Mapa de recursos digitals del Raval

Colectic - Informàtic
Mapa de recursos digitals del Raval. Font: Fundació Tot Raval
Mapa de recursos digitals del Raval. Font: Fundació Tot Raval

Mapa de recursos digitals del Raval

Colectic - Informàtic
Resum: 

Des del Grup d’Educació Comunitària del barri s'ha actualitzat el mapeig per donar a conèixer les iniciatives de suport tecnològic arran de la pandèmia.

Davant del dèficit de dispositius, connexió i competències digitals al barri del Raval de Barcelona, el Grup d'Educació Comunitària coordinat per la Fundació Tot Raval va decidir actualitzar el mapeig de recursos digitals disponibles arran de la pandèmia. Enumerem les iniciatives recollides en el mapa disponible en paper i en format digital.

Recerca de feina: Actua, Dispositiu d'Inserció Sociolaboral (Barcelona Activa) i Fundació APIP-ACAM

Actua, d'Impulsem, fa accions formatives transversals en relació als canals de recerca, a l'alfabetització digital, als tràmits administratius i a l'ofimàtica, i s'adreça a l'alumnat i exalumnat de l'entitat.

A la seu de Barcelona Activa situada al barri del Born, s'ofereix assessorament i orientació laboral, informació sobre recursos i serveis ocupacionals, formació i pràctiques no laborals en empreses, i itineraris individualitzats al veïnat de Raval Sud. També suport en línia a tràmits laborals com la inscripció al SOC.

A la Fundació APIP-ACAM ofereix un espai de recerca de feina i té com objectiu preparar la persona demandant d'ocupació per a un rellançament a la vida activa mitjançant el coneixements de portals d'ocupació i l'optimització de candidatures. El servei d'adreça a persones no ocupades inscrites al SOC amb voluntat, un objectiu professional i disponibilitat horària per assistir a l'espai durant 8 sessions de 4 hores cadascuna.

Accés a dispositius: Biblioteca Sant Pau-Santa Creu i Casal Comunitari del Raval

La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu és un punt neuràlgic del suport digital al barri. Ofereix connexió a internet i préstec de dispositius, assessorament informàtic, cursos i el projecte Bibliolab, tallers i espai d'experimentació de robòtica i programació per a infants i famílies.

Per la seva banda, el Casal Comunitari del Raval fa préstec de dispositius al veïnat i a les entitats del districte i suport puntual a tràmits un dimecres cada quinze dies.

D'altra banda, al Punt infoJOVE Paral·lel, s'ofereix un espai amb ordinadors destinats a estudiar, treballar, buscar pis o ofertes de feina, que actualment funciona amb cita prèvia.

Cooperativisme tecnològic: Colectic

La cooperativa Colectic ofereix un espai setmanal per utilitzar els ordinadors i la connexió a internet de forma lliure i gratuïta, a més de cursos, tallers i formacions grupals en capacitació tecnològica i digital per a ciutadania, col·lectius, entitats i professionals. També fa assessorament, suport i acompanyament en tràmits essencials en línia relacionats amb el Sepe, SOC, Habitatge, Estrangeria, recursos socials, formatius i laborals.

També fa cursos, tallers i formacions a centres formals tant per a l'alumnat com per a les famílies, i cessió de material audiovisual i d'espais, i acompanyament per a la realització d'activitats.

A més, fan acompanyament en la recerca de feina, cessió, reparació i donació de material tecnològic en casos puntuals, tenen un espai de fabricació maker els dimecres a la tarda, i fan lleure educatiu.

Recursos dirigits a les dones: Club de Feina i SURT

Club de feina, de Lloc de la Dona, fa assessorament grupal d'eines tecnològiques. Adreçat a dones, fan èmfasi en definir l’objectiu professional i
conèixer les plataformes digitals adients.

També dirigit a dones, hi ha SURT, que ofereix acompanyament per a dones emprenedores en la digitalització de negoci.

Acció comunitària: Punt Òmnia Casal dels Infants ASB

Al Punt Òmnia situat al Casal dels Infants, hi ha un espai de formació i acompanyament a l’aprenentatge i domini de les TIC per a ciutadania i entitats on es fa suport en la recerca de feina, formació i gestions telemàtiques. També es realitzen activitats participatives que sovint giren entorn l'audiovisual i càpsules formatives i de conscienciació.

Escolta activa: Fundació Escó

Fundació Escó obre un espai a peu de carrer a qualsevol persona que vulgui fer una demanda o consulta. Segons les necessitats, ofereixen coneixements, temps d'atenció i escolta activa, i informació sobre recursos, espais i entitats.

Formació i tràmits: PROBENS i Servei Solidari

A PROBENS ofereixen accés a internet i tallers per adquirir competències digitals per a la recerca de feina i per a persones usuàries dels programes desenvolupats per l'entitat. També donen suport en tràmits com la renovació del DARDO, petició de cites a l'Oficina de Treball, obtenció de document d'acreditació de vida laboral o petició de certificats de cobrament d'ajuts o subsidis.

Servei Solidari ofereix itineraris i cursos per a persones grans, adultes i joves sobre alfabetització digital, nous dispositius, xarxes socials i estimulació cognitiva i tràmits onlines. També ofereix suport en la recerca de feina. Actualment, només atenen presencialment joves.

A la recerca d'ajuts arran de la pandèmia: XARSE RAVAL

La XARSE Raval atén a persones que han patit un empitjorament de les seves condicions bàsiques de vida arran de la pandèmia, per tal de connectar-les amb els ajuts i recursos de les administracions, així com del teixit associatiu de proximitat i ofereix activitats complementàries de millora en la gestió de l’economia domèstica, suport emocional i coneixements en drets laborals. Cal cita prèvia.