'Centres educatius objectors', la campanya que reclama un sistema educatiu basat en la cultura de pau
La plataforma Desmilitaritzem l’Educació anima els centres educatius a proposar professionals amb acreditació i expertesa per fer les formacions i tallers que en l’actualitat realitzen els cossos policials armats.
'Centres educatius objectors' és una campanya que promou la plataforma Desmilitaritzem l'Educació i impulsada en el marc del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau que se celebra el 30 de gener. L'objectiu és d'animar els centres educatius, implicant a tots els sectors que conformen la comunitat educativa, a cercar i compartir propostes alternatives i que les formacions i tallers que en l’actualitat realitzen els cossos policials armats les duguin a terme professionals amb acreditació i expertesa.
Amb la campanya, en la qual participen les més de cent entitats, col·lectius, organitzacions, sindicats i associacions que formen part de la plataforma, tant de l'àmbit educatiu i pedagògic, com les vinculades al foment de la pau i l'antimilitarisme, es pretén denunciar la creixent presència de l'exèrcit i d'armes en els espais públics i educatius, de formació o de lleure, tan formals com no tan formals. "Volem fer un pas més cap a una educació per una cultura de la pau i la noviolència", manifesten des de la plataforma.
Comencem la campanya de Centres Educatius Objectors, en el marc del #DENIP2021 #CentresObjectors https://t.co/2q8wMYMD9J pic.twitter.com/z3TEMQwxHV
— desmilitaritzem (@desmilitaritzem) January 28, 2021
Així, amb aquesta acció, la plataforma treballa per aconseguir que activitats com 'Internet segura' o 'Educació viària' les desenvolupin professionals, i no agents policials armats, policia local o Mossos d'Esquadra, tal com ocorre en l'actualitat. "Qualsevol presència d'agents armats en centres educatius té una repercussió directa en l'imaginari d'un alumnat en procés de desenvolupament educatiu, personal i en comunitat", denuncien.
"Es pretén deixar de normalitzar l'entrada d'armes a les escoles, als instituts i a la resta de centres formatius", manifesten des de l'entitat, que consideren que els centres educatius són espais que han de transmetre i ser garants dels valors de la pau i generadors de pensament crític.
La campanya insta també al Departament d'Educació, així com altres institucions, a què siguin altres persones o col·lectius experimentats les que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l'Educació, duguin a terme aquestes activitats.
Implicació creixent del professorat i dels centres
Com a aspecte positiu, des de la plataforma valoren que hi ha una implicació creixent del professorat i dels centres educatius en el compromís de treballar per la pau i la noviolència i que es veu reflectit en accions i activitats, en aquesta direcció, per part de l'alumnat: gestió de la convivència a l'aula, potenciant el treball cooperatiu i la col·laboració en comptes de la competitivitat; utilitzar el diàleg, el debat i la reflexió com a eines per a la resolució de conflictes; el treball contra tota mena de discriminació, respectant la diversitat, etc.
En aquest sentit, a instàncies de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació, el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar per majoria, el 18 de setembre, la Proposta de Resolució 'Per la construcció de la cultura de la pau i la desmilitarització' que insta el Govern de la Generalitat de Catalunya a actuar i a implementar aquestes mesures.
Qualsevol escola o institut es pot adherir a través d'aquest formulari.
Afegeix un nou comentari