La cultura de la pau i l’art gràfic es donen la mà a l’Humoràlia 2023
Comparteix
La Mostra Internacional d’Humor Gràfic ha doblat el nombre de participants i enguany celebra la setena edició amb el discurs pacifista al centre de totes les propostes.
En un context global marcat per dues grans guerres que aquest any han captat l’atenció mediàtica, com són la d’Ucraïna i la de Palestina, Humoràlia 2023 ha volgut dedicar la seva setena edició a promoure la pau i l’antibel·licisme. La mostra fa catorze anys que se celebra de forma biennal a Lleida amb l’objectiu de remoure consciències a través de l’humor, que sempre és una bona porta d’entrada per parlar de gairebé de tot.
“Estem molt contentes de la gran participació d’aquest any, ja que, després de fer la crida a artistes d’arreu del món, ens hem trobat que s’ha doblat la participació”, explica Llibert Rexach, tècnic de comunicació de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, entitat que, juntament amb l'Associació Humoràlia, està al darrere de la mostra des del 2009.
De fet, les xifres són contundents. Sota el lema 'La pau és el camí', el certamen va obrir una convocatòria que ha tingut un èxit sense precedents: es van rebre 608 propostes de més de dos-cents artistes de cinquanta-cinc països. Rexach té molt clar el perquè d’aquest creixement: “De la mateixa manera que augmenten les polítiques securitistes, també augmenta la gent preocupada per aquesta situació de violència i per com s’està normalitzant a nivell global”.
Amb la pau com a temàtica central, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida ha volgut contribuir a la crítica contra els conflictes i contra l'increment de les respostes violentes per part dels països els darrers anys: “Nosaltres entenem que no és moment d’incrementar armament, tot just sortim d’una pandèmia que ha sacsejat el món i ha debilitat els drets socials”, justifica Llibert Rexach, qui parla de la necessitat d’incrementar “l’escut humà” amb relació a dotar de més recursos la recerca científica, la sanitat i l’educació com a camí de pau i per la pau global.
Rexach s’ha mostrat especialment orgullós per la participació dins del jurat d’un col·lectiu que, darrerament, està tenint veu pròpia en la defensa per la pau i les accions no violentes: “En aquesta edició hem comptat amb Aturem les guerres, que arreu de Catalunya s’està manifestant molt activament contra aquesta escalada bèl·lica tan gran que estem vivint a nivell mundial”.
Perquè no totes les obres rebudes formen part de la mostra i el jurat ha tingut la difícil tasca d’haver-ne d’escollir una cinquantena, que són les que s’exposaran de forma itinerant a diversos espais culturals i centres de secundària de la província de Lleida, un cop es desmunti de la Facultat de Medicina, on s'ha inaugurat el passat 8 de novembre.
“L’humor gràfic és una bona manera d’explicar als joves què està passant al món”, explica Rexach, qui defensa que un dels punts forts del projecte és que suma la mirada d’artistes de tot el món, d’indrets molt diferents entre si, però amb el denominador comú d’una mateixa temàtica, com és la pau en aquesta edició. D’aquí que sigui essencial que la mostra sigui itinerant i pugui ser útil per als centres escolars per educar en la pau i abordar aquest tema des de l’humor gràfic, que esdevé un llenguatge universal.
Educació per la pau per un món sense violènciaL’entitat organitzadora posa èmfasi en com Humoràlia pot ajudar a despertar la ciutadania sobre la necessitat d’alçar la veu, com ja ho va fer fa dues dècades: “En un moment de gran militarització i d’augment dels pressupostos militars arreu del món volíem apostar per la via de la pau i recuperar el discurs pacifista que, a nivell històric, va aconseguir grans mobilitzacions durant el ‘no a la guerra’ pel conflicte a l’Iraq”.
A Humoràlia, l’art i l’humor s’uneixen en benefici de totes per fomentar un esperit ciutadà que promogui la pau com a única garantia per a la supervivència humana. Ho tenien clar des del principi: la pau és el camí.
Afegeix un nou comentari