7 dinàmiques per treballar la pau amb infants i joves
Aprofitant el Dia Internacional de la Pau, que se celebra el 21 de setembre, hi ha moltes dinàmiques que es poden fer servir per treballar i reflexionar al voltant de la pau.
Per als infants i joves, no obstant això, sovint el concepte de guerra o conflicte queda molt abstracte i llunyà, per aquesta raó, cal treballar la cultura de pau a partir de les situacions més quotidianes.
En aquest llistat es presenten un recull d’activitats proposades per diferents entitats sense ànim de lucre per treballar la pau amb infants i joves.
‘Posant etiquetes’
Amnistia Internacional convida els centres educatius a participar en el Dia d’Acció Global (el 24 de març) a defensar la població civil que paeix la guerra d’Ucraïna. Tot i això, entre les diferents accions que proposa l'organització fer amb els infants hi ha ‘Posant etiquetes’, una acció vàlida per treballar la pau en altres moments de l'any. L’alumnat, dividit en grups, ha d'escriure etiquetes que defineixin les persones refugiades. Després, ha de llegir articles de diari que mostrin històries de persones refugiades i reflexionar si les etiquetes es mantenen o han canviat. L’activitat també serveix per reflexionar sobre el que han llegit les persones participants i com creuen que poden ajudar les persones refugiades d’Ucraïna.
Jocs de comunicació
La proposta de FundiPau és treballar la comunicació i l’escolta com a element cabdal en la resolució de conflictes. El joc del telèfon o dels disbarats poden ser maneres de reflexionar sobre la comunicació amb els infants més petits. L’entitat, però, també planteja una activitat per a joves. Les persones participants tenen unes paraules que han de classificar segons si afavoreixen la comunicació o no. Un cop classificades, per grups, han de representar què significa cadascun d’aquests conceptes. Finalment, poden debatre al voltant de les paraules que hagin sorgit.
‘Teixint fils d’emocions’
La pau s’ha de treballar constantment en cadascuna de les accions i això és el que fomenta ‘Teixint fils d’emocions’. El projecte, impulsat per l’Escola de Cultura de Pau, forma el professorat perquè pugui fomentar la cultura de pau transversalment. Es tracta de resoldre els conflictes que sorgeixen a l’escola d’una manera col·laborativa i creativa. Per exemple, les arpilleres són una tècnica de cosir. En aquest cas, els infants fan tota una reflexió prèvia al voltant de la pau i els conflictes per, després, expressar les seves emocions de la vida quotidiana relacionades amb la cultura de pau fent arpilleres.
Avui hem iniciat la formació Teixint Fils d'Emocions Barcelona-Hondures amb 40 mestres i líders comunitàries. Segur en sortiran experiències profundes i enriquidores de cultura de pau. pic.twitter.com/kSijGkLMJM
— Escola de Cultura de Pau (@escolapau) January 8, 2021
‘La pau a cada casa’
Aquesta activitat que proposa Fundesplai té l’objectiu de reflexionar sobre els conflictes que sorgeixen en el dia a dia de les famílies. La dinàmica ‘La pau a cada casa’ consisteix a interpretar petites escenes de teatre. Abans, però, cada grup ha de representar un tipus de família, ha de pensar els conflictes quotidians i ha de crear un guió amb el qual es reflecteixi el conflicte i la seva solució. Després de la representació és el moment de reflexionar sobre com s’han resolt els conflictes.
‘El mur dels conflictes’
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya celebra cada any l’acte ‘Llum de la Pau de Betlem’, un esdeveniment per simbolitzar la pau. En aquest context, l’entitat proposa diferents dinàmiques i materials per treballar aquesta qüestió als caus. Entre les diferents activitats hi ha ‘El mur dels conflictes’. Consisteix a dibuixar un mur de pedres sobre una làmina de paper molt gran que s’ha de lligar entre dos pals. Les persones participants han d’escriure al mur aquelles coses que els hi generin conflicte per, després, pensar com poden resoldre-les. Alhora, han d’anar llençant una pilota contra el mur, per simbolitzar el fet de tombar-lo.
‘La vacuna del bon tracte’
Unicef planteja abordar la violència com si es tractés d’un virus. En la primera part de ‘La vacuna del bon tracte’ s’ha de reflexionar com la violència afecta les persones participants i cal elaborar una vacuna per acabar amb el virus, basada en compromisos per fomentar el bon tracte i les acciones no violentes. Depenent de l’edat de les persones participants, les accions que es tractin seran més o menys complexes.
La segona part de l’activitat consisteix a fer un manifest que signin totes les persones participants i, a més, difondre la vacuna. És a dir, explicar a altres persones quina és la fórmula per acabar amb el virus de la violència. Per simbolitzar-ho, es poden posar tiretes a tothom qui sigui vacunat.
‘Un símbol per la pau’
Aquesta activitat de papiroflèxia és una via per simbolitzar la pau a través de treballs manuals, com ara fent cors o coloms. A més a més, les figures han d’estar carregades de missatges i desitjos a favor de la pau i per la defensa dels drets. L’activitat també és una acció cooperativa, ja que les persones participants han de col·laborar per aconseguir enllaçar-los amb un fil i penjar-los.
A més d'aquestes activitats, aquestes entitats no lucratives disposen d'altres materials per treballar els valors de la pau i la no-violència amb infants de diferents edats i en contextos diversos. D'altra banda, amb el jovent també es pot treballar la pau a través de documentals i hi ha altres recursos que poden servir també per a persones adultes.
Afegeix un nou comentari