Eines de programari lliure per tractar arxius PDF

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Els arxius PDF tenen una característica molt important, no es poden editar. Imatge de Matt Hampel. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Matt Hampel. Llicència d'ús CC BY 2.0
Els arxius PDF tenen una característica molt important, no es poden editar. Imatge de Matt Hampel. Llicència d'ús CC BY 2.0
Els arxius PDF són molt últils per portar documents a imprimir. Imatge de Christiaan Colen. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Christiaan Colen. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Els arxius PDF són molt últils per portar documents a imprimir. Imatge de Christiaan Colen. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

Eines de programari lliure per tractar arxius PDF

Colectic - Informàtic
Resum: 

Els arxius PDF són molt utilitzats i fonamentals. Cada vegada hi ha més eines de programari lliure que permeten treballar amb aquests fitxers.

DF és l’acrònim de ‘Portable Document Format’. Va ser desenvolupat dins el projecte ‘Camelot’, un projecte ideat per John Warnock de l’empresa Adobe Systems que pretenia que les persones usuàries poguessin generar documents des de qualsevol aplicació i enviar-ne una versió electrònica, per a ser vista i impresa, a qualsevol altre persona.

Aquest projecte va transformar-se en la creació dels arxius PDF, tal com els coneixem actualment. Els PDF són documents digitals que són molt utilitzats, generalment. Permeten no ser editats i es visualitzen conservant-ne el model original. Amb els PDF, per exemple, es pot visualitzar un document de text amb una tipografia concreta, encara que no la tinguis instal·lada en el vostre ordinador.

Realment, l’invent és molt funcional. I això va comportar que tothom utilitzés el PDF per enviar treballs a imprimir, per enviar documents que no es poguessin editar o per fer formularis. Això va comportar que Adobe tingués un monopoli absolut de l’eina. Si es volia utilitzar l’eina, es podia utilitzar l’Adobe Acrobat Reader. Però a vegades era complicat d’instal·lar en alguns sistemes operatius lliures.

A continuació us enumerem algunes eines de programari lliure per treballar amb PDF. Tant sigui per crear-los, per llegir-los o per editar-los. D’aquesta manera podreu utilitzar els PDF d’una forma més lliure.

Llegir PDF

Actualment llegir PDFs és més senzill que anys anteriors. Molts navegadors, com Firefox i Chromium, incorporen un lector de PDFs en línia. D’aquesta manera podreu llegir els PDF que trobeu per Internet, sense necessitat d’haver d’obrir una altra aplicació.

Tanmateix, fora de l’entorn dels navegadors, existeixen eines que permeten obrir arxius PDF per poder-los llegir. Per les persones que utilitzen entorns d’escriptori GNOME, existeix l’eina Evince. Si utilitzeu entorns d’escriptoris KDE, existeix l’eina Okular. Tant Evince om Okular, permeten llegir documents PDF, omplir formularis, anotar comentaris, cercar text i seleccionar-lo.

També existeix XPDF que és un lector d’arxius PDF més senzill però efectiu.

Crear PDF

En els últims anys, moltes eines de programari lliure han incorporat la possibilitat d’exportar els documents en PDF. Algunes d’aquestes eines són les següents:

  • LibreOffice: totes les eines que forment part d’aquest paquet ofimàtic, incorporen la possibilitat d’exportar el document en PDF.
  • Scribus: l’eina de maquetació també incorpora la possibilitat d’exportar en PDF.
  • Inkscape: aquesta eina de disseny vectorial també permet exportar en PDF. D’aquesta manera podeu enviar els treballs a impremtes.
  • GIMP: aquesta eina de retoc fotogràfic permet guardar els documents en PDF.

També existeix la possibilitat d’instal·lar-se el sistema d’impressió CUPS, que incorpora una opció d’imprimir els documents en PDF.

Editar PDF

És una opció una mica complex. En un principi, els PDF existeixen perquè aquests arxius no siguin modificables. Però imagineu-vos una situació molt concreta. La vostra entitat redacta un projecte molt interessant i exporteu els documents en PDF. Al cap d’un temps, heu de modificar el projecte i no trobeu els fitxers originals i només disposeu dels arxius PDF. És una situació hipotètica, en la qual, una eina que permetés editar en PDF aniria molt bé.

LibreOffice Draw permet editar els arxius PDF. Permet manipular el text i les imatges. S’ha de tenir en compte de fer servir les mateixes tipografies que el fitxer original. Si l’arxiu s’ha creat a partir d’un document escanejat, tot el document, textos i imatge, es considerarà un document.

Inkscape també permet obrir un PDF i editar-lo. Permet manipular el text i les imatges. En el cas que no disposeu de la tipografia orginal, Inkscape cerca una tipografia similar i de la mateixa família.