  • Informació del meu edifici
  • Informació de la comunitat energètica
  • Edificis que formen la comunitat energètica
  • Comunitats energètiques desades

Introduir el teu municipi i seleccionar el teu edifici

Introduïu el nom del vostre municipi al cercador superior. Cerqueu al mapa el vostre edifici i seleccioneu-lo.

Editar el teu edifici

Editeu posteriorment el vostre edifici per ajustar més la informació. Per fer-ho haureu de dibuixar les parts de la coberta del vostre edifici i definir la seva inclinació (si és plana, poc inclinada o molt inclinada), i l'orientació seleccionant el punt cardinal en una brúixola.

Afegir edificis a la comunitat energètica i editar-la

Seleccioneu els edificis residencials que vulgueu sumar a la vostra comunitat energètica i cliqueu Afegir a la comunitat energètica. Al menú de l'esquerra podeu definir quants panells solars us agradaria instal·lar a cada edifici. Posteriorment, i a sota d'aquest menú, ja podeu clicar Crear comunitat energètica per obtenir la informació.

Obtenir la informació

A l'apartat Informació de la comunitat energètica, hi trobareu les dades recollides, que es poden visualitzar segons si corresponen al vostre habitatge en la comunitat, al vostre edifici en la comunitat, o a la vostra comunitat.

La informació obtinguda és la potència que caldria instal·lar i el balanç energètic, la inversió econòmica que caldria fer i els anys de retorn, i les emissions estalviades i els arbres als quals equivalen.

En canvi, a l'apartat Informació del meu edifici podeu consultar aquestes mateixes dades sobre el vostre habitatge i sobre el vostre edifici ara que no forma part de cap comunitat.

L'eina també proporciona informació sobre l'estat dels municipis a la part inferior de la plataforma quan seleccionem un municipi. Concretament, diu quantes comunitats es podrien crear segons el seu potencial, i quines empreses i institucions hi ha presents que us puguin ajudar a crear-les.

Comparació

Per últim, a l'apartat Comunitats energètiques desades podeu comparar els resultats de les fins a cinc comunitats que podeu crear, a més de gestionar-les anomenant-les o eliminant-les.