En marxa una campanya d’emergència del Fons Català per donar suport a la població palestina

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Ja està en marxa la campanya d’emergència del Fons Català per donar suport a la població palestina. Font: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
Ja està en marxa la campanya d’emergència del Fons Català per donar suport a la població palestina. Font: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
La situació a la franja arran del setge brutal perpetrat per Israel és crítica. Font: UNRWA (X)
La situació a la franja arran del setge brutal perpetrat per Israel és crítica. Font: UNRWA (X)
En un mes hi ha hagut més morts a la Franja de Gaza que en divuit mesos a la guerra d’Ucraïna. Font: UNRWA (X)
En un mes hi ha hagut més morts a la Franja de Gaza que en divuit mesos a la guerra d’Ucraïna. Font: UNRWA (X)

En marxa una campanya d’emergència del Fons Català per donar suport a la població palestina

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat demana col·laboració ciutadana i institucional per ajudar a pal·liar la greu emergència humanitària que viu la població de Gaza arran de l’escalada de violència de les últimes setmanes.

“En un mes hi ha hagut més morts a la Franja de Gaza que en divuit mesos a la guerra d’Ucraïna, i s’han desplaçat per la força 1,7 milions de persones d’una població de 2,2 milions”, advertia fa uns dies el David Minoves, director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per dimensionar la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza.

L’alto el foc de quatre dies que s’acaba d’acordar a Gaza, i que inclou l’intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins, hauria de permetre l’entrada d’ajuda a la zona. Amb tot, la situació a la franja arran del setge brutal perpetrat per Israel és crítica. Cada balanç de víctimes fa més feredat i el darrer ja eleva les morts a més de 16.000, entre les quals hi ha almenys 5.600 infants i més de 3.500 dones, segons el Ministeri de Sanitat gazià. A més, es creu que hi podria haver uns 6.500 cossos enterrats sota la runa. La xifra total de persones ferides ja supera les 30.000.

La indiscriminada ofensiva israeliana ha deixat molt tocades les infraestructures de la franja, fet que agreuja en l’emergència humanitària que pateix la població. A la zona, hi ha vint-i-cinc hospitals i cinquanta-dos centres sanitaris inutilitzats, que se sumen a la manca d’aliments, aigua potable i combustible, entre altres.

Un panorama absolutament desolador que ha dut el Fons Català a obrir la campanya ‘Crida d’emergència per la crisi humanitària generada per l’escalada de violència a Palestina’. L’entitat demana a ajuntaments, institucions supramunicipals i societat civil que se sumin a la iniciativa per pal·liar el calvari humanitari que impacta sobre la població de Gaza.

En el marc de la campanya, els canals oberts per recollir donacions són a través de Bizum, al número 08460, amb el concepte “Emergència Gaza”; i a través d’una transferència bancària, igualment amb el concepte “Emergència Gaza”, al compte bancari ES91 0182 6035 4102 0160 8531.

Reclamacions del municipalisme solidari per posar fi al conflicte

Des del Fons Català volen reiterar la preocupació per l’espiral de violència desencadenada contra la població civil a Gaza, que condemnen enèrgicament, així com l’exigència “de l’alto el foc i el compliment del dret internacional humanitari, tal com reclamen les Nacions Unides i les organitzacions internacionals humanitàries”.

En un context tan difícil, l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza és molt limitada i posa en escac el cobriment de les necessitats bàsiques de la població per la manca de corredors humanitaris segurs. “En aquest sentit, a l’hora de fer les aportacions a la Campanya, demanem als ajuntaments que considerin aquesta situació que determina uns terminis d’execució que van més enllà del 31 desembre de 2023”, apunten des de l’entitat.

Per tot plegat, és imprescindible la mobilització i el suport del municipalisme solidari i la societat civil. “Creiem que els governs locals han d’esdevenir actors de pau i tenen un paper clau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació”, expressa el Fons Català, i alhora fa públiques una sèrie de reclamacions.

Entre aquestes, un alto el foc immediat per part d’Israel que aturi els atacs a població civil indefensa a Gaza i Cisjordània; l’obertura de corredors humanitaris perquè l’ajuda arribi a qui més ho necessita; el compliment del dret internacional, que s’ha vulnerat repetidament amb els bombardejos a camps de persones refugiades, hospitals i escoles; l’alliberament de tots els ostatges per part de Hamàs; l’embargament d’armes, com demana el Consell Català de Foment de la Pau; i l’inici urgent d’una negociació basada en el diàleg que posi fi al conflicte.

“Fem una crida a tots els ens locals i a tota la ciutadania de Catalunya a sumar-se a la campanya d’emergència que hem obert des del Fons Català per donar suport a la població palestina, víctima del conflicte amb Israel”, afirma el president de l’entitat, Jordi Cuadra, en un missatge difós a les xarxes socials.

Gran manifestació unitària i fòrum social per acabar amb l’Apartheid

Mentrestant, la mobilització ciutadana en suport al poble palestí continua. Aquest diumenge 26 de novembre, la Comunitat Palestina de Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel han convocat una gran manifestació unitària a Barcelona, als Jardinets de Gràcia, sota el lema ‘Aturem el genocidi a Palestina. Contra l’Europa racista i colonial’.

La manifestació s’emmarca en el ‘Fòrum social per a la fi de l’apartheid i la colonització a Palestina’ que les dues associacions, amb el suport de més de 300 entitats catalanes i en col·laboració amb el moviment antiracista i migrant contra l’Europa Fortalesa, organitza entre el 25 i el 27 de novembre a la capital catalana.

El fòrum s’ha impulsat coincidint amb la cimera Euro-Mediterrània que tindrà lloc a Barcelona el 27 i 28 de novembre i que reunirà els caps d’Estat i govern dels 42 països que configuren la Unió per la Mediterrània, convidats pel president espanyol Pedro Sánchez, qui ostenta la presidència del Consell de la Unió Europea (UE). Una cita que, ben segur, estarà marcada per la situació que es viu a Palestina.

El 25 de novembre està prevista una trobada d’activistes i organitzacions solidàries amb Palestina, un dia després se celebrarà la manifestació unitària, i el fòrum es clourà el 27 de novembre amb una cimera social per a la fi de l’Apartheid i la colonització a Palestina, i per una pau justa a la Mediterrània.

Les impulsores del fòrum expliquen que continuen treballant en “l’organització d’accions que reforcin la solidaritat amb Palestina i tinguin un fort impacte en l’opinió pública global i en els centres de poder d’Europa”. I aquest fòrum n’és una mostra.

Afegeix un comentari nou