Campanya per promoure un corredor humanitari per posar fora de perill la població civil afganesa

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El CEAR ha organitzat una campanya de signatures dirigida a organitzacions i col·lectius. Font: Isaak Alexandre - Unplash (Llicència CC)
El CEAR ha organitzat una campanya de signatures dirigida a organitzacions i col·lectius. Font: Isaak Alexandre - Unplash (Llicència CC)
 Font: Pixabay (Llicència CC)
La victòria definitiva dels fonamentalistes s’ha materialitzat en un vist i no vist. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Els talibans s’han afanyat a declarar la fi del conflicte i han proclamat l’emirat islàmic. Font: Pixabay (Llicència CC).

Campanya per promoure un corredor humanitari per posar fora de perill la població civil afganesa

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) sol·licita que els països europeus facilitin vies d'accés legals i segures i es comprometin a acollir persones que es troben cercant protecció.

La situació de la població civil a l'Afganistan continua sent delicada setmanes després que els talibans tornessin al poder i declaressin l'Emirat Islàmic un cop produït el col·lapse de les institucions afganeses, una situació certificada per la fugida del país del fins ara president, Ashraf Ghani, i que ha provocat que països de tot el món iniciessin l'evacuació immediata dels seus ciutadans presents al país asiàtic i assegurar-ne així la seva protecció en un territori en ple conflicte.

Les colpidores imatges a l'aeroport de Kabul han ajudat a la població de la resta del món a veure i entendre l'angoixa per la qual està passant la població afganesa i la desesperació per sortir d'un país que de cop torna al punt en el qual es trobava vint anys enrere. Milers de persones tracten de fugir del país en avions que van sortint amb comptagotes en un moviment cada cop més urgent després que el grup fonamentalista islàmic ja hagi amenaçat en impedir el pas de la població afganesa a l'aeroport.

En aquest context, i tement una situació humanitària crítica com la que es va produir l'any 2015 quan milers de persones van morir tractant d'arribar a Europa a la recerca de protecció, provinents de països com Síria, l'Afganistan, Nigèria o Pakistan en una crisi de refugiats sense precedents a Europa, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) ha iniciat una campanya per promoure un corredor humanitari per posar fora de perill la població civil afganesa.

A través d'una campanya de signatures, el CEAR reclama a Espanya que defensi i promogui a la Unió Europea (UE) la posada en marxa de vies legals i segures que facilitin l'arribada i acollida de les persones refugiades obligades a fugir de l'Afganistan. "La situació de col·lapse humanitari que viu el país exigeix l'adopció de mesures urgents que garanteixin els drets i la protecció d'aquestes persones, especialment la de grups de població que es troben greument amenaçats, com les dones o els infants", assenyalen.

Des de l'entitat fan una crida a la col·laboració de la ciutadania i els moviments socials per donar suport i signar la sol·licitud al govern espanyol per promoure el corredor humanitari. En aquest enllaç pots unir-te a la petició tant si ets una persona particular o una entitat.

Una solució humanitària d'emergència

A tall d'exemple, des del CEAR recorden que amb anterioritat ja s'han dut a terme solucions humanitàries d'emergència durant situacions de crisi d'aquest tipus, com va ocórrer amb les persones refugiades indoxineses a la dècada dels vuitanta o les persones refugiades procedents de Bòsnia i Hercegovina i que arribaren a l'Estat espanyol als anys noranta.

D'acord amb el principi de solidaritat i responsabilitat compartida, amb la campanya de signatures des del CEAR sol·liciten que Espanya promogui l'adopció de mesures a Brussel·les com el compromís d'una acció conjunta per facilitar l'activació de corredors humanitaris des de l'Afganistan o altres països que permetin una sortida segura i assegurar una acollida i protecció a països europeus. "És necessari atorgar visats a aquestes persones amb celeritat, articulant la resposta coordinadament entre Ambaixades i altres actors rellevants", manifesten.

L'entitat també demana un increment dels compromisos de reassentament en l'àmbit europeu i estatal de manera complementària a l'activació de corredors humanitaris; l'agilitació dels processos de reagrupament familiar; l'activació de compromisos de reubicació amb caràcter obligatori de persones procedents de l'Afganistan que arribin a territori de la UE; i una crida a totes les parts del conflicte i als països limítrofs perquè no tanquin les seves fronteres i no dificultin la sortida de totes les persones que es troben en situació de vulnerabilitat a l'Afganistan.

Afegeix un comentari nou