Com consultar els arxius històrics digitals
Comparteix
Els fons documentals, tot i que sovint semblen poc accessibles, estan al servei de la ciutadania.
Hi ha un desconeixement generalitzat de la ciutadania sobre l'ús que pot fer dels arxius, que no estan prou treballats, en part per les traves que suposa la protecció de dades, i que no es promouen com un servei a la societat. Amb la digitalització, però, molts arxius han obert consultes en línia i estan fent una feina de difusió de la seva funció social. Hi podem accedir per fer consultes i conèixer de més a prop la història que ens conforma i no oblidar-la.
Arxiu històric de la ciutat de Barcelona
L'arxiu històric de la ciutat es pot consultar presencialment amb cita prèvia, però molts dels seus documents també estan digitalitzats.
Podeu fer cerques de persones, de llocs i de fets al cercador del catàleg en línia, buscar publicacions al catàleg de biblioteca i hemeroteca, notícies històriques al buidat de premsa, i d'altres revistes als catàlegs compartits: ARCA (Arxiu de revistes catalanes antigues), CCUC - Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes i RACO - Revistes amb accés obert.
Arxiu Nacional de Catalunya (ANC)
L'Arxiu Nacional de Catalunya recupera i gestiona, d'una banda, documentació generada per l'acció política i administrativa dels departaments i organismes de la Generalitat, i d'altra, la documentació de caràcter privat que té rellevància per a la història nacional. Depèn del departament de Cultura, juntament amb la Xarxa d'Arxius Comarcals i els Arxius Centrals Administratius.
Hi ha accés presencial a la sala de consulta, però també es poden cercar els arxius digitalitzats a través d'aquest cercador en què s'ha de concretar l'arxiu al qual es vol accedir. Hi trobareu tot tipus de continguts textuals, audiovisuals i sonors, fotografies, mapes i plànols i produccions artístiques.
El Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC), que s'encarrega de gestionar aquests documents, també posen a disposició de la ciutadania un cercador de premsa històrica digitalitzada.
Cerca el teu arxiu
Moltes vegades la dificultat d'accedir als arxius es deu a no conèixer on està localitzada la informació. Aquest cercador de registre d'arxius de Catalunya ens pot ajudar a trobar l'adreça i el contacte del nostre arxiu local per demanar-hi la informació que busquem. En aquest mapa podem veure la quantitat de fons documentals registrats que hi ha a tot el territori.
Publicacions puntuals
L'Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme (1938-1978) el 2017 a partir de l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona i el document es va actualitzant periòdicament. Aquestes publicacions poden ser útils per trobar la informació que cerquem amb facilitat.
L'associació Innovation Human Rights (IHR) ha centralitzat aquest i d'altres conjunts de dades per facilitar la informació a les famílies de les víctimes i represaliades del franquisme a través d'un cercador de noms i d'un mapa que permet la cerca de persones per lloc de naixement.
PARES
El Portal de Archivos Españoles (PARES) és la plataforma de difusió del Patrimoni Històric Documental Espanyol. Conté alguns dels fons documentals dels arxius estatals, que es poden consultar a través d'un cercador de documents i registres de l'autoritat.
Biblioteca Nacional de España
La Biblioteca Nacional de España conserva exemplars de tots els llibres publicats a l'Estat, a més de manuscrits, fotografies, estampes, arxius d'àudio i partitures.
Amb el cercador avançat, podreu introduir la paraula clau i indicar quin tipus de document cerqueu. En el cas de les imatges, si cliqueu a sobre de la miniatura per veure l'obra, després podeu descarregar-vos-la clicant la fletxa verda, que també us indica si la llicència de drets és commons cloud i permet compartir-la sota certes limitacions.