Què fem amb els aparells electrònics quan no funcionen?

Colectic - Informàtic
Foto d'energepic.com de Pexels Font: Energepic.com de Pexels
Un mòbil amb la pantalla trencada en una imatge d'energepic.com de Pexels.

Què fem amb els aparells electrònics quan no funcionen?

Colectic - Informàtic
Resum: 

Sabem on es reciclen els envasos, però què podem fer amb els residus electrònics que són perillosos per la seva toxicitat i en molts casos no es recullen adequadament?

Els residus electrònics estan classificats com a perillosos per la seva toxicitat i augmenten cada any exponencialment. Es preveu que al 2050 arribin als 120 milions de tones al món, segons un estudi presentat al Mobile Social Congress.

El reciclatge del 80% d'aquests residus no es fa adequadament i no està ben documentat, arribant en molts casos via tràfic il·legal a indrets no regulats coneguts com a abocadors electrònics on hi ha persones que els gestionen sense formació ni protecció sovint mitjançant la incineració per separar-ne els components tòxics de més valor.

És per això que és important que siguem conscients de què podem fer quan el nostre mòbil, ordinador o electrodomèstic deixa de funcionar. Aquí us deixem algunes opcions.

Compra conscient

El primer pas és intentar reparar-lo. Però perquè això es pugui produir ens hem de remuntar al moment de l'adquisició del producte. La compra conscient determina, per tant, els teus residus electrònics. A l'hora de comprar ens podem fer diversos plantejaments:

  • Quina durabilitat tenen els productes d'aquell fabricant?
  • Tens accés als components del producte per reparar o canviar components? I les instruccions i les eines per fer-ho? Des d'aquest mes de març la UE obliga les empreses a facilitar la reparació després de la pressió d'organitzacions socials com la de European Right to Repair Campaign.
  • Funciona amb programari lliure? El codi obert evita l'obsolescència programada en el 'software', és a dir la pressió per actualitzar sistemes operatius que deixen obsolets programes o el mateix dispositiu.

Actualitza'l o repara'l

Per reparar-lo podeu recórrer a centres de reparació local, o podeu aprendre a reparar-lo amb iniciatives de formació com el Reparatruck de Solidança o el Ravalfab de Colectic, un espai d'experimentació i reparació enfocat a la robótica i al programari lliure.

Dona'l perquè es reutilitzi

Podeu preguntar als espais cooperatius i culturals més propers per veure si tenen alguna iniciativa en aquest sentit.

Per exemple, a Colectic també tenen en marxa el projecte Suport mutu tecnològic a través del qual recullen material informàtic, el posen a punt i el reparteixen a entitats i persones que el necessiten, a més d'oferir formació i acompanyament. No només busquen dispositius de segona mà, també persones col·laboradores, i animen a que compartim la nostra wifi de manera segura perquè tothom tingui accés a la connectivitat.

Un altre possible punt de recollida, en aquest cas de portàtils, és la Lleialtat Santsenca del barri de Sants de Barcelona que, en col·laboració amb La Troca, els dona a persones que els necessiten per tal de pal·liar la bretxa digital agreujada amb la pandèmia.

A Ereuse.org també podeu trobar diferents opcions per a la reparació d'aparells electrònics relacionats amb l'Economia Social i Solidària com ara:

  • Andròmines: persones en risc d'exclusió aprenen a reparar aquests aparell amb l'objectiu de la inserció laboral. Llegeix-ne més aquí.
  • UPC reutilitza: estudiants universitaris posen els dispositius a punt i els donen a entitats per a projectes solidaris.
  • Labdoo: es una organització internacional gestionada per persones voluntàries que recullen ordinadors, els equipen amb un 'software' educatiu i el transporten a escoles d'arreu del món.

També hi ha altres iniciatives internacionals de cooperació com ara a Refugee Info Bus, que els distribueix a les persones refugiades de Calais perquè puguin orientar-se i comunicar-se amb els seus familiars.

Recicla'l

Teniu un aparell que no és reparable i cap entitat pot reutilitzar cap dels seus components? Ara sí, ha arribat l'hora de reciclar-lo. On el pots portar?

  • Porta'l al punt verd.
  • Si fa menys de 25 centímetres, porta'l a punts de venda de més de 400 metres quadrats. Recorda que si compres un aparell nou, pots portar l'aparell vell a qualsevol punt de venda durant el mes següent a la data de la compra realitzada.