Àmbit de la notícia
Internacional

Càstig per ajudar a les persones refugiades

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Rescat de persones refugiades al Mediterrani.
    Font: CAFOD Photo Library, Flickr
  • La crisi migratòria queda reflectida amb la situació que es viu a la frontera entre Grècia i Turquia.
  • Moltes entitats s'estan trobant amb dificultats per dur a terme la seva tasca.

Diverses organitzacions humanitàries que es troben ajudant a Lesbos estan paralitzades després de rebre atacs per part de la ultradreta. Amnistia Internacional també denuncia l'assetjament per part dels estats a cooperants.

La crisi migratòria que s'està produint a Europa, i que queda reflectida a la frontera entre Grècia i Turquia, ha demostrat la gran tasca que fan les organitzacions humanitàries, així com la seva necessitat en situacions en les quals corre perill la vida de tantes persones. No obstant això, cooperants que estan a Lesbos s'estan trobant amb molts problemes per ajudar a les persones migrants i refugiades i no estan poden exercir la seva feina, com ara repartir menjar al campament de Mória.

Diverses entitats han denunciat atacs violents per part de grups d'ultradreta contra refugiats, persones migrants, periodistes i treballadors humanitaris. Donada aquesta situació de violència i la manca de seguretat, moltes de les entitats humanitàries i voluntaris que han rebut els atacs han paralitzat la seva tasca. 

L'Agència de l'ONU pels Refugiats (ACNUR) ha denunciat i condemnat els atacs i ha informat que, precisament, el personal de l'organització ha patit diverses situacions de violència, a més de l'incendi d'un centre de trànsit al nord de Lesbos. 

Amnistia Internacional denuncia l'assetjament a cooperants

L'informe 'Càstig a la compassió: la solidaritat a judici en l’Europa Fortalesa' d'Amnistia Internacional, on es documenta com la policia i les fiscalies fan un ús indegut de lleis contra el contraban i mesures antiterroristes, posa de manifest l'assetjament a cooperants per actes de solidaritat amb persones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants com el que està succeint a Lesbos durant els darrers dies. 

Elisa De Pieri, investigadora regional d'Amnistia Internacional considera que "la creixent atenció que es dóna a la limitació i dissuasió de les arribades a Europa ha suposat que fer que les persones refugiades i migrants se sentin fora de perill es consideri una amenaça". De Pieri, a més, posa l'accent en què els Estats europeus no apliquen suficients mesures per atendre les necessitats bàsiques d’aquestes persones, quelcom que fa que aquesta responsabilitat recaigui en mans d'organitzacions humanitàries.

"En castigar qui s'ofereix a pal·liar les mancances existents, els governs europeus fan que les persones en moviment corrin encara més perill", afegeix.

L'informe descriu diversos casos de defensors i defensores dels drets humans contra qui es van presentar càrrecs falsos a diversos països europeus, tal i com assenyalen des d'Amnistia Internacional. Molts d'ells, giren al voltant de l’acusació de "facilitar l'entrada irregular", que s'ha utilitzat contra persones i ONG per una àmplia varietat d'actes de solidaritat i humanitaris.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari