8 llibres de conflictes amb les dones com a protagonistes

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
Les dones han tingut papers destacats en els conflictes, però sovint el seu testimoni ha quedat invisibilitzat. Font:  Annie Spratt (Unsplash).
Les dones han tingut papers destacats en els conflictes, però sovint el seu testimoni ha quedat invisibilitzat. Font: Annie Spratt (Unsplash).
En molts d’aquests llibres es recupera la memòria i la història sovint silenciada de les dones. Font: Ehimetalor Akhere Unuabona (Unsplash).
En molts d’aquests llibres es recupera la memòria i la història sovint silenciada de les dones. Font: Ehimetalor Akhere Unuabona (Unsplash).

8 llibres de conflictes amb les dones com a protagonistes

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

Aquest llistat presenta diverses obres que reflecteixen les guerres i la violència viscuda arreu del món des de diferents veus femenines.

L’Institut Català de les Dones i les Biblioteques Públiques de Catalunya disposen d’un ampli catàleg de llibres entre els quals es pot trobar una gran selecció de documents amb les dones i les nenes com a protagonistes, ja sigui amb relats personals, des de la perspectiva de gènere i conflictes bèl·lics o des d’una mirada més acadèmica o política.

En molts d’aquests llibres es recupera la memòria i la història sovint silenciada de dones que han viscut els conflictes i la violència des de diferents vessants.

1. ​'Mujeres y violencia en Colombia: la reparación a las víctimas del conflicto armado'

En aquest llibre els diferents autors i autores posen el focus en la violència que afecta des de fa anys Colòmbia i, en concret, a les dones del país, que han viscut en primera persona violència, agressions sexuals, segrestos i assassinats.

Aquesta obra parteix dels testimonis de les dones implicades, i de l'observació per part dels funcionaris i funcionàries encarregades de l'atenció i de les persones d'entitats no governamentals. Entre tots aquests enfocaments es vol fer aportacions en referència a les polítiques que es puguin treballar de forma efectiva en el benestar de les víctimes del conflicte armat colombià.

2. 'Marcs de guerra: quines vides plorem?'

Judith Butler reflexiona en aquest llibre precisament sobre quines vides són les que es ploren a Occident en els conflictes i quines no (les dels exèrcits enemics). Prenent com a base diferents conflictes com les guerres d'Iraq o Afganistan, Butler posa sobre la taula la necessitat de concebre primer les vides viscudes per tenir la capacitat de plorar les pèrdues.

3. 'El Infierno de los jemeres rojos: testimonio de una superviviente'

Aquest llibre escrit per Denise Affonço, treballadora de l'ambaixada de França a Phom Penh, explica l'episodi quan els khmers rojos, el moviment guerriller vinculat al Partit Comunista d'Indoxina, van aconseguir el poder entre 1975 i 1979. Affoço narra com ella i la seva família van ser deportats de la ciutat al camp, ja que bona part de la població va ser forçada a treballar la terra.

4. 'Ángeles vengadores: las francotiradoras soviéticas en la segunda guerra mundial'

Hi ha molts testimonis i s'han fet moltes obres sobre la II Guerra Mundial, no obstant això, poques vegades les dones són les protagonistes. En aquest llibre Lyuba Vinogradova, autora també de 'Las brujas de la noche', relata la història de les joves que, davant la invasió nazi a la Unió Soviètica, es van oferir com a voluntàries per participar en el conflicte. Vinogradova recupera anècdotes i episodis d'unes noies que van esdevenir cabdals en la lluita, formant part d'intervencions militars molt importants.

5. 'En el vientre de la yihad: el testimonio de las madres de yihadistas'

El moviment de la Gihad ha deixat diferents obres narrades en primera persona, com 'En la piel de una yihadista'. En aquest altre llibre, 'En el vientre de la yihad: el testimonio de las madres de yihadistas', Alexandra Gil recupera el testimoni de famílies que han vist com els seus fills i filles es radicalitzaven fins a fugir a l'Estat Islàmic. En aquesta obra les mares prenen la paraula per mostrar el seu dolor per una situació per la qual moltes vegades les famílies han estat culpabilitzades per la societat.

6. 'Historia del movimiento de mujeres en Palestina'

Parlar del poble palestí és fer-ho d'un poble fortament invisibilitzat. En aquesta ocasió, Mar Gijón posa el focus en les dones, una part de la població encara menys representat. En aquesta publicació es fa un recorregut històric per mostrar el paper fonamental de les dones i la seva activitat associativa en la lluita anticolonialista de Palestina des de finals del segle XIX. Al llibre s'explica des del naixement del moviment fins al moment de la publicació, incidint en els canvis que ha patit amb els anys i els esdeveniments que han anat succeint al territori.

7. 'Reporteras españolas, testigos de guerra: de las pioneras a las actuales'

El paper dels mitjans de comunicació i, per tant, dels i les periodistes sovint ha estat bàsica en les guerres. En aquest llibre Ana del Paso recupera la feina de tantes reporteres que es van jugar la vida en diferents conflictes que s'han produït durant cinc segles. Del Paso recull les figures de Carmen de Burgos o Josefina Carabias, dones pioneres en el periodisme de conflictes. En aquesta obra també es recullen els testimonis de més d'una trentena de periodistes contemporànies que detallen les seves vivències durant l'exercici de la professió.

8. 'Mi vida de niña soldado: me quitaron a mi madre y me dieron un fusil'

China Keitetsi, nascuda a Uganda, va ser reclutada quan encara era una nena a prop de la seva aldea per formar part de l'Exèrcit Nacional de Resistència (NRA per les seves sigles en anglès) de Y. K. Museveni. Des de ben petita Keitetsi va viure en un entorn d'abandonament i maltractament familiar, i amb vuit anys va caure en l'exèrcit on va viure un infern durant deu anys com a nena soldat. L'autora va aconseguir sortir-ne i anys després va escriure el seu testimoni, fora ja d'un país que li ha provocat tant de patiment.

Afegeix un comentari nou