Àmbit de la notícia
Internacional

Conscienciar i sensibilitzar les joves de la diàspora marroquina sobre els processos migratoris

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Primer taller del projecte Shababuna, impartit a Sant Boi de Llobregat. El projecte es va iniciar l'abril de 2021 en el marc del programa AMIF de la Unió Europea.
    Primer taller del projecte Shababuna, impartit a Sant Boi de Llobregat. El projecte es va iniciar l'abril de 2021 en el marc del programa AMIF de la Unió Europea.
  • L'objectiu del projecte és conscienciar sobre la migració irregular i les seves alternatives.
    L'objectiu del projecte és conscienciar sobre la migració irregular i les seves alternatives.
  • En els tallers, es recullen històries de vida i testimonis, i les seves experiències duent a terme processos de migració.
    En els tallers, es recullen històries de vida i testimonis, i les seves experiències duent a terme processos de migració.

En el marc del projecte Shababuna, el Fons Català inicia la realització de tallers amb l’objectiu de promoure la conscienciació de la migració.

El projecte Shababuna, emmarcat en el programa d’Asil, Migració i Integració de la Unió Europea, va néixer amb l’objectiu d’enfortir les capacitats de les autoritats locals i regionals per promoure la conscienciació sobre la migració irregular i les alternatives que existeixen. Es promou un intercanvi de coneixements entre les autoritats, en aquest cas concret entre Catalunya i Marroc (la regió oriental). El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és l’entitat encarregada d’executar el projecte, que es va posar en marxa l'abril del 2021.

Sant Boi de Llobregat ha acollit el primer taller del projecte Shababuna, que just ha començat la seva fase inicial, que consisteix en la realització de sessions i activitats a un seguit de poblacions de Catalunya impartides per a la diàspora marroquina, durant els mesos de febrer i març de 2022.

Zouhair el Hairan, dinamitzador dels tallers organitzats pel Fons Català, plasma que els principals objectius són dos. Per una banda, recollir informació en relació amb les fites i els processos migratoris de les participants de la diàspora marroquina de Catalunya. Per l'altra, identificar històries de vida i testimonis que poden ser rellevants per a la realització de vídeos.

Crear un espai de debat per informar

El material audiovisual que es generarà s'emprarà per sensibilitzar les joves sobre el que suposa la migració irregular i es dirigeix, sobretot, a les persones de la regió oriental del Marroc. La dinàmica que presenten els tallers gira entorn el debat i la discussió, centrats en les quatre fases del model Rubicón, sobre la presa de decisions.

La primera d’elles és el desig d’emigrar, compartir les motivacions i raons que poden existir per iniciar un procés migratori. Tot seguit, s’aborda la mateixa presa de la decisió d’embarcar-se en una migració, el trajecte i l’execució del procés. Finalment, es parla de l’arribada al país d’acollida i tot el procés que suposa iniciar una nova vida a Catalunya. S’empren recursos i materials diferents al llarg de la sessió, com paraules clau, imatges, vídeos… per fer més fluid el context del debat.

“La valoració és realment positiva, com a dinamitzador dels tallers vaig trobar-me amb molta participació i vaig notar que les persones s’obrien”, explica Zouhair el Hairan. En les sessions es tracten temes sensibles, emocionals i personals que, en alguns casos i situacions, poden ser difícils d’abordar. “La meva pròpia trajectòria com a jove migrant també ha generat una identificació que ajuda als participants”, destaca el Hairan, i afegeix que va arribar a Catalunya del Marroc amb vint-i-vuit anys.

L’impacte positiu dels tallers

Els beneficis són nombrosos, des de l’autoreflexió, la identificació d’experiències de vida i la creació de vídeos, per obtenir informació veraç i de primera mà del que significa dur a terme un procés migratori: els riscos de la migració irregular i les alternatives que, en aquest cas, poden ser de persones que han pogut venir a Catalunya amb beques o que l’opció de les vies regulars els va funcionar. “Amb aquests missatges els joves estaran informats i sensibilitzats cap a tot aquest procés migratori”, afirma el dinamitzador dels tallers.

Deu ajuntaments, un consell comarcal i un consorci són els espais on es dinamitzaran els tallers, per exemple al Consell Comarcal del Berguedà, al Consorci d'Acció Social de La Garrotxa i als ajuntaments del Prat de Llobregat, Lleida, Mataró, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Vic, Viladecans i Vilafranca del Penedès. A més, s’ha celebrat un taller a Vilanova i la Geltrú, en col·laboració amb la Fundació Diagrama, dirigit específicament a joves i menors no acompanyats que han migrat sols.

El següent pas

La creació i el disseny d’una aplicació per a mòbil és la segona fase del projecte, amb la col·laboració de l’ONG italiana Tamat, sòcia del projecte Shababuna, on es pretén que tota aquesta informació generada gràcies a la iniciativa (vídeos o testimonies de joves d’origen marroquí que han emigrat soles, els casos i vivències de processos migratoris concrets, les guies de migració regular…) estigui agrupada i disponible en un sol lloc. Tota aquesta informació estarà a l’abast de les joves, en àrab i francès, i serà accessible per totes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari