Àmbit de la notícia
Internacional

Clara Gonzálvez: "Cal mantenir les mobilitats internacionals dels programes d'educació no formal"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Clara Gonzálvez, cap de servei del Cos Europeu de Solidaritat (CES) en el Spanish Institute for Youth (INJUVE)
    Font: Clara Gonzálvez
  • Cuerpo Europeo de Solidaridad
    Cuerpo Europeo de Solidaridad Font: Cuerpo Europeo de Solidaridad

Hem entrevistat a la Clara Gonzálvez, cap de servei del Cos Europeu de Solidaritat (CES) en el Spanish Institute for Youth (INJUVE) sobre com ha afectat la Covid-19 al voluntariat i a la mobilitat internacional.

 

Què és el Cos Europeu de Solidaritat?

És un programa de voluntariat europeu que neix el 2018 a l'escindir-se de el Programa d'educació no formal Erasmus + (antic Servei de Voluntariat Europeu). Aposta pel voluntariat europeu per a joves entre 18 i 30 anys amb l'objectiu que puguin tenir oportunitats de voluntariat dins i fora d'Europa. Finança projectes de voluntariat, projectes de pràctiques i ocupació i projectes solidaris.

Aquests poden ser implementats per grups de joves directament i per associacions i entitats pertanyents al Tercer Sector o al Sector Públic mitjançant un sistema de concessió de subvencions. És un programa molt estimulant que ofereix la possibilitat que els joves europeus i no europeus es formin i col·laborin en projectes de tot tipus, desenvolupant les seves capacitats i competències.

En quins àmbits treballa?

Els àmbits en què es treballa són molt variats: educació i formació, ciutadania i participació democràtica, medi ambient i protecció de la natura, migració, cultura, salut i benestar, recuperació mediambiental, infraestructures resilients i molts més.

Quins tipus de projectes teniu aprovats per a aquest any?

En la convocatòria de l'any 2020, per a projectes que es desenvoluparan en 2021, han estat aprovats 365 projectes per a tot Espanya.

Els àmbits seran inclusió social, desenvolupament comunitari i local, acció pel clima, medi ambient i protecció de la natura, formació i educació, igualtat de tracte i no discriminació, cultura, joventut, ciutadania i participació democràtica, desenvolupament rural i regeneració urbana, entre molts altres.

Com us ha afectat el Covid-19?

Ens ha afectat molt, com a tots els programes de mobilitat en què participa la joventut. La pandèmia ens va sorprendre a tothom i en el mes de març, després de l'estat d'alarma decretat pel Govern espanyol, els projectes van patir molts canvis. En molts casos les persones voluntàries van haver de quedar-se a casa, sense opcions de fer tele-voluntariat i van veure interrompudes les seves activitats de voluntariat.

Fruit d'això, moltes entitats van haver de sol·licitar-nos una ampliació de terminis o fins i tot, en els casos més extrems, la cancel·lació del projecte. En aquest sentit, les entitats s'han bolcat per evitar la cancel·lació de projectes, plantejant alternatives molt creatives i ajudant amb els seus propis mitjans perquè les activitats no s'aturessin.

Com han contribuït la tecnologia i internet a la realització dels projectes?

En altres casos, les persones voluntàries van realitzar les seves activitats a través de mitjans telemàtics. En alguns casos, fins i tot, des dels seus països de residència. Pel que fa a la formació de voluntaris i entitats, totes les activitats formatives que teníem programades van patir alteracions i vam haver de veure'ns obligats a interrompre moltes d'elles i unes altres van ser portades a el format on-line.

Van ser temps d'incertesa però recordo les primeres formacions on-line com súper enriquidores per als voluntaris al posar cara als que treballem en l'Agència Espanyola, poder compartir experiències vitals en un moment tan dur, i més, si tenim en compte que molts d'ells són estrangers residint en un país en el qual no resideixen habitualment.

S'han hagut de suspendre projectes?

Hem vist suspesos i cancel·lats alguns projectes, en molts altres ens han sol·licitat terminis ampliats i la gran majoria ha pogut adaptar-se al canvi fent esforços molt notables. Les persones voluntàries estan posant molt de la seva part, col·laborant moltíssim amb les entitats i adaptant-se als nous temps: formant-se de manera on-line, en alguns casos fent fins i tot tele-voluntariat, viatjant amb multitud d'impediments a les fronteres, etcètera.

Creus que les administracions públiques estàveu preparades per aquesta situació tan excepcional?

No i ens hem hagut d'adaptar a la força. M'agradaria pensar que ho estem fent el millor que podem i que estem oferint oportunitats de voluntariat a tots els joves que vulguin participar, apostant perquè aquest programa arribi als joves amb menys oportunitats i puguin desenvolupar un voluntariat en condicions òptimes.

Però en aquesta tasca les administracions públiques només som un actor més ja que la col·laboració i cooperació del Tercer Sector són absolutes.

Heu pogut reprendre la mobilitat internacional?

Sí, encara que amb molt d'esforç per part de les entitats i associacions col·laboradores de l'Cos Europeu de Solidaritat. Des de les institucions europees, fonamentalment la Comissió Europea, la voluntat referent a això ha estat ferma: mantenir en la mesura del possible les mobilitats internacionals dels programes d'educació no formal, inclòs el voluntariat europeu.

Per això, des de l'Agència Nacional Espanyola (INJUVE i el conjunt de comunitats autònomes) hem posat tot el nostre esforç en aconseguir que aquest programa tirés endavant, tot i que no està sent fàcil.

Com us heu hagut d'adaptar per facilitat la realització dels projectes?

Des de INJUVE estem apostant-ho tot a una formació en línia de qualitat per a voluntaris i entitats i tractem de facilitar i flexibilitzar les condicions dels projectes perquè puguin seguir en marxa. La UE, en el seu nou programa del Cos Europeu de Solidaritat, previst per als anys 2021-2027, segueix amb la determinació absoluta que el programa continuï i guanyi en finançament i mitjans.

Hem permès a les entitats imputar determinats costos amb caràcter excepcional i que alguns projectes modifiquessin el seu objecte i formulació, incloent participants. Oferim la major flexibilitat, sempre dins del marc jurídic espanyol i europeu. Vam rebre aquests mesos moltes consultes d'entitats i tractem de respondre a tot per no deixar a cap persona voluntària o entitat desemparada.

Quins reptes tenim endavant com a societat?

Els reptes de la societat europea actualment són ingents: migracions, medi ambient, tercera edat i dependència, salut pública... Per això crec que el voluntariat és molt necessari en els anys que vénen. Nosaltres apostem perquè el voluntariat no s'aturi, ja que, en determinats casos, és més necessari que mai.

Les persones joves volen estar presents i contribuir a superar reptes socials als quals ens enfrontem i nosaltres anem a ajudar-les perquè puguin fer-ho. La Unió Europea sempre ha apostat per la solidaritat com un dels seus valors clau i per la nostra part intentarem, no només que això segueixi sent així, sinó que cada vegada sigui més solidària amb la societat europea i internacional.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari