Dones iranianes es mobilitzen a les xarxes socials contra el hijab

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Logo de la campanya.  Font: My Stealthy Freedom
Logo de la campanya. Font: My Stealthy Freedom
Dones iranianes protesten per la campanya #DimecresBlancs. Font: Twitter
Dones iranianes protesten per la campanya #DimecresBlancs. Font: Twitter
Masih Alinejad a San Francisco pel Iran Global Day of Action. Font: Steve Rhodes, Flickr
Masih Alinejad a San Francisco pel Iran Global Day of Action. Font: Steve Rhodes, Flickr

Dones iranianes es mobilitzen a les xarxes socials contra el hijab

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

#DimecresBlancs és un moviment impulsat per l’activista de drets humans Masih Alinejad per apoderar les dones i combatre la restricció en el seu vestuari.

#DimecresBlancs (WhiteWednesdays en anglès) és una campanya a les xarxes socials que té l’objectiu de mobilitzar les dones iranianes en solidaritat en contra de la discriminació per la seva manera de vestir. L’activista i escriptora nascuda a l’Iran, Masih Alinejad, és la ideòloga que va impulsar la iniciativa animant a dones i homes del país a vestir peces de roba blanca i fer-se fotografies per compartir-les a Instagram o Twitter. La campanya, en aquest sentit, vol lluitar en contra de l’ús obligatori del hijab o mocador islàmic. Des que va esclatar la Revolució Islàmica l’any 1979, el país pèrsic ha endurit les lleis obligant a totes les dones, fins i tot les turistes, a vestir-se de manera restrictiva i cobrir-se els seus caps en públic.

L’ONG de drets humans Justice For Iran va compartir un informe l’any 2014 on explicava que durant 10 anys (entre el 2003 i el 2013), més de 30.000 dones havien estat arrestades per vestir una indumentària inapropiada segons les lleis del país. My Stealthy Freedom és el nom dels comptes a les xarxes que Alinejad fa servir, tant a Facebook com a Twitter i Instagram. En aquest sentit, la campanya #DimecresBlancs ha estat en actiu durant diverses setmanes amb un conjunt de protestes on dones penjaven vídeos d’elles mateixes sense el vel islàmic. “El meu objectiu és tan sols apoderar les dones i donar-les veu”, va dir Alinejad per a Reuters.

En aquesta línia, cada dimecres la xarxa social Twitter bull de gent de l’Iran que publica fotografies i comentaris sense el hijab. La periodista i activista de 40 anys volia sensibilitzar i donar-li visibilitat al moviment per tal que les dones del país s’hi poguessin sentir identificades als carrers de la República Islàmica vestint el blanc, és a dir, el color de la pau. Alguns vídeos que s’han compartit centenars de vegades. Per exemple, Facebook ja té més d’un milió de seguidors. “No protesto sola, el meu marit es va unir a la meva protesta en contra del hijab obligatori”, va dir una usuària en una publicació. “No portar el vel és el meu dret. M’he unit a #dimecresblanc perquè vull demanar llibertat d’expressió”, expressava una altra dona a la xarxa social de microblogging.

El moviment online My Stealthy Freedom va començar l’any 2014 i des de llavors s’ha fet cada cop més fort. A banda d’aquesta campanya, Alinejad també ha fet discursos en públic i a esdeveniments internacionals defensant els drets de les dones en moltes ocasions. La campanya a les xarxes socials està fent que la gent pugui tenir una conversació lliure, un fet que segons Alinejad, és el que la societat iraniana necessita.

Afegeix un comentari nou