CultNEWS101: l’organització que lluita contra les sectes

iWith.org
Autor/a: 
Josep V. Marín
 Font: CultNEWS101
Font: CultNEWS101
 Font: CultNEWS101
Font: CultNEWS101
 Font: CultNEWS101
Font: CultNEWS101

CultNEWS101: l’organització que lluita contra les sectes

Autor/a: 
Josep V. Marín
iWith.org

Resum: 

CultNEWS101 és una iniciativa nord-americana per a sensibilitzar les persones sobre el perill de les sectes i oferir suport a víctimes i familiars

El nord-americà Patrick Ryan va formar part d’un grup de culte hinduista i va veure com la seva germana participava d’un grup cristià de risc. Va ajudar la germana a sortir del grup i va co-fundar CultNEWS101, que està vinculada a la International Cultic Studies Association (ICSA), a l’associació canadenca Info-Secte/Info-Cult, i a l’organització britànica Inform.

Sectes, cultes i grups: un denominador comú

Per referir-se a grups de risc, cultes o sectes els experts parlen d’adoctrinament, d’abús emocional, econòmic i sexual. Les organitzacions internacionals mencionades s’ocupen d’oferir suport a exmembres de sectes o cultes, a mitjans, a estudiants, i a famílies.

Parlem amb Patrick Ryan, que va començar a recollir informació en paper sobre sectes i cultes i l’han digitalitzat per arribar a un públic més ampli.

Segons Patrick Ryan, el denominador comú d’aquests grups de risc o sectes és “la voluntat de control de l’altre amb objectius concrets que són aliens a la persona membre i que s’aconsegueixen mitjançant l’explotació de vulnerabilitats”.

Patrick Ryan explica que CultNEWS101 treballa des de la perspectiva d’antics membres de sectes, des de la perspectiva dels familiars, la de dins de les pròpies sectes i la d’experts en sociologia, psicologia i disciplines afins.

L’objectiu final és oferir eines per a prevenir adhesions que afecten la vida dels seguidors d’aquests grups de risc. Ryan afegeix que els grups de risc no sempre són grans, sinó que també hi ha casos de col·lectius reduïts que provoquen els mateixos danys personals.

Tipologies de sectes o grups de risc

Preguntat pels grups subjectes d’estudi amb més incidència als Estats Units Ryan es refereix a grups d’odi i d’extrema dreta dita alternativa, que, en alguns casos, estan vinculats a la religió. En aquest sentit, Ryan es refereix també a grups amb motivacions purament ideològiques de cultes polítics, des dels grups d’espectre catòlic fins als de gamma evangelista, que són grups o congregacions concretes dins del cristianisme.

En la línia de l’espiritualitat, Patrick Ryan meciona grups coneguts de gran embargadura com la Cienciologia, el Tvind Movement, Transcendental Meditation i altres moviments de base asiàtica i pràctiques orientals. Dins de l’àmbit de l’orientalitat, les pràctiques de medicina alternativa, mindfulness i autoconeixement en grup també poden ser un factor de risc.

Pel que fa les tendències a l’autoconeixement Ryan menciona NXIVM, una extensa organització nord-americana que es presenta com a grup de creixement personal, d’autoajuda i de formació. En l’actualitat, molts líders d’NXIVM són a la presó per casos de tràfic sexual, treball forçat i altres delictes, alguns econòmics. “Molta gent, però, hi segueix creient”, ens explica Patrick Ryan.

La lluita lenta contra les sectes o grups de risc

El passat mes de juliol CultsNWES101 va participar de la conferència anual de la International Cultic Studies Association (ICSA), a la qual van assistir unes 300 persones. En el marc de la conferència, Part Ryan va organitzar un tour amb autobús que va visitar llocs significats per la presència de sectes a l’estat de Filadèlfia, als EUA.

Els participants al tour eren, en la seva majoria, exmembres de sectes o persones nascudes al si de grups d’alt risc. “Vam intentar veure com són aquests llocs i com és l’experiència de formar-ne part. Alguns d’aquests grups ja no existeixen”, afegeix Ryan.

Tot i que el moviment anti-sectes ha tingut poc èxit demostrable en la dissolució de grups, sí que és exitós pel que fa la reducció de danys: amb l’ajuda d’organitzacions com CultNEWS101 membres i antics membres poden refer la seva vida.

Etiquetes: 

Comentaris

Matisos importants perduts en l’edició de l’article. L’article original no editat es pot consultar aquí:

CultNews101, conèixer sobre cultes, sectes i grups abusius

Afegeix un comentari nou