Estiu solidari aquí i allà!

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Estiu solidari aquí i allà!

Resum: 

Fer un voluntariat, participar a un camp de treball o realitzar un viatge solidari són algunes de les opcions que tenim per gaudir de l'estiu, tot col·laborant en projectes, prenent consciència de les desigualtats i fomentant la transformació social. Et fem algunes propostes per passar un estiu solidari!

  • Camps de treball nacionals i internacionals

La Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb entitats juvenils, ofereix als joves catalans/es la possibilitat de participar a camps de treball a Catalunya, a la resta de l’estat i arreu del món.

Es tracta d'estades d’uns quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. Hi poden participar els/les joves d’entre 14 i 30 anys i el període per apuntar-se finalitza el 15 de juny. Trobaràs tota la informació en aquest enllaç.

Servei Civil Internacional Catalunya ofereix diferents modalitats de participar a camps internacionals de voluntariat. Una són els camps de treball.

Un dels camps de SCI-Catalunya es farà a Palestina de l'1 a l'11 de juliol. Serà un camp específic sobre cultura de pau i resistència no violenta que alternarà moments de treball a moments de reflexió i aprenentatge. Hi ha lloc per a cinc voluntaris o voluntàries procedents de Catalunya, País Valencià i Balears. Els i les interessades hauran d'enviar CV i carta de motivació a voluntariat@sci-cat.org, abans del 5 de juny. Per a més informació pots consultar el programa.

  • Camps de solidaritat

Moltes ONG catalanes organitzen brigades o camps de solidaritat arreu del món durant els mesos d'estiu. L'objectiu és conviure amb d'altres comunitats, conèixer projectes i organitzacions i sensibilitzar-se.

Normalment, les entitats que organitzen els camps fan un procés de selecció i ofereixen una formació prèvia a les persones participants. Per tant, en la majoria dels casos el període d'inscripció per a l'estiu 2011 ja està tancat.

Si et planteges aquesta opció per a l'estiu 2012 et recomanem que et posis les piles a principis d'any i assisteixis a les xerrades informatives que realitzen les entitats que organitzen camps, com ara SETEM Catalunya i l'Associació Catalana per la Pau.

Si vols saber més sobre camps de traball i de solidaritat, pots consultar aquest article: Vols participar en un camp de treball o en una ruta solidària?

  • Cursos de cooperació sobre el terreny

ACPP (Assemblea de Cooperació per la Pau) proposa la modalitat de realitzar un curs de cooperació directament a un país del Sud. Els/les participants podran conèixer sobre el terreny l'impacte dels projectes de cooperació al desenvolupament i, al mateix temps, aprendran l'eina metodològica del marc lògic per planificar, gestionar i avaluar projectes de desenvolupament.

SODEPAU ofereix un curs semblant d'introducció a la cooperació. Es desenvoluparà al Marroc del 18 al 30 de juliol.

  • Rutes solidàries

Una opció per no renunciar a un viatge turístic, però sent respectuós/a i coneixent de prop les persones i cultures, és participar a una ruta solidària.

Les rutes o estades solidàries pretenen donar a conèixer la realitat social de diferents països i visitar les organitzacions locals que hi treballen. S’emmarquen dins del que seria el "turisme responsable", una proposta que qüestiona el turisme convencional, tenint en compte l’impacte que aquest suposa per als països més empobrits.

CERAI, el Centre d'Estudis Rurals i Agricultura Internacional, et proposa una estància solidària a la regió del Rif, al Marroc. Es diu "El viatge dels sentits" i es realitzarà del 3 al 10 de juliol. T'hi pots inscriure fins al 20 de juny. Tens tota la informació en aquest dossier.

SODEPAU organitza estades solidàries de coneixement i intercanvi al Líban, Síria, Palestina, Marroc, etc.

L'empresa Tarannà amb la col·laboració de SETEM organitza rutes solidàries a diferents països. Informa-te'n aquí!

  • Aprofita per formar-te!

L’accés a la informació i la reflexió personal són els primers passos per generar implicació en la construcció d’un món més just. Per això, aprofitar les vacances d'estiu per realitzar el Postgrau Agents de Desenvolupament Internacional de SETEM pot ser una bona elecció. Es farà una edició intensiva durant el mes de juliol a Barcelona. La inscripció ja és oberta. Trobaràs més informació aquí.

És un curs introductori a l'àmbit de la Cooperació Internacional, la sensibilització i l'Educació per al Desenvolupament, i es dirigeix a aquelles persones que tinguin interés en el sector i pretenguin desenvolupar un pensament crític, intercanviar reflexions i conèixer les diferents possibilitats que existeixen dins del marc del Desenvolupament Internacional.

Comentaris

Bona tarda, Em dic Pau i sóc un jove de 23 anys amb moltes inquietuds. Aquest estiu m'agradaria realitzar un voluntariat per tal de posar en pràctica i veure de més a prop tot allò que he estudiant al llarg del curs (grau en educació social UOC). M'interessen tot tipus de voluntariats o camps de treball. Atentament, Pau Llombart Valls

Afegeix un comentari nou