6 eines digitals per crear videojocs educatius

Colectic - Informàtic
Els videojocs poden ser una eina educativa per desenvolupar valors socials i habilitats cognitives. Font: Stas Knop (Pexels)
Els videojocs poden ser una eina educativa per desenvolupar valors socials i habilitats cognitives. Font: Stas Knop (Pexels)

6 eines digitals per crear videojocs educatius

Colectic - Informàtic
Resum: 

Moltes persones juguen a videojocs. Utilitzem-los per participar en una indústria monopolitzada i per apropar-nos a realitats socials.

Més de 3.000 milions de persones juguen a videojocs arreu del món. Tot i que estan sovint estigmatitzats acusats d'insensibilitzar infància i joventut contra la violència, també ens aporten habilitats psicomotrius i cognitives i poden millorar l'empatia de les persones. Per què no els utilitzem, doncs, com a eines educatives per promoure la participació en una indústria monopolitzada i adaptar-los a les nostres necessitats i a les necessitats del nostre entorn alhora que ens apropem a la programació?

Les entitats del sector tecnològic que treballen en l'àmbit educatiu ja utilitzen algunes d'aquestes eines que us proposem a continuació per crear videojocs.

Bitsy

Aquesta plataforma és molt senzilla i és perfecte per començar a programar minijocs retro.

Es pot dissenyar l'avatar que és el que es mourà pel taulell, i també fer-li petites animacions. També hi ha opcions per dissenyar el taulell amb obstacles, 'items' i altres personatges, i es poden crear diferents taulells i unir-los per 'sortides' per anar passant d'un a l'altre.

Scratch

Aquesta plataforma permet programar personatges o elements externs com, per exemple, circuits elèctrics fets amb Makey Makey, sense tenir coneixements sobre codi. És intuitiu i funciona a partir de blocs que es col·loquen l'un sobre l'altre per programar els sons, els moviments o les interaccions dels personatges.


Twinery

Aquesta eina de programari lliure és útil per generar històries interactives amb o sense coneixements de programació. A partir de l'escriptura creativa de diferents capítols s'hi poden afegir enllaços i variables com, per exemple, que apareixi un element determinat o un text amagat si la persona usuària clica una part del text. D'aquesta manera, es poden crear relats participatius oferint diverses opcions del que volem que passi.

Com a recurs educatiu té moltes possibilitats.

Alice

Aquest programa gratuït és accessible a tothom ja que es decarrega fàcilment des de la seva pàgina web. Ofereix un sistema de programació fàcil basat en blocs per crear narratives interactives o jocs simples en 3D. Promou l'exploració creativa i està pensat per servir de primera aproximació a la programació per a la infància.

App inventor

Aquesta eina semblant a l'Scratch serveix per fer aplicacions mòbils senzilles. Pujar i editar imatges, animar-les, i programar botons i sons per fer que reaccionin quan cliquem són algunes de les opcions més fàcils de posar en pràctica per acabar generant un QR que et permet descarregar i compartir l'aplicació preparada per començar a jugar.

Stencyl

Aquest programa és gratuït i permet crear videojocs en 2D com els clàssics jocs de plataforma amb diversos nivells i després exportar-los per fer servir a l'ordinador o al telèfon mòbil. No és necessari tenir coneixements de programació perquè conté comportaments predeterminats per als personatges i escenaris, tot i que que si se'n sap es poden fer jocs més elaborats.