Guia de Nextcloud

Colectic - Informàtic
Una persona teletreballa amb dos dispositius alhora. Font: Maria (Pixabay)
Una persona teletreballa amb dos dispositius alhora. Font: Maria (Pixabay)

Guia de Nextcloud

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquesta eina que se centra en emmagatzematge d'arxius per al treball col·laboratiu és molt més que una alternativa de programari lliure a Dropbox.

Necessitem treballar col·laborativament en línia compartint arxius i eines d'organització com calendaris, contactes i correu, especialment des que el teletreball és una realitat més consolidada. Hem sentit a parlar de Nextcloud, una de les eines integrades en l'opció Som Núvol (Commonscloud), però continuem utilitzant Dropbox i Google Drive perquè ens sembla més pràctic?

Us expliquem els avantatges d'aquesta eina, que és de programari lliure i, per tant, no és propietat dels grans monopolis tecnològics. El seu codi és accessible i modificable, de manera que garanteix la privacitat de les nostres dades.

Interfície

Nextcloud és una plataforma multiusuària i té una interfície principal des de la qual accedir a totes les aplicacions. Cada persona usuària disposa, així, del seu espai de treball, des del qual interactuar amb les altres persones.

Hi ha d'haver un compte administrador, des del qual es creen els comptes d'usuàries que calguin i es determinen els rols, a més de configurar els paràmetres i instal·lar noves aplicacions.

Funcionalitats

Fem un repàs de tot el que podem fer amb Nextcloud:

Emmagatzematge d'arxius

La principal funcionalitat d'aquest programari és emmagatzemar arxius al núvol, administrar-los i compartir-los per treballar de forma col·laborativa.

D'aquesta manera, el podem utilitzar com a 'back up' i accedir als documents, fotografies o vídeos des de diferents dispositius i ubicacions.

Gestió de contactes, calendari i correu

També hi podrem gestionar el contactes, el calendari i les safates d'entrada de diversos comptes de correu electrònic externs com ara Gmail o Outlook que es poden integrar en la plataforma amb els paràmetres de configuració.

Sincronització amb tots els dispositius

A més, tots aquests elements es poden sincronitzar a temps real amb tots els vostres dispositius, una funció que ens permet tenir el calendari al mòbil o una còpia de seguretat dels nostres contactes a la plataforma.

Videotrucades

Les últimes versions de l'eina incorporen l'opció de fer trucades de vídeo i àudio amb la resta d'usuàries ja siguin de forma individual o en grup. A més, hi ha l'aplicació Nextcloud Talk perquè també us pugueu comunicar des del mòbil.

Edició en línia

Hi ha altres funcionalitats que es poden instal·lar més enllà de les bàsiques. Si s'integra l'eina externa Collabora Online, per exemple, també es poden editar documents en línia.

Seguretat

Nextcloud cuida molt de la seguretat. Com que és de programari lliure, les actualitzacions freqüents van millorant i introduint característiques noves, com ara la detecció de registres sospitosos o un centre de privacitat des d'on veure on s'allotgen les nostres dades.

Té múltiples mecanismes d'autenticació i incorpora el xifrat en diverses capes i contextos.

Les comunicacions, per exemple, estan xifrades d'extrem a extrem i sense passar pel servidor on estigui instal·lat Nextcloud, un fet diferencial respecte a la resta de plataformes.

Com instal·lar-lo

Hi ha diverses maneres d'instal·lar Nextcloud, que és gratuït però que necessita un servidor on allotjar-se, que acostuma a ser de pagament.

Servidor propi: és una opció que requereix certa expertesa, però que ens dona més seguretat i és més econòmica ja que no té cost més enllà del 'hardware' i el consum elèctric.

Lloguer d'un proveïdor de 'hosting': es pot llogar un espai i uns recursos de 'hardware' per allotjar la plataforma. Aquesta opció és de pagament però hi ha versions de prova i opcions econòmiques. Tot i que no tingueu el servidor a prop, manteniu el control de la plataforma gràcies a les seves característiques de seguretat.

Dispositiu amb Netxcloud integrat: es pot adquirir un dispositiu amb la plataforma integrada que ja fa la funció de servidor.