Israel Sanz: "El progrés d'Àfrica, i del món, és el progrés de la dona"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca / Ona Bachrach
Israel Sanz, coordinador de projectes de Fallou ONGD. Font: Carlos Faneca
Israel Sanz, coordinador de projectes de Fallou ONGD. Font: Carlos Faneca
Hort comunitari de Dar Salam. Font: Fallou ONGD
Hort comunitari de Dar Salam. Font: Fallou ONGD
Campanya de prevenció de la Covid-19 que Fallou ONGD està duent a terme sobre el terreny. Font: Fallou ONGD
Campanya de prevenció de la Covid-19 que Fallou ONGD està duent a terme sobre el terreny. Font: Fallou ONGD

Israel Sanz: "El progrés d'Àfrica, i del món, és el progrés de la dona"

Autor/a: 
Carlos Faneca / Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

A través d’un model cooperatiu ecològic de poblat, l'entitat catalana Fallou ONGD promou projectes per dignificar la vida de les persones que habiten Dialakoto, a la regió senegalesa de Tambacounda.

L'Associació de Cooperació Fallou ONGD és una entitat dedicada a la cooperació activa i participativa per al desenvolupament autònom de les zones més desfavorides del Senegal. Des del 2007, Fallou actua a la comunitat rural de Dialakoto (Tambacounda), una regió que a causa de la seva remota situació gairebé no rep l'ajuda de projectes internacionals.

La problemàtica local es caracteritza per un servei sanitari i un sistema educatiu precaris, per la falta de sensibilització en hàbits higiènics i la manca de mitjans i infraestructures per rendibilitzar els propis recursos.

L’ONGD actua a través del Model Integral de Desenvolupament de Poblat, una dinàmica de cooperació que pretén concentrar i sincronitzar els esforços en diversos poblats per garantir l'accés íntegre a una sanitat universal, una educació pública de qualitat i a la sobirania alimentària de tota la comunitat, mitjançant el treball col·lectiu i un sistema de cotització. A més, des del 2018 han reenfocat els projectes cap a un Model Ecològic de Desenvolupament de Poblat, prioritzant la idea que cap activitat humana ha de desentendre's del seu impacte ecològic.

L’Israel Sanz, coordinador de projectes de Fallou, ens parla d'aquest model, dels projectes de l'entitat, de l’empoderament de les dones senegaleses i les seves capacitats d’emprenedoria, i dels beneficis de convertir la seu de Fallou en una botiga d’articles de segona mà.

Els tres mantres de Fallou ONGD

L’ONGD actua a través de tres eixos que defineix com a fonamentals per garantir el desenvolupament humà dels poblats: el sanitari, l'educatiu i l'agrícola. D’entrada, el Senegal té un sistema sanitari molt deficient que, a més, és de pagament, fet que impedeix l’accés a la sanitat a més del 70% de la ciutadania. És per això que Fallou treballa per fomentar l’adhesió de la població al nou 'Poste de Santé' (centre sanitari), construït per la mateixa entitat per descongestionar i millorar l'assistència del Sistema Sanitari Públic de la regió de Dialakoto.

Pel que fa a projectes educatius, l’ONGD ofereix programes de sanejament comunitari amb la col·laboració de l’Associació de Joves del poblat, que treballen en equip per evitar la contaminació de l’entorn. També es dediquen al reforç escolar, a través del seu programa d'Apadrinament entre Escoles Espanyoles i Senegaleses, on l'alumnat intercanvia la seva cultura per conèixer i sensibilitzar-se sobre diferents realitats.

Respecte al desenvolupament agrícola, es promou l'apoderament de la sobirania alimentària amb la implantació de projectes de millora dels sistemes de cultiu aprofitant els recursos naturals dels poblats. Una de les iniciatives amb més èxit és el Projecte Agroecològic per l’Empoderament de les Dones de Dar Salam, un programa de cultiu de cebes ecològiques fomentat per l’Associació de Dones del poblat.

Afegeix un comentari nou