Àmbit de la notícia
Internacional

Amnistia Internacional demana l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural.
    Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. Font: Wikimedia
  • Logo d'Amnistia Internacional.
    Logo d'Amnistia Internacional. Font: Amnistia Internacional
  • Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana.
    Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana. Font: Anticapitalistes

L’organització en defensa dels drets humans ha demanat a l’Audiència Nacional que retirin els càrrecs de sedició i posin fi a la presó provisional.

Amnistia Internacional ha demanat en un comunicat suspendre la presó provisional per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, després que el passat 16 d’octubre la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela els acusés d’un delicte de sedició i els enviés a la presó de Soto del Real. “La sedició és un delicte definit d’una manera molt general que abraça una àmplia varietat d’actes, i que a més pot comportar penes de fins a 10 anys de presó”, va afirmar el director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán. Segons l’organització en defensa dels drets humans, la resposta de les autoritats judicials ha sigut excessiva d’acord amb el dret internacional.

Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Cuixart, president d’Òmnium Cultural, van ser acusats en relació amb les protestes organitzades els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona. Segons Lamela, les protestes van intentar obstaculitzar una operació policial basada en una ordre judicial, que tenia l’objectiu d’impedir l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya del passat 1 d’octubre. En l’aplicació de l’article 544 del Codi Penal, Sànchez i Cuixart han passat 3 nits a la presó en una mesura que Amnistia considera “una restricció excessiva del seu dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”.

Segons la jutgessa de l’Audiència Nacional, els presidents de les entitats sobiranistes van actuar seguint una treballada estratègia per aconseguir la independència de Catalunya i no es van limitar només a convocar una reunió pacífica. Amnistia Internacional ha recordat en el comunicat que el dret internacional dels drets humans contempla la possibilitat que la societat civil expressi les seves opinions sobre un referèndum o sobre la independència tant si es fa de manera individual com col·lectiva. El Tribunal Constitucional (TC), per la seva banda, ja es va pronunciar el passat 7 de setembre declarant il·legal el referèndum de l’1-O.

El director per a Europa d’Amnistia Internacional John Dalhuisen ha afirmat que el Govern espanyol ha de protegir el dret dels individus a poder oposar-se a la sentència del TC i a organitzar reunions públiques i pacífiques. No obstant això el dret internacional dels drets humans permet als Estats imposar algunes mesures en casos on s’hagi de protegir l’ordre públic o la seguretat nacional. Tanmateix, les sancions que impliquen privació de llibertat constitueixen una restricció desproporcionada en el dret a la llibertat de reunió pacífica i d’expressió, segons Amnistia. Per tots aquests motius i pel fet que Cuixart i Sànchez no van ser els causants dels actes de violència puntuals que es van viure durant la jornada, Amnistia Internacional ha exigit el seu “immediat” alliberament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari