Capaç i Vàlida demana ajuda per portar aigua a una escola de persones amb discapacitat a Kènia
L’entitat catalana té en marxa una campanya per recollir fons per implantar un sistema d’aigua corrent i potable a la Nalondo School, situada al comtat de Bungoma.
Un informe d’Amnistia Internacional enfocat a Somàlia radiografiava la situació que atrapa moltes persones que tenen una discapacitat a bona part dels països de l’Àfrica. El document assenyalava la triple discriminació que pateixen per part de la seva pròpia família, per a qui sovint són vistes com una càrrega; de la societat, que les estigmatitza; i de l’Estat, que no els ofereix cap mena de protecció ni ajuda per millorar la seva qualitat de vida.
En aquest context de tanta dificultat, hi ha una escola a Kènia, al comtat de Bungoma, situat a l’oest del país, que s’ha convertit en una referència al país –i per a molts del voltant–per a persones amb discapacitat física. Parlem de la Nalondo School, un centre de primària i secundària que forma part de la John Teka Foundation i que acull prop de nou-cents alumnes, dels quals més de la meitat tenen una discapacitat.
Bona part de l’alumnat de l’escola viu intern al centre, ateses les dificultats d’accés arran d’uns mitjans de transport escassos i molt costosos per a les seves famílies. Per això, l’escola compta amb instal·lacions adequades que inclouen habitacions, lavabos i dutxes, entre altres. A banda, un equip d’atenció sanitària format per una infermera, un fisioterapeuta, una terapeuta ocupacional i un tècnic d’atenció sanitària vetlla perquè les estudiants estiguin ben ateses i cuidades.
No obstant això, la Nalondo School s’enfronta a un greu problema de subministrament d’aigua, ja que actualment ni el centre de primària ni el de secundària, així com la resta de la comunitat, que formen unes dues mil persones, disposen d’aigua corrent i potable. El centre i la comunitat obtenen l’aigua d’un dipòsit de cinc mil litres, una capacitat del tot insuficient, que, a més a més està en desús perquè la bomba emprada per extreure l’aigua del pou i portar-la cap al tanc es va fer malbé.
Tot plegat, a banda de molts problemes, implica que els infants i joves hagin de recollir l’aigua amb una bomba manual directament del pou, abocada en recipients i transportada manualment, amb la pèrdua de temps i energies que això suposa per a elles i el perjudici que representa per als seus estudis.
En aquest punt és on entra en escena l’associació Capaç i Vàlida, una entitat catalana impulsada per persones joves amb una discapacitat, i fundada el 2019 per la Jana Arimany i el Gerard Soler, que centra els seus esforços a donar visibilitat a la discapacitat, conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat de viure en un món més just per a tothom; i millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat.
Una entitat amb vocació internacional per millorar la vida de les persones amb discapacitat
L’entitat també enfoca la seva tasca a col·laborar en projectes de cooperació internacional a països en vies de desenvolupament. “Treballem en projectes locals, però sempre ens ha cridat la idea de dur a terme projectes de cooperació internacional, tot i que sabem que aquí encara hi ha molta feina per fer, però potser més en l'àmbit de la sensibilització; i creiem que hi ha molts països en què les persones amb discapacitat ni tan sols tenen els recursos per sobreviure”, raona a Xarxanet el Gerard Soler.
En aquest sentit, el cofundador de Capaç i Vàlida afegeix que en molts països del Sud Global encara existeixen molts estigmes i tabús que impacten directament en les persones amb discapacitat, especialment a les zones més rurals, que és on l’entitat vol dirigir els seus projectes de cooperació. “Pensem que és en aquests llocs on fa més falta l’ajuda que nosaltres podem oferir”, agrega.
A través d’un contacte en el marc de les jornades de conscienciació i sensibilització que duen a terme a empreses i escoles de Catalunya, l’associació va conèixer la tasca de l’ONG keniana Hands of Charity, ubicada al comtat de Bungoma. Després d’un any de contactes, una petita delegació de Capaç i Vàlida va viatjar a la zona per avaluar les necessitats i explorar una possible col·laboració.
El Gerard Soler va formar part l’expedició i explica que de seguida van veure que a Bungoma, com passa a molts altres llocs, a la persona que té una discapacitat se l'aparta i margina de la societat. “Ens vam trobar amb casos en què, tot i que les comunitats i l'església se solidaritzen amb les persones en aquesta situació, sovint les seves pròpies famílies les abandonen i les deixen de banda perquè les veuen com una càrrega, o fins i tot identifiquen la discapacitat que pateixen com una mena de càstig”, afirma.
Durant la seva estada a Bungoma, van poder visitar la Nalondo School per a infants i joves amb discapacitat i van advertir la problemàtica pel que fa al subministrament d’aigua. Així, sempre de manera conjunta amb Hands of Charity, van decidir posar fil a l’agulla per fer tot el possible per tal de pal·liar aquesta necessitat. Per fer-ho, demanen la col·laboració de la ciutadania.
Múltiples beneficis per a l’escola i la comunitat a través de l’aigua
El projecte, entre altres accions, preveu adquirir un tanc amb capacitat per a 10.000 litres –i substituir-lo per l’actual–, reparar la bomba elèctrica i construir canonades que arribin a totes les instal·lacions de l’escola, com les cuines, els lavabos, els tallers, l'alberg i les oficines dels professors. A banda, també s’instal·laran plaques fotovoltaiques per aprofitar l’energia solar i proveir d’energia l’equipament, així com l’aplicació d’un tractament químic perquè l’aigua sigui apta per al consum.
La millora del sistema de subministrament d’aigua es traduirà en múltiples beneficis que es poden resumir en tres pilars bàsics: higiene, neteja i estalvi de temps. Així, per exemple, es podran utilitzar els banys adaptats amb els quals compta l’escola, i que fins ara no s’havien pogut fer servir; o pel que fa a la neteja de les instal·lacions, que repercutirà directament en el benestar de les estudiants i personal del centre. Així com el guany de temps per a l’alumnat, que podrà dedicar el temps que emprava per anar a buscar l’aigua a estudiar.
A més, el projecte, destaquen des de Capaç i Vàlida, no només beneficiarà l’alumnat i el personal de la Nalondo School, sinó també a tota la comunitat. “Si a través de l'aigua podem obtenir millores en aspectes tan bàsics com aquests pel que fa a la qualitat de vida de les persones, creiem que serà un avenç molt important”, rebla Soler.
Tot plegat s’ha treballat braç a braç amb Hands of Charity, amb qui es fan reunions setmanals de seguiment; ara bé, en cap cas Capaç i Vàlida té la intenció de tutelar el treball que es desenvolupa a Kènia, com deixen clar des de l’entitat: “Sempre hem tingut molt present la idea que el nostre paper no és anar allà a dir com han de treballar, això ho tenim claríssim; per la nostra part, ens encarreguem de buscar el finançament i fer el seguiment del projecte, però qui implementa el projecte són elles”.
Per a Capaç i Vàlida, tirar endavant aquest projecte és molt important i s’hi estan dedicant amb molt d’afany. Per això demanen col·laboració a la ciutadania, que pot aportar el seu gra de sorra a través, per exemple, del repte obert a la plataforma migranodearena.org, o a través del seu web.
Aquest no és l’únic projecte de cooperació internacional que l’entitat té en marxa. Al mateix comtat kenià de Bungoma, i també de la mà de l’ONG Hands of Charity, l’entitat vol fer realitat un centre vocacional, que té l’objectiu de donar eines a les persones amb discapacitat i a les seves cuidadores de la comunitat per desenvolupar-se professionalment. Es tracta d’un projecte amb un model sostenible en el temps i escalable a altres regions del país, apunten des de l’entitat.
Afegeix un nou comentari