Ensenyeu-li català al vostre Windows!

Autor/a: 
Associació per a joves TEB - Informàtic
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Ensenyeu-li català al vostre Windows!

Resum: 

El passat dijous 22 de març es va presentar el Catalanitzador per a Windows. Aquesta eina permet instal·lar el català al sistema operatiu, i a altres programes, del vostre ordinador. Al no està en el procés d'instal·lació, molts ordinadors no tenen configurat el Windows en català. Amb aquesta eina ja no hi ha excusa perquè el vostre Windows no parli en català!

La llengua catalana sempre ha estat un pèl marginada per segons quins sistemes operatius i programes informàtics. Aquesta marginació ha sigut causada per decisions internes de les empreses de programari, possiblement, influenciades per decisions polítiques. El sistema operatiu Windows és un d'aquests sistemes operatius que sempre s'ha resistit a incorporar el català com a llengua en el procés d'instal·lació. A diferència de Windows, la versió 10.7.3 Lion de OS/X, el sistema operatiu dels ordinadors Mac, ja permet fer la instal·lació en català.

No passa el mateix amb els sistemes operatius i programes sota Llicència Pública General GNU. En aquest cas, com que els programes i els sistemes operatius poden ser modificats, els mateixos usuaris catalans han treballat moltes traduccions, i no ha fet falta pressionar cap empresa gran per a poder utilitzar el català en el nostre sistema operatiu.

Sofcatalà és una d'aquestes entitats sense ànim de lucre que treballa per a fomentar la presència i l'ús del català en qualsevol dels àmbits de les noves tecnologies. Nascuda l'any 1998 a Mallorca, és responsable de moltes traduccions de programes informàtics com: Libreoffice, Firefox, Avast o Audacity. A part de tots aquests programes, són els creadors del programa el Catalanitzador.

Què és el Catalanitzador?

El Catalanitzador és un programa que permet catalanitzar el vostre Windows. Aquesta eina aglutina diferents paquets d'actualitzacions en català per a ser instal·lats en el ordinador. Els canvis que pot realitzar el Catalanitzador són els següents:

  • Instal·la els paquets en català per a Windows XP, Windows Vista i Windows 7.
  • Instal·la els paquets en català per a Office 2003, 2007 i 2010.
  • Configura el català com a llengua de navegació de l'Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome.
  • Configura el català com a llengua del sistema.
  • Configura el català com a llengua d'escriptura.

Al canviar la configuració d'idioma del sistema operatiu al català, us canviarà també l'idioma del GIMP, Picasa i Google earth en el cas que els tingueu instal·lats.

Com funciona el Catalanitzador?

Molt fàcil. Primer de tot el que heu de fer és baixar-vos els arxius d'instal·lació de la següent pàgina de SoftCatalà. Un cop descarregat l'arxiu d'instal·lació l'heu d'executar i automàticament s'executarà.

El primer quadre de diàleg que us surt és de benvinguda i informació, on a més a més podem seleccionar si volem participar en una estadística anònima per valorar les opcions que els usuaris seleccionen.

Benvinguda

Un cop hem premut el botó de següent ens sortirà les opcions per catalanitzar el nostre Windows. Les opcions són les esmentades anteriorment. Aquí heu de vigilar en activar la casella “Accepto les llicències dels paquets que s'instal·laran” en cas que hi hagi alguna acció marcada amb un asterisc. Una de les peculiaritats del Catalanitzador es que podeu observar les llicències que s'instal·laran per si no esteu d'acord amb alguna d'elles.

Les diferents opcions del Catalanitzador.

Les llicències necessiten un tractament especial.

A partir d'aquí veureu la típica línia de temps que mostra el procés dels canvis a realitzar.

El procés de canvi del Catalanitzador.

Un cop el procés s'hagi completat, el instal·lador us avisarà d'això amb un quadre d'avís. Lo més important de tot és que us mostrarà com ha quedat tot el procés: si completat o no completat, degut a alguna incompetència com la que podeu veure a la imatge.

Un cop finalitzat el procés, es pot compartir el resultat.

Com a procés final, només us demanarà reiniciar l'ordinador.

És necessàri reiniciar l'ordinador un cop acabada la instal·lació.

Un cop catalanitzat, què més podeu fer?

Tal com us mostra el últim quadre del instal·lador, podeu fer difusió de la catalanització del vostre ordinador a través de les xarxes socials. També, podem col·laborar amb el projecte de les següents formes:

  • Informant de qualsevol error trobat en el programa seguint les següents instruccions.
  • Enviant el vostre parer sobre el programa mitjançant l'adreça electrònica info@softcatala.org
  • Ajudant a l'equip de desenvolupament provant, o programant, noves actualitzacions seguint les indicacions següents.

Ara ja no hi ha excusa perquè tingueu el vostre sistema Windows en Català!