Àmbit de la notícia
Internacional

Campanya d’Emergència Alimentària a l’Àfrica i al Iemen

Entitat redactora
Associació Catalana per la Pau
Autor/a
Associació Catalana per la Pau
  • Emergència Alimentària Àfrica i Iemen
    Emergència Alimentària Àfrica i Iemen Font: Pablo Tosco/Oxfam/Flickr

L'Associació Catalana per la Pau obre una Campanya d’Emergència Alimentària a l’Àfrica i al Iemen, de la mà d'organitzacions locals a Mauritània, Mali, Etiòpia, Djibouti i el Iemen.

Davant de la greu situació d’inseguretat alimentària i de fam que presenten diversos països del món, i coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, l’Associació Catalana per la Pau acaba d'engegar una campanya per contribuir a pal·liar-ne els efectes sobre les poblacions més afectades.

Concretament, l’acció s’adreçarà a cinc països: Mauritània, Mali, Etiòpia, Djibouti i el Iemen. Els quatre primers es troben a dues zones (el Sahel i la Banya d’Àfrica) molt afectades per la sequera persistent, les disputes internes i l’augment dels preus dels aliments. Al Iemen, la guerra iniciada fa gairebé quatre anys ha deixat prop de 10 milions de persones sense possibilitat d’assegurar-se un àpat diari, circumstància que continuarà agreujant-se pel gran nombre de desplaçats, per la dificultat de fer-los arribar assistència humanitària i pel col·lapse de l’economia nacional.

De manera conjunta amb organitzacions locals que coneixen en profunditat quines són les necessitats específiques de cada zona, l'entitat catalana portarà a terme diferents accions d’ajuda alimentària d’emergència (distribució d’aliments a les persones més vulnerables, com dones i infants) i de formació i sensibilització en l’àmbit de la nutrició.

Més fam al món

El nombre de persones que pateixen fam al món va continuar augmentant el 2017, fins a assolir la xifra de 821 milions de persones -una de cada nou -, segons l'informe L'estat de la seguretat alimentària i la nutrició al món, elaborat per la FAO i el Programa Mundial d'Aliments, presentat el passat mes de setembre.

Aquest increment significa retrocedir fins als nivells de fa una dècada i respon principalment a tres factors interrelacionats: l'aparició i intensificació dels conflictes armats; els efectes del canvi climàtic (fonamentalment greus sequeres, però també inundacions) i la pujada dels preus dels aliments bàsics.

En la darrera dècada, els conflictes han augmentat en nombre i en complexitat, particularment en països que ja feien front a alts nivells d’inseguretat alimentària. Dels 51 països que van experimentar crisis alimentàries durant el 2017, el conflicte i la inseguretat van ser-ne els majors causants en almenys 18, amb un total de 74 milions de persones afectades. A part del nombre de víctimes mortals i ferits, els conflictes representen un greu impacte sobre l’economia i l’agricultura dels països.

Pel que fa als desastres climàtics extrems, el seu nombre s’ha duplicat des de principis de la dècada dels noranta. Aquests fenòmens tenen efectes molt negatius en la producció de cultius i la disponibilitat d’aliments, i això acaba repercutint en una alça indiscriminada dels preus. Les sequeres greus, especialment, són les causants de més del 80% dels danys i les pèrdues agrícoles.

L’informe també recull que l’Àfrica segueix sent el continent amb una major prevalència de la subalimentació: fins el 21% de la població.

Dia Mundial de l’Alimentació

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra cada any el 16 d’octubre, l’Associació Catalana per la Pau presenta aquesta Campanya d’Emergència Alimentària, que té com a objectiu recaptar fons per contribuir a finançar els diferents projectes als cinc països, així com també donar a conèixer entre la ciutadania les causes i conseqüències de la present crisi alimentària global.

Tothom que hi vulgui col·laborar, pot fer una donació online a través del formulari habilitat a la web o bé realitzar directament un ingrés al compte bancari 2100 3200 95 2201233743.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari