10 consells per celebrar una Setmana Santa més sostenible

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 consells per celebrar una Setmana Santa més sostenible

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La comunitat global Food Tank comparteix alguns consells per viure aquest període de l’any d’una manera més sana, ecològica i compromesa amb el món.

"El nostre sistema alimentari ja no funciona". Així de contundents es mostren des de Food Tank, una comunitat global de persones compromeses que lluiten per crear un canvi en el model de consum d'aliments. L’objectiu del moviment és construir un món de persones ben nodrides, sanes i que consumeixin productes que compleixin amb els preceptes de la seguretat alimentària. "Volem oferir solucions i maneres sostenibles i respectuoses amb el medi ambient per pal·liar amb la fam, l'obesitat i la pobresa alimentària creant una xarxa entre agricultors, productors, l’Administració Pública, centres investigadors, periodistes i organitzacions del Tercer Sector", afirmen des de la seva pàgina web.

Precisament, Food Tank presenta alguns consells per viure una Setmana Santa d’una manera sostenible. Conjuntament amb altres organitzacions internacionals, hem elaborat un recull d’idees per gaudir d’aquest període de l’any d’una manera sana i compromesa amb el món.

1. Si vols fer mones de Pasqua, que sigui amb ous i productes locals

Donar suport a la pagesia local és important no només des d’un punt de vista mediambiental o social, sinó també de salut. Els ous de gallines que han crescut en llibertat tenen més vitamina A, vitamina E i àcids gras omega-3, segons un informe de SARE, un programa d’agricultura sostenible del Departament d’Agricultura dels Estats Units de l’any 2013.

2. Cerca alternatives als ous de Pasqua

Existeixen alternatives als ous de gallina. Per exemple, Eco Eggs és una plataforma creada per vendre ous de plàstic fets amb plantes cent per cent renovables i que es poden descompondre en abonament pel terra. Els ous de Pasqua generen tones de residus cada any, i aquest tipus d’ous sostenibles poden ser una alternativa. Food Tank també recomana ous de ceràmica.

3. Fuig de les pintures i productes químics per decorar

Hi ha molts mètodes per decorar un ou de Pasqua. En comptes de pintar-lo amb productes químics com les pintures, pots fer servir vinagres, espècies i/o productes vegetals. Per fer el color blau es poden utilitzar nabius, per fer el taronja, pebre vermell, o el groc es pot elaborar amb cúrcuma. Tots aquests ingredients, sempre barrejats amb aigua i vinagre.

4. Reaprofita el menjar!

Si compres una caixa d’ous i alguns estan trencats, no els llencis. Pots aprofitar-los per fer amanides d’ou amb olives, fer paté o molts altres productes derivats de l’ou. Evita llençar el menjar, és poc respectuós amb el medi ambient i va en direcció oposada a la justícia global alimentària.

5. Evita les cintes de plàstic als ous

Les cistelles de plàstic que emboliquen les mones de Pasqua poden contenir un derivat natural de la cel·lulosa, la cel·lofana, derivat també del petroli que s’utilitza sovint a les cintes autoadhesives, amb un alt índex de contaminació atmosfèrica. Per tant, un consell és evitar materials no reciclables, i substituir aquests plàstics per paper de diari o mocadors o paper de mocador.

6. Dóna a la infància joguines i no pollets

Els pollets de Pasqua s’han convertit en una tradició. No obstant, els pollets tintats presenten un tema polèmic. A molts països del món, aquests petits animals són venuts com animals de companyia de temporada, sovint per l’època de Setmana Santa, i molts es tenyeixen un cop surten de l’ou o abans que el seu naixement es produeixi. Un cop perden la seva pigmentació a les plomes, són descartats. La infància ha d’entendre que els animals no són joguines.

7. Prepara el dinar de Pasqua amb productes locals

Si per tradició tens reunir-te amb la família o amb les amistats, prepara plats que continguin productes de quilòmetre zero o elaborats a prop del teu lloc de residència.

8. Fes una donació a alguna ONG mediambiental o defensora els drets dels animals

Pots contribuir amb les entitats que treballen per un món més ètic i sostenible a través d’una donació per Setmana Santa. D’aquesta manera, donaràs suport a la causa i missió de l’organització i estaràs afavorint un canvi en un àmbit específic de la societat.

9. Reutilitza el plàstic

Si regales una mona de Pasqua, no llencis el plàstic, el paper o el cartó que l’embolica. Troba maneres alternatives de reutilitzar aquest material, com per exemple, la decoració de la llar o l’elaboració d’ornamentació amb productes reciclats.

10. Gaudeix dels dies de Setmana Santa!

L’últim consell és potser el més important. Passa-t’ho d’allò més bé amb la teva família o els teus amics. Viu cada dia com si fos l’últim, i tingues la sensació que cada dia has fet una acció positiva per millorar aquest món en el que vivim.

Afegeix un comentari nou