Rutes, excursions, entrenaments i curses amb Wikiloc
Comparteix
Qui no s'ha posat mai nerviós mirant un mapa? Qui no s'ha perdut mai intentant seguir les senyalitzacions d'un Gran Recorregut al bell mig d'una vall? Quantes vegades no heu volgut tenir un dispositiu GPS amb tots els mapes actualitzats?
Possiblement algun d'aquests supòsits us ha passat si sou membres d'un esplai, centre excursionista o club esportiu. Anar de campaments, preparar un entrenament a la muntanya o intentar pujar un pic pot resultar complicat si no sabeu llegir correctament un mapa en paper.
Però des de fa uns anys la tecnologia ha evolucionat per ajudar-nos amb aquests problemes. La creació de dispositius GPS ens ajuden a indicar la nostra posició i el mapa de la zona. Tot i així els factors que ho han revolucionat tot han sigut: la incorporació de xips GPS als telèfon mòbils, la possibilitat de veure els mapes en el nostre telèfon mòbil i una pàgina web anomenada WikiLoc.
Comunitat i Xarxa Social
WikiLoc és una pàgina web on els usuaris poden descobrir i compartir rutes per a fer activitats tan diferents com: caminar, córrer a peu, bicicleta, anar amb moto, volar amb globus... Creada l'any 2006 pel català Jordi Ramot, Wikiloc és una de les pàgines de referència a nivell mundial. La infinitat de rutes en els 5 continents, fins i tot a l'Antàrtida, denota que és utilitzada per molts usuaris d'arreu del món. Actualment són 490.542 usuaris i hi han 782.943 rutes compartides.
Una de les característiques d'aquest pàgina web, es que funciona també com a xarxa social. Els usuaris poden veure i comentar les activitats dels altres usuaris. També es pot enviar un missatge a un usuari, promocionant la comunicació entre la gent que realitza les mateixes activitats.
Explorar rutes
Però anem per el primer pas que segurament molts de vosaltres ja heu realitzat anteriorment: buscar una ruta per a realitzar una excursió o una activitat a l'aire lliure. Per a buscar una ruta concreta ho podeu fer de vàries maneres.
Des de la pàgina principal, podeu accedir a la secció “Mapa del món”. Un cop dins, podeu observar un mapa del món, a l'esquerra algunes rutes que ja surten al mapa, a sota algunes fotografies d'aquestes rutes i a dalt, un cercador de localitats i un filtre d'activitats. Podeu cercar les rutes més properes a una localitat mitjançant el cercador de localitats i anar filtrant les activitats que més us interessen. Si no voleu utilitzar el cercador i preferiu explorar el mapa, podeu anar movent-vos per el mapa i anar aproximant les zones que us interessen.
Un cop aneu filtrant la cerca, a la part esquerra de la pantalla us sortiran les rutes més vistes, utilitzades o puntuades. Cada vegades que utilitzeu el zoom per aproximar una zona concreta, us aniran sortint totes les rutes que han començat des d'aquella zona concreta. Així doncs, totes les rutes surten al mapa de Wikiloc.
Des de la portada també podeu veure les rutes dels usuaris destacats i aplicar els filtres corresponents. Si cliqueu sobre un filtre d'activitat, totes les rutes d'aquella activitat sortiran i encara podeu filtrar més la informació mitjançant les opcions de distància, dificultat o origen de la ruta.
Crear manualment una ruta
Una de les opcions que permet WikiLoc és pujar rutes des d'un GPS o crear-les manualment. Hi ha molta gent i entitats que no disposen d'aparells GPS ni de terminals mòbils amb xip GPS. Wikiloc us permet crear les pròpies rutes manualment resseguint el mapa que mostra.
Per a fer-ho és tan fàcil com visitar la pàgina de perfil del vostre usuari, seleccionar l'opció “Pujar Rutes” i aleshores allà seleccionar la opció “Crea la teva ruta manualment”.
Aquesta opció, per a completar-la s'han de realitzar tres passos. Primer, cercar la localitat o el punt de sortida mitjançant el cercador. El segon pas és marcar la ruta amb un procés molt simple i intuïtiu. El tercer i últim pas és donar tota la informació disponible de la ruta: des del nom de la ruta, la descripció, la dificultat tècnica, el tipus d'activitat, i les fotos i vídeos que podeu mostrar.
Un cop hageu acabat els tres passos, la ruta ja estarà disponible per a tothom.
UserRank i TrailRank
Per a fer més llaminer l'aspecte de xarxa social, els programadors de Wikiloc han creat dos conceptes de rànquing que potencia els usuaris a utilitzar la web: l'UserRank i el TrailRank.
UserRank és un reconeixement a la feina que fan els usuaris de Wikiloc en l'aportació de rutes. El nombre del UserRank augmenta quan hi ha més seguidors i rutes ben valorades. Hi han altres aspectes a destacar per tenir un bon UserRank, com ara els comentaris que escriviu en altres rutes, completar el nostre perfil d'usuari o explicar una mica de la nostra vida. Però ull amb l'UserRank. Qualsevol cosa que puja com l'escuma, torna a baixar... I es que si algun usuari penja rutes que no són reals i rep comentaris negatius... l'UserRank també baixa.
L'altre concepte és el Trailrank. El TrailRank és un rànquing de rutes. Cada vegada que es penja una ruta, aquesta és visitada, descarregada, valorada o comentada, el TrailRank puja. I evidentment passa el mateix que l'UserRank , sí alguna ruta rep algun comentari negatiu, el TrailRank baixa.
Espai per a la teva entitat
Des de la seva aparició el 2006, Wikiloc ha anat evolucionant. Una de les últimes millores ha estat la inclusió d'un espai per a la teva empresa o entitat anomenat “Canal de Rutes”. Això consisteix en una pàgina específica on les entitats poden penjar-hi les rutes que han utilitzat els seus socis. Com a exemple, imagineu-vos un club de corredors de muntanya que pengen totes les rutes que realitzen els seus socis. En aquest “Canal de rutes”, l'entitat pot adaptar-ho amb la seva estructura de menú i el seu disseny personalitzat.
Per a crear un “Canal de Rutes” propi heu d'escollir entre el pla gratuït i el pla de pagament que us ofereix Wikiloc.
Enregistrar una ruta amb el teu terminal mòbil
Aprofitant l'auge dels terminals mòbils amb xip GPS, Wikiloc ha creat la seva aplicació per telèfons mòbils amb sistema operatiu Android i iOS. Amb l'aplicació per a mòbil, Wikiloc aconsegueix aproximar-se a molts usuaris que no disposen aparells GPS però sí que disposen telèfons mòbils amb xip GPS.
Amb el telèfon mòbil podreu gravar les rutes de les vostres activitats preferides a l'aire lliure. Per a fer-ho és molt senzill. Primer heu d'activar el GPS del vostre terminal mòbil. Un cop activat, engegueu l'aplicació. A la primera pantalla hi hauran tres opcions de menú: Gravar ruta, Rutes guardades i Buscar.
Un cop cliqueu sobre la opció de gravar ruta, l'aplicació ens demanarà quin tipus d'activitat esteu realitzant. Seleccioneu l'activitat que realitzareu i automàticament us sortirà el mapa de la localització exacta on esteu en aquells moments amb un botó per començar a “Gravar la ruta” . Si cliqueu aquí, Wikiloc comença a enregistrar la ruta.
Un cop acabada la ruta, Wikiloc[http://ca.wikiloc.com/] ens donarà diferents informació segons el tipus d'activitat que hem realitzat, la opció de pujar la ruta a Wikiloc[http://ca.wikiloc.com/] i la opció de guardar la ruta a la targeta de memòria del telèfon mòbil. Per pujar la ruta a Wikiloc[http://ca.wikiloc.com/], heu de disposar un compte a la pàgina web.
Seguir rutes guardades amb el teu terminal mòbil
Explorar rutes properes a la vostra posició
Tal i com hem dit anteriorment, Wikiloc és una comunitat d'usuaris, i a la vegada, una xarxa social. Això significa que les rutes que realitzen altres usuaris, les podeu comentar, valorar i, sobretot, utilitzar.
A l'aplicació per mòbil, existeix una opció de menú que busca rutes properes a la nostra posició GPS. Per a utilitzar aquesta opció, és necessari instal·lar-se el “Search Pack” per a la versió de Android, o el “Navigation Pack” per a la versió de iOS. Aquest afegit no és gratuït, però tampoc té un cost molt elevat. Actualment el podreu descarregar de la mateixa pàgina de Wikiloc per el mòdic preu de 1,99 €, la versió d'Android, i 2,99€ la versió per a iOS.
Un cop descarregada l'extensió, podreu buscar les rutes més properes segons un filtratge molt extens que vosaltres indicareu. Aquest filtratge incorpora opcions tan variades com la dificultat de la ruta, sí acaba el lloc d'inici, distància o el desnivell.
Amb la ruta descarregada, la podreu seguir realitzant la vostra activitat preferida!