Àmbit de la notícia
Internacional

2015: Europa sense reaccionar davant l'arribada de refugiats

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Nenes refugiades. Font: Wikimedia
  • "Els refugiats són éssers humans". Font: Wikimedia
  • Manifestació a Leipzig en suport als refugiats. Font: Caruso Pinguin, Flickr

Només s'han distribuït 272 sol·licitants d'asil des de Grècia i Itàlia de les 160.000 persones demandants.  

Les imatges que ens ha deixat el 2015 al voltant de la situació dels refugiats que intenten arribar a Europa són esfereïdores. Des de la fotografia d'Aylan trobat en una platja turca, fins a les batudes policials a països com Hongria intentant controlar el flux migratori cap al nord del continent. De moment, en quatre mesos només s'han distribuït 272 de les 160.000 persones sol·licitants d'asil a reubicar des de Grècia i Itàlia.

Els darrers fets ocorreguts a la ciutat de Colònia durant la nit de Cap d'Any o l'amenaça jihadista al continent només han fet agreujar un discurs contra el qual Europa no ha desplegat les polítiques de solidaritat necessàries per acollir a les persones que fugen dels seus països per motius de guerra.

Durant l'any passat, Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats (CCAR) va engegar la campanya UErfanos, en la qual es proposen mesures per afrontar el drama humanitari que viuen els refugiats. ''Cada dia que passa és més urgent engegar mesures que hem reclamat com la creació de vies segures'', asseguren des de la CCAR. De moment, la iniciativa ja ha aconseguit més de 18.000 signatures i el suport d'entitats com Accem, la CONGDE, EAPN, Metges del Món i Oxfam Intermón.

 

A aquesta incapacitat de les institucions europees per fer front a la situació davant de les urgències de milers de refugiats, se li suma la resposta recent d'alguns països que no fan augurar un canvi de política durant el 2016. Països com Suècia o Dinamarca han aplicat controls a les seves fronteres per retenir el moviment de refugiats cap al Nord.

Entitats com ACNUR van denunciar el passat 7 de gener les decisions preses per aquests països. També han demanat a Europa donar exemple davant la necessitat d'atendre a més d'1 milió de persones que van arribar al continent durant l'any 2015. La xifra total que ha donat Brussel·les de les persones a les quals els governs es van comprometre a redistribuir arriba tot just al 0,17%, i de l'objectiu d'habilitar onze centres de registres, només en funcionen tres, dos en territori italià i un al grec.

Així doncs, Europa té molta feina encara per fer durant el 2016. ''Si no oferim alternatives als quals fugen de la persecució i els conflictes, el Mediterrani tornarà a ser una gegantesca fossa comuna aquest any'', assenyala la secretària general de Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) Estrella Galán.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari