Àmbit de la notícia
Internacional

Barcelona trenca l’agermanament amb Tel-Aviv i suspèn relacions amb l’Estat d’Israel

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La Coalició Prou Complicitat amb Israel ha liderat la campanya per trencar l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv.
    La Coalició Prou Complicitat amb Israel ha liderat la campanya per trencar l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv. Font: Twitter CPCI. Font: Twitter CPCI
  • Els membres de la coalició s'han reunit amb l'alcaldessa Ada Colau, qui els ha comunicat la decisió.
    Els membres de la coalició s'han reunit amb l'alcaldessa Ada Colau, qui els ha comunicat la decisió. Font: Twitter CPCI. Font: Twitter CPCI
  • El moviment de solidaritat amb el poble palestí s'ha felicitat per la decisió.
    El moviment de solidaritat amb el poble palestí s'ha felicitat per la decisió. Font: Twitter Comunitat Palestina Catalunya. Font: Twitter Comunitat Palestina Catalunya.

La decisió arriba després d’una llarga campanya del moviment de solidaritat amb el poble palestí i el suport ciutadà a una iniciativa per revocar un acord que es remunta al 1998.

 

Era una demanda històrica del moviment de solidaritat amb el poble palestí, que feia anys que picava pedra per aconseguir aquest objectiu, que finalment s’ha assolit. L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va anunciar que la capital catalana suspèn les relacions amb l’Estat d’Israel, una decisió que inclou el trencament de l’agermanament amb Tel-Aviv, capital israeliana. “No ens podem quedar immòbils davant la violació del dret internacional”, ha expressat Colau per justificar la mesura. 

La batlessa ha comunicat la decisió en una carta adreçada al primer ministre d’Israel Benjamin Netanyahu en què assegura que “el nombre i la gravetat de les violacions de drets humans documentades pels organismes internacionals als territoris palestins ocupat s’han incrementat i han entrat en una nova era d’impunitat que ens obliga a prendre mesures”.

Alhora, ha admès que ha estat una “decisió difícil”, que espera que sigui “temporal” perquè això voldria dir que Israel ha aplicat les recomanacions d’entitats internacionals per fer efectiu el compliment dels drets humans. 

La Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) és, sense dubte, una de les grans artífex d’aquesta fita del moviment de solidaritat amb el poble palestí, que fa molts anys que lluita perquè la Barcelona talli vincles amb Israel. L'Ayed Safadi, membre de la CPCI, explica a Xarxanet que estan molt satisfetes amb la decisió: "La valorem molt positivament, estem molt contentes perquè era el que demanavem i s'ha tirat endavant".

Juntament amb LaFede i amb el suport de més d’un centenar d’entitats, la coalció va impulsar la campanya ‘Barcelona amb l’Apartheid no, amb els drets humans sí’, en què instava la ciutat a trencar una relació amb Israel que “normalitza les polítiques que Israel duu a terme als territoris palestins ocupats, assumits internacionalment i des de fa uns mesos pel parlament català com un crim d’Apartheid”, convé Safadi.   

El pas endavant de l’alcaldessa ha estat celebrat per les impulsores de la campanya i és un èxit de les nombroses entitats que han empès perquè Barcelona cancel·li les relacions amb Israel. Un camí en què també ha estat cabdal el suport de la ciutadania, traduït en les més de 4.100 signatures que va aplegar la iniciativa ciutadana –superant amb escreix les que es demanaven per tirar endavant la iniciativa– perquè el ple municipal posés a debat el trencament de l’acord d’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv. 

De fet, estava previst a l’agenda municipal que la votació sobre l’agermanament, impulsada per la CPCI a través de la iniciativa ciutadana, se celebrés en un parell de setmanes. No obstant això, la batlessa ha tirat pel dret i ha pres la decisió mitjançant un decret d’alcaldia. 

En qualsevol cas, la mesura s’ha fet efectiva i això és el més important per a les seves impulsores, qui, malgrat aquesta victòria, no poden oblidar que el poble palestí continua patint dia a dia les polítiques d’apartheid i violacions de drets fonamentals per part d’Israel. “Celebrem aquesta victòria i a la vegada sentim tristesa per la situació cada cop més greu i dramàtica que viu el poble palestí: la deriva radical i repressiva de l’Estat d’Israel impulsada pel nou govern n’és la prova fefaent”, apunten des de la CPCI.

Al mateix temps, des del moviment confien que la decisió del govern municipal de Barcelona obri la porta perquè altres administracions i institucions segueixin el mateix camí i trenquin relacions amb l’Estat d’Israel per denunciar les seves polítiques d’apartheid, colonialisme i ocupació contra Palestina.

Un acord que ja no responia al context ni als objectius pels quals es va signar

L’acord d’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv –que també inclou la ciutat palestina de Gaza– es remunta al 1998 i el va signar l’aleshores alcalde de la capital catalana Joan Clos. Es va rubricar en un context completament diferent de l’actual, marcat pels Acords de Pau d’Oslo, que aspiraven a fonamentar un camí per a la resolució del conflicte. 

Així ho ha recordat Colau en la missiva dirigida a Netanyahu que certifica el fi de l’agermanament, en què exposa que l’acord “no respon ni al context ni als objectius amb què va ser signat fa vint-i-cinc anys”. L’alcaldessa argumenta el trencament arran de “la violència que pateix el poble palestí en un procés de persecució i despossessió que ja dura més de setanta anys”, una situació que, afegeix, “és contrària al dret internacional”.

Igualment, la batlessa cita veus internacionals com la del relator especial de les Nacions Unides sobre la situació dels drets humans al territori palestí ocupat, Michael Lynk; l’exsecretari general de Nacions Unides Ban Ki-Moon; els Premis Nobel de la pau Desmond Tutu, Rigoberta Menchú, Adolfo Pérez Esquivel i Betty Williams; així com les denúncies d’organitzacions com Human Right Watch, Amnistia Internacional o l’associació israeliana B’Tselem; qui han denunciat reiteradament les pràctiques de l’Estat d’Israel contra el poble palestí.

A més, recorda que Barcelona ja va suspendre recentment les relacions amb Sant Petersburg davant la invasió de territoris ucraïnesos per part de Rússia. “La història ens ha ensenyat que les ciutats hem de prendre partit i tenir un paper actiu en la construcció de la pau i la defensa dels drets humans”, assenyala Colau en la carta adreçada a Netanyahu. Precisament per això, creu que “seria un greu error aplicar una política de tracte desigual i tancar els ulls davant una vulneració àmpliament constatada i documentada per organismes internacionals des de fa dècades”.

Des del moviment de solidaritat amb el poble palestí es feliciten pel cop de timó de l’Ajuntament de Barcelona i destaquen especialment el gest de Colau de comunicar la decisió per carta a Netanyahu. "Valorem molt la carta que ha enviat l'alcaldessa al primer ministre d'Israel perquè s'ha deixat molt clar la voluntat política que hi ha darrere de la iniciativa", diu l'Ayed Safadi. 

La CPCI també vol posar l'accent en el suport que han rebut en tot aquest procés: "que hi hagi més de 100 entitats acompanyant aquest procés i un suport ciutadà important a la demanda ha generat un caldo de cultiu que ha fet possible que tirés endavant", assenyala Safadi. Així mateix, esperen que no sigui un cas aïllat, sinó un exemple per a moltes altres institucions d’arreu del món perquè se sumin a “iniciatives per aïllar l’apartheid i aturar els crims de lesa humanitat contra la població palestina”. 

Per celebrar la revocació de l’acord i la suspensió de relacions, criden la ciutadania a reunir-se aquest dissabte 11 de febrer a les 18 h a la seu de la Comunitat Palestina (Carrer del Torrent d’En Vidalet, 32, Barcelona) en el marc de l’acte ‘La Barcelona Antiracista amb Palestina’. “Aquesta victòria ens omple d’esperança i energia per a continuar lluitant fins que el poble palestí pugui viure en llibertat i dignitat a la seva terra”, conclouen.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari