Com ajudar la població d'Ucraïna des de Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La població mundial s'ha bolcat en donar suport Ucraïna per aturar la guerra. Font: Llicència CC (Pexels)
La població mundial s'ha bolcat en donar suport Ucraïna per aturar la guerra. Font: Llicència CC (Pexels)
 Font: Pixabay (Llicència CC).
L'estratègia de l'exèrcit rus se centra ara en prendre Kiev. Font: Pixabay (Llicència CC)
 Font: Pixabay (Llicència CC).
El conflicte desencadenat a Ucraïna pot tenir repercussions més enllà d'Ucraïna. Font: Pixabay (Llicència CC).

Com ajudar la població d'Ucraïna des de Catalunya

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les iniciatives d'assistència humanitària i els punts de recollida d'ajuda per a Ucraïna romanen actius per fer arribar material sanitari i productes de primera necessitat a la població civil.

La societat catalana s'ha caracteritzat sempre per la seva implicació en ajudar aquelles persones que més pateixen en els moments més difícils, com ara els conflictes armats, les crisis de refugiats o els desastres naturals, sigui on sigui, arreu del món. Les mostres de solidaritat amb la població d'Ucraïna davant dels atacs de Rússia s'han fet evidents amb les diverses concentracions diàries a molts punts del territori, però també a través de les diverses iniciatives d'ajuda humanitària que entitats, ajuntaments i plataformes veïnals han engegat.

T'informem sobre aquestes iniciatives d'ajuda humanitària i punts de recollida d'ajuda a Catalunya per fer arribar material sanitari i productes de primera necessitat a la població civil afectada per la guerra d'Ucraïna, sigui al mateix país on ha esclatat el conflicte, com a la resta de països de la zona on ja s'han hagut de desplaçar, de manera obligada des d'Ucraïna, gairebé unes 800.000 persones:

Ajuda humanitària

Multitud d'entitats i ONGs que treballen al terreny tenen obertes campanyes de donacions econòmiques a les quals es pot contribuir des de Catalunya, sigui per donar suport a la feina que duen a terme o per cobrir les necessitats de la població afectada. Enumerem algunes d'elles, així com les accions que estan duent a terme, tant a Ucraïna com als països fronterers, per donar resposta a les necessitats de les persones víctimes del conflicte armat:

  • Metges Sense Fronteres

Els equips de Metges Sense Fronteres s'estan mobilitzant als països limítrofs amb Ucraïna, com ara Polònia, Moldàvia, Hongria, Romania i Eslovàquia, per avaluar la situació de les persones refugiades i respondre a les necessitats humanitàries. Des de la frontera d'Ucraïna amb Polònia, els equips de l'entitat estan tractant de fer arribar subministraments essencials a Ucraïna. A Kíev i Mariupol, l'entitat ja ha distribuït equips per a ferits de guerra als hospitals, i a l'est del país ha impartit una formació en telemedicina a trenta cirurgians per a l'atenció de traumatismes.

Per a col·laborar amb Metges Sense Fronteres en la seva resposta a les necessitats humanitàries de les persones afectades per la guerra a Ucraïna, és possible fer un donatiu per al fons d'emergències de l'entitat.

  • Càritas

Davant el conflicte entre Ucraïna i Rússia, l'equip de Càritas a Ucraïna, actiu des del 2010, està engegant projectes d’ajuda humanitària, impulsant la mobilització de voluntariat local per condicionar els dinou centres d'acollida que s'han habilitat fins ara i l'atenció als desplaçats interns que han fugit de les zones en conflicte. Els equips de Càritas a la resta de països fronterers amb Ucraïna també s'han mobilitzat per avaluar la situació i intervenir per donar resposta a les persones més vulnerables víctimes del conflicte.

A casa nostra, s'ha habilitat la campanya d’emergència 'Càritas amb Ucraïna' per canalitzar la solidaritat de les persones donants de l'Estat espanyol. Així, s'ha habilitat un número de compte especialment per a l’emergència, que es faran arribar a Càritas Ucraïna: ES29 2100 0002 5702 0144 5404 També es pot fer un donatiu a través de la web o amb el Bizum 01580.

  • Save the Children

Malauradament, els nens i nenes és un dels col·lectius que més estan patint en aquest conflicte iniciat el 2014 i que ha explotat definitivament en les darreres setmanes. En aquests vuit anys, Save the Children ha ajudat més de 400.000 nens i nenes afectats. Actualment, l'entitat continua donant suport a la infància més vulnerable des de les fronteres d'Ucraïna, generant una xarxa d'acollida per a refugiades ucraïneses, facilitant l'ajuda humanitària i transferint diners en efectiu a les famílies amb les necessitats bàsiques no cobertes.

Pots donar suport a la feina de Save the Children a través d'aquest enllaç.

  • Farmamundi

L'ONG ha participat en la primera tramesa humanitària realitzada a Ucraïna per part del Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació en la qual es va incloure material sanitari com gases, benes, goters i compreses estèrils, així com material de protecció davant de la Covid-19. El segon, es farà durant aquesta setmana amb medicaments. Per continuar donant suport a les víctimes del conflicte, des de Farmamundi han habilitat un número de compte per al desenvolupament d'accions humanitàries: BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607.

  • Creu Roja

Com no podia ser d'una altra manera, el moviment internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, dona suport a les persones afectades per aquest conflicte, des del seu inici. Ara, duu a terme una acció urgent per proporcionar serveis i atenció a la població i reduir l'impacte humanitari d'aquesta crisi. Pots informar-te sobre com ajudar aquí.

  • Recollida de donacions del Fons Català

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha obert una nova campanya per donar suport des del món local i contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç per respondre a les necessitats de les persones víctimes d'aquesta cruenta guerra. L'entitat durà a terme una identificació de les necessitats a terreny i s'establiran aliances amb municipis i entitats locals per tal d'identificar les accions. Si esteu interessades, contacteu amb l'àrea d'Emergència i Acció Humanitària del Fons Català: vplanas@fonscatala.org.

Punts de recollida

A través de multitud d'iniciatives, les mostres de solidaritat han proliferat arreu del territori, amb punts de recollida de materials i menjar habilitats en multitud de municipis. Fem un resum d'alguns d'aquests punts de recollida. Això no obstant, cal recordar que el transport de materials cap a Ucraïna està sent molt difícil.

  • Punts de recollida d'ajuda a Barcelona

Diverses entitats, escoles i esglésies de Barcelona actuen com a punts de recollida de material sanitari i productes de primera necessitat que es faran arribar, a través del consolat d'Ucraïna, a la població civil i a les tropes.

Els punts de recollida a Barcelona són la Rambla, 9, on l'Associació Somriures d'Ucraïna i l'Associació Djerelo recullen material cada dia, de 9 a 19.30 h; l'Escola Ucraïnesa Shevchenko, al carrer d'Enric Bargés, 9, on l'Associació Txervona Kalyna recollirà els materials els dissabtes, de 15 a 18 h; i la seu de l'Associació Taras Shevchenko, al carrer de Josep Miquel Quintana, 69 d'Esplugues de Llobregat, que romandrà oberta de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15 a 20 h.

També s'hi recollirà material de primera necessitat a l'Església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili, al carrer de Balmes, 100, cada dia, fins a les 18 h; a l'Escola ucraïnesa Mriya i a l'Institut Salvador Seguí, al carrer del Pont de Treball Digne, 15, de dilluns a dissabte, de 8 a 18 h; i a l'ICAB, al carrer de Mallorca, 283, on es recolliran aliments de dilluns a dijous, de 9 a 18 h, i divendres, de 9 a 14 h.

  • Punts de recollida d'ajuda a Lleida

Guissona és el municipi amb el percentatge més alt de persones d'origen ucraïnès de Catalunya i tot l'Estat espanyol. Així, el conflicte a Ucraïna ha consternat, no només a la comunitat ucraïnesa, preocupada per l'estat de familiars i amics, sinó a tota la resta de la població del municipi que ha empatitzat amb la situació dels seus veïns i veïnes. Un dels punts de recollida de material sanitari i de primera necessitat és el locutori Guissona del carrer Raval Convent, 5.

Així mateix, l'Ajuntament de Guissona ha creat una borsa de voluntariat i d'acollida per ajudar al poble d'Ucraïna que anirà arribant en les properes setmanes a la població. Pots inscriure't per col·laborar per fer acollida o voluntariat.

Des de la ciutat de Lleida també s'organitza una campanya d'ajuda humanitària per les víctimes de la guerra. S'han habilitat vuit espais de recollida a la ciutat on donar material sanitari, menjar o altres elements: magatzem Lleida pels refugiats, al carrer Riu Ebre, 4; l'Església de la Sang, al carrer Sant Antoni, 50; l'Edifici de la Paeria de Lleida i els Centres Cívics de Balàfia, Cappont, Pardinyes, Mariola i Bordeta.

  • Punts de recollida d'ajuda a Girona

Girona també ha organitzat punts de recollida d'aliments i material de primera necessitat com ara mantes, sacs de dormir o llanternes, que es transportaran a la frontera d'Ucraïna amb Polònia. Diversos establiments de la ciutat, especialment aquells administrats per persones d'origen ucraïnès, estan actuant com a punts de recollida. A Vilobí d'Onyar, la xarxa de veïns i veïnes ucraïneses que viuen al territori han organitzat un punt de recollida al bar-restaurant Empalme del municipi gironí.

  • Punts de recollida a Tarragona

L’associació És per tu, ha articulat punts de recollida de material i aliments per fer-les arribar a la ciutadania ucraïnesa a poblacions de Tarragona com Tortosa, Amposta, la Ràpita, Alcanar, Deltebre, la Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Móra d’Ebre, Santa Bàrbara, Tivenys, Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja, Benissanet, Miravet, Garcia o Roquetes.

Comentaris

M'ofereixo per portar ajuda a la gent que fuig del conflicte i de tornada portar els que vulguin a la nostra terra. No tinc vehicle.

Hola Disposo de temps lliure i voldria col.laborar per fer voluntariat sobretot ara ajudant als refugiats d'Ucraïna. Visc a Sant Feliu de Llobregat.

Afegeix un comentari nou