Què és l'app Salus Coop i com funciona?

Colectic - Informàtic
Presentació de l'app Salus Coop. Font: Barcelona Biomedical Research Park
Presentació de l'app Salus Coop. Font: Barcelona Biomedical Research Park

Què és l'app Salus Coop i com funciona?

Colectic - Informàtic
Resum: 

La Cooperativa Salus presenta l'aplicació que permet a la ciutadania donar les dades de salut per a la recerca.

La cooperativa Salus, que es defineix com una cooperativa ciutadana de dades que accelera la recerca i la investigació en el sector de la salut, presenta l'aplicació Salus Coop. Es tracta d'una eina que fa possible a la ciutadania compartir les dades de salut per a la recerca, una iniciativa tecnològica pionera que ha sigut possible gràcies a l'aliança entre diferents agents com la Mobile World Capital Foundation, la UOC, Abacus o el departament de Salut.

Us expliquem en què consisteix.

Com sorgeix?

L'aplicació neix d'un grup de persones que es pregunta el 2017 què passaria si la ciutadania pogués decidir a quins projectes d'investigació presta les seves dades genètiques, clíniques, socioeconòmiques i d'estil de vida. El projecte evoluciona amb diverses investigacions que determinen que el 87% de la gent comapartiria les seves dades si es complissin 5 condicions:

  • Si es fessin servir per fer investigació en salut i en la dimensió social de la salut
  • Si es fessin servir per fer investigació promoguda per entitas no comercials
  • A canvi de coneixement compartit
  • Protegint-ne la privacitat
  • Podent triar deixar-les de compartir en qualsevol moment

A partir d'aquí, la cooperativa Salus comença a teixir aliances i fa possible l'aplicació desenvolupada per iCommunity Labs i disponible per a Android i iOS.

Com funciona?

L'aplicació verifica la identitat de les persones usuàries generant una identificació tokenitzada que anonimitza les dades, cap intermediari/a té accés al contingut, i permet connectar els centres d'investigació a les dades de les persones voluntàries.

A més, es connecta amb altres dispositius que capturen dades biomètriques com ara anells o pulseres intel·ligents.

Un cop la persona usuària fa la verificació introduint les seves dades personals i fotografiant el DNI o el carnet de conduir, pot escollir a quina campanya d'investigació cedeix les seves dades, de forma que la ciutadania s'empodera.

L'aplicació disposa també d'un 'back-end' perquè els centre d'investigació pengin les campanyes i puguin accedir a la informació anonimitzada.

Quines tecnologies fa servir?

L'aplicació està feta amb tecnologia blockchain, un model descentralitzat format per cadenes de blocs que mantenen la informació segura i transparent, garanteix la integritat de les dades i auditories que consoliden la confiança de la persona usuària.

Qui farà servir les dades i per a què?

Investigadores de l'Hospital Vall d'Hebron, IS Global i Consorci Sanitari de Terrassa ja han col·laborat amb la iniciativa, que valoren com una nova manera de fer recerca.

Durant la presentació de l'app al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, la doctora Lluisa Montesinos ha subratllat que pot ser útil per fer recerca amb persones amb diversitat funcional perquè a vegades és difícil accedir a preguntar informació bàsica i que podria ajudar a detectar si hi ha deteriorament.

"La recerca som tots, nosaltres som l'instrument que es planteja preguntes, com també ho fa la ciutadania. Conjuntament, la potència es multiplica", ha assenyalat la doctora Maite Garrulera, que afirma que es pot anar més enllà: "Nosaltres estem treballant en com l'afectat pot participar en la pròpia recerca".