Firefox, Chromium, Edge: escull el teu navegador web

Un ordinador portàtil amb el navegador web Chrome obert. Font: 377053 (Pixabay)
Un ordinador portàtil amb el navegador web Chrome obert. Font: 377053 (Pixabay)

Firefox, Chromium, Edge: escull el teu navegador web

Resum: 

De la tria d'aquesta aplicació que ens permet anar d'una web a una altra depèn l'experiència, la rendibilitat i la seguretat de la nostra navegació.

El navegador web que feu servir és decisiu per la qualitat de la vostra navegació per internet pel que fa a la comoditat, la rendibilitat i la seguretat de les vostres dades. Hi ha alternatives de programari lliure que converteixen aquesta decisió també en política ja que no podeu triar no dependre de monopolis tecnològics. Fem un repàs de què són aquestes aplicacions, per què serveixen i entre quines podem triar.

Què és un navegador?

Un navegador web és una aplicació que ens permet veure la informació que conté una pàgina web. Una pàgina web és un document escrit amb un codi que ens seria molt difícil de llegir. El navegador fa la tasca d'intèrpret, i ens visualitza el contingut de la pàgina web, ja sigui text, imatges, vídeo, àudio...

La manera que tenim de moure'ns per aquestes webs és seguint un seguit d'enllaços, vincles que ens condueixen d'una web a una altra: navegar.

No heu de confondre navegador amb motor de cerca, que és una web en la qual el navegador cerca la informació com ara Google, DuckDuckgo o Bing.

Una gran varietat!

Per defecte, el nostre ordinador (sigui quin sigui el sistema operatiu que fem servir) ja compta amb un navegador instal·lat. Per què hem de voler canviar-lo?

Com ja hem comentat, és el navegador qui interpreta les webs que nosaltres volem visitar. Així que depèn d'aquesta aplicació que puguem veure-la correctament, així com la nostra experiència d'usuari, la velocitat de navegació i la seguretat de les nostres dades.

Actualment trobem una gran varietat de navegadors, ajustant-se a les diferents maneres de voler navegar per Internet, com per exemple navegadors específics per a les xarxes socials. Segons aquesta taula comparativa, en podem trobar més de 20!

En aquest recurs trobaràs un resum dels avantatges i inconvenients dels navegadors més populars!

Firefox

Firefox, desenvolupat per la Fundació Mozilla, és la gran alternativa als navegadors preinstal·lats. És un navegador multiplataforma, és a dir que el podrem fer servir tant si el nostre sistema operatiu és Windows, Linux o MacOS.

És una aplicació que té una llicència de programari lliure. Això vol dir que és un programa desenvolupat per una comunitat de persones programadores.

El seu codi és accessible i modificable. D'aquesta manera les errades de seguretat que siguin detectades per la comunitat són corregides amb rapidesa.

Un dels principals avantatges d'aquest navegador és, a part de la seguretat, una gran possibilitat de personalització. Podem anar afegint noves funcionalitats al navegador a mesura que hi anem instal·lant noves extensions, i podem modificar-ne l'aspecte fins a adaptar-lo completament als nostres desitjos.

Chromium vs. Chrome

Chromium és encara força desconegut o se n'atribueix l'ús a persones desenvolupadores. En realitat, Chromium és la base de Chrome, el navegador de Google, el més popular amb gairebé un 65% de participació al mercat de navegadors.

De fet, Chromium és un projecte de codi obert que la mateixa Google va obrir quan va treure Chrome, en part, per beneficiar-se de les millores que en fa la comunitat.

També utilitzen la base de Chromium el navegador de Microsoft Microsoft Edge i d'altres com Opera o Vivaldi.

És un navegador que competeix amb Firefox pel que fa a la rendibilitat i, per tant, en la velocitat de navegació.

D'entre aquests navegadors mencionats, només Chromium és de programari lliure i, per tant, triar-lo voldrà dir apostar per la comunitat i per la seguretat de les nostres dades.

Tot i que és un projecte del qual beuen els gegants tecnològics, no té les funcions de seguiment i enviament de dades que tenen els navegadors privatius com Chrome que, tot i que ofereix un disseny acurat de la interfície, consumeix molta memòria i comercialitza amb les dades de les persones usuàries.

Microsoft Edge vs. Internet Explorer

Microsoft Edge és el navegador preinstal·lat en sistemes operatius Windows a partir del Windows 10. En versions anteriors, era l'Internet Explorer.

Microsoft va llançar l'Edge el 2015 per intentar competir contra Firefox i Chrome en rendibilitat i gestió de memòria, i va incorporar, com la competència, el sistema d'extensions. En definitiva, es va voler adaptar a la web moderna perquè l'Explorer era força lent, consumia força recursos, no permetia treballar amb HTML5 i era força insegur.

Tot i així, l'Explorer va resistir en el sector empresarial perquè el monopoli de Microsoft havia fet que molts serveis i aplicacions es dissenyessin per funcionar únicament amb aquest navegador.

Finalment, Microsoft Edge va haver d'incorporar un mode Internet Explorer per facilitar la compatibilitat d'aquestes eines i va reemplaçar l'Explorer completament.

Safari

Si fem servir un ordinador Apple, amb MacOS segurament estarem fent servir Safari, el segon navegador més popular.

El gran avantatge d'aquest navegador és la seva rapidesa. Per altra banda, és un navegador que té algunes errades de seguretat i no permet gaire personalització ni l'ús de massa extensions. El principal desavantatge és que no és compatible amb Windows, Linux ni Android.

Opera

Opera és un navegador web que funciona principalment mitjançant el motor de renderitzat Blink, que també és utilitzat per Google Chrome. La gran diferència d'aquest navegador és que quan s'escriu una adreça URL a la barra d'adreces i es pressiona 'enter', Opera envia una sol·licitud al servidor associat amb aquesta URL. El servidor processa la sol·licitud i retorna la pàgina web corresponent al client, que és el nostre navegador.

Opera es distingeix també per altres característiques, entre elles la seva funció de compressió de dades anomenada Opera Turbo. Aquesta característica comprimeix les pàgines web abans de ser descarregades, la qual cosa pot resultar en una càrrega més ràpida, especialment en connexions de xarxa lentes. A més, Opera té un blocador d'anuncis integrat, fet que millora la privacitat i la seguretat de les usuàries. Opera també és conegut per la seva interfície amigable i la seva capacitat per a personalitzar l'aparença i funcionalitat del navegador segons les preferències de les usuàries.