Coalició de veus per la pau: més de 200 organitzacions exigeixen la fi del comerç d'armes amb Israel
La campanya ‘Fi al comerç d'armes amb Israel’ reuneix diferents entitats que reclamen al Govern espanyol que deixi de comprar i vendre armament a Israel.
En el cru context dels bombardejos de l'exèrcit d'Israel a Gaza, neix a Espanya una aliança de més de 200 organitzacions que s'han unit sota la bandera d'una campanya que reivindica el final del comerç d'armes de l'Estat amb Israel. ‘Fi al comerç d'armes amb Israel’ és una crida urgent, una veu col·lectiva que exigeix el cessament immediat de les transaccions militars i de seguretat amb un país embolicat en la sospita dels crims de guerra i les violacions dels drets humans.
La iniciativa respon a l'angoixa provocada pels bombardejos indiscriminats en la franja de Gaza: els horrors es multipliquen i les Nacions Unides confirmen l'assassinat de més de 10.000 palestines en només un mes —4.100 de les quals són menors d'edat—. Entre les més de dos centenars d'entitats signants de la petició de #StopArmesAmbIsrael es troben organitzacions polítiques i ecologistes, associacions feministes, llibreries, sindicats i fundacions de diferents classes.
En un escenari en el qual l'Organització Mundial de la Salut ha documentat més de cent atacs contra l'assistència sanitària en Gaza —que han causat 504 víctimes mortals—, se succeeixen les crides des de la Cort Penal Internacional, les agències de drets humans i les Nacions Unides. Enmig d'aquest caos, la responsabilitat també recau sobre els aliats d'Israel, als quals aquesta campanya insta a actuar (entre altres formes, suprimint les seves relacions militars).
El cessament de venda d'armament a Israel és, segons els signants de la petició, una crida urgent respecte dels drets humans. "Neix amb l'ambició de ser una campanya unitària que sumi moltes i diverses organitzacions de tot l'estat espanyol”, afirmen des de la web on també es pot signar la iniciativa de forma particular: “creiem que som moltes les veus que defensem que totes les persones mereixen viure en igualtat, llibertat i dignitat en les seves terres, i volem que aquesta sigui una plataforma per a avançar per aquest objectiu compartit”.
Israel está bombardeando intencionadamente barrios residenciales, hospitales, escuelas, campos de refugiados y ambulancias en la Franja de Gaza
— Centre Delàs (@CentreDelas) December 4, 2023
Exigimos el fin inmediato del comercio militar y de seguridad con Israel #StopArmingIsrael
Firma el manifiesto:https://t.co/uM0WW9zRv3 pic.twitter.com/GwnXqeNlWO
Més de 28 milions d'euros en exportacions de material de defensa
Segons dades oficials, més del 70% de la població palestina a Gaza ha hagut de deixar les seves cases per a refugiar-se en llocs que, com ha succeït amb mig centenar d’instal·lacions de l'ONU, no estan exempts de sofrir perjudicis per culpa dels bombardejos de l'exèrcit israelià. A més de les dades d’entitats internacionals, ‘Fi al comerç d'armes amb Israel’ ofereix un informe de la relació militar d'Espanya amb Israel.
La petició que demana a l'Estat espanyol el cessament dels seus intercanvis comercials de tall militar i de seguretat amb Israel es basa en dades extretes dels informes de la Secretaria d'Estat de Comerç durant el període 2005-2022. Les exportacions d'armes espanyoles autoritzades a Israel van ascendir a 136,45 milions d'euros, mentre que les realitzades van aconseguir els 28,67 milions d'euros. Aquest flux viola, segons la plataforma, diversos criteris de la Posició Comuna 2008/944/PESC que regula el control de les exportacions de tecnologia i equipament militar.
#StopArmesAmbIsrael assenyala exemples preocupants com el programa de míssils Spike, per al qual afirma que s'han destinat centenars de milions d'euros que, en última instància, superen el total d'exportacions d'armes espanyoles a Israel. A més, diferents empreses espanyoles mantenen llaços comercials amb empreses militars israelianes, subministrant materials de diferent índole: des de drons fins a sistemes de vigilància i control.
La contradicció entre les lleis espanyoles i les transaccions amb Israel
Segons la campanya, l'existència de filials d'empreses militars israelianes a Espanya “és simptomàtic de l'estreta cooperació militar” entre tots dos estats, i agrega una capa més a aquesta complexa xarxa de transaccions. Aquestes filials, aparentment desconegudes pel públic en general, operen en àrees com la fabricació d'explosius, vehicles no tripulats i sistemes de seguretat; a més, empreses israelianes proporcionen serveis d'espionatge i intercepció de comunicacions a diverses entitats espanyoles.
Acabar amb el comerç militar i de seguretat amb Israel és a les nostres mans. Contribuir a un món més just, pacífic i menys securititzat és a les teves mans.
— Lafede.cat-organitzacions per a la Justícia global (@Lafede_cat) December 1, 2023
Signa el manifest i contribueix a posar fi al comerç d’armes amb Israel! #StopArmesAmbIsraelhttps://t.co/bCSa0Sr1Iw pic.twitter.com/vDnwtDYQoM
Les crides a la prohibició de la venda d'armes a Israel es basen també en la violació, segons l'informe, de directrius espanyoles i europees, així com en el suport a un model militar i de seguretat que contribueix a mantenir l'ocupació i el règim d'apartheid a Israel. L’informe indica que existeix una contradicció entre les lleis espanyoles i les transaccions d'armes amb Israel; una qüestió que incideix en la urgència d'una reconsideració en les relacions comercials i militars entre tots dos països.
Més difícil encara: la peculiar relació de la Unió Europea amb Israel
La plataforma afegeix que, en el context legal, la venda d'armes a Israel i les importacions de material militar incompleixen normatives tant espanyoles com europees. La Llei 53/2007 i el Tractat Internacional sobre Comerç d'Armes prohibeixen, tal com indica l'organització, la venda d'armament a països en conflicte o involucrats en violacions de drets humans. En el passat, embargaments similars als que reclama #StopArmesAmbIsrael han estat aplicats com a mesura de pressió.
La campanya conclou que Israel, considerat com a 'país associat', rep a més importants fons de la UE per a projectes d’R+D que potencien empreses d'armes i tecnologia militar: les estadístiques revelen com la indústria militar israeliana haurà rebut gairebé 70 milions d'euros per a projectes en acabar el període 2008-2027. Aquesta col·laboració, encara que financera, obre una finestra per a la comercialització de productes militars en el mercat europeu.
Afegeix un nou comentari