La Gran Muralla Verda: la lluita contra la crisi climàtica que empodera les dones a l'Àfrica

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Gran Muralla Verda forma part de projecte She grows executat per l’ONG Tree Aid a la regió maliana de Koulikoro. Font: Departament d'Acció Exterior i Govern Obert
La Gran Muralla Verda forma part de projecte She grows executat per l’ONG Tree Aid a la regió maliana de Koulikoro. Font: Departament d'Acció Exterior i Govern Obert
La iniciativa pretén frenar l'avenç de la desertificació al Sàhara amb la creació d'una frontera natural d'arbres. Font: Llicència CC
La iniciativa pretén frenar l'avenç de la desertificació al Sàhara amb la creació d'una frontera natural d'arbres. Font: Llicència CC
Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, el Txad, Sudan, Etiòpia, Eritrea i Djibouti, són els territoris on actua la Gran Muralla Verda africana. Font: Llicència CC
Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, el Txad, Sudan, Etiòpia, Eritrea i Djibouti, són els territoris on actua la Gran Muralla Verda africana. Font: Llicència CC

La Gran Muralla Verda: la lluita contra la crisi climàtica que empodera les dones a l'Àfrica

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa, en la qual ha participat el govern de Catalunya al seu pas per Mali, té com a objectiu frenar l’avenç de la desertificació amb la creació d’una frontera natural d’arbres d’est a oest del continent africà.

L'avenç del Sàhara, una de les zones desèrtiques més grans del món, ha quedat demostrat les darreres dècades amb l'evolució que ha patit el Sahel, la regió que delimita la zona sud del desert del Sàhara i que comprèn els territoris del Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, el Txad, Sudan, Etiòpia, Eritrea i Djibouti. Aquesta zona, cada cop més àrida, es troba en perill de desertificació, quelcom que comporta greus conseqüències socials i econòmiques a una regió molt afectada per la crisi climàtica.

El Sahel pateix, des de fa molts anys, una crisi multidimensional en la qual el canvi climàtic, que afecta especialment la zona, juga un paper important. La població de la zona, molt castigada per l'extrema pobresa, la inseguretat alimentària, les migracions internes, així com el terrorisme i els conflictes, ha de conviure amb la proliferació de fenòmens meteorològics extrems, situacions que tenen gran incidència en la pèrdua de drets de la població.

Per tal de frenar l'avenç Sàhara, que ha crescut un 10% en els darrers 100 anys, i combatre la crisi climàtica que provoca sequeres cada vegada més severes, des del 2007 s'impulsa en aquesta regió el projecte Gran Muralla Verda africana. Aquesta iniciativa té com a objectiu crear una frontera natural d'arbres al llarg dels 8.000 quilòmetres que recorre el Sàhara d'est a oest del continent africà. D'aquesta manera, es tracta d'aconseguir revitalitzar l'economia local que es tradueixi en sosteniment, feina i futur per a les persones que habiten aquestes regions.

El projecte, nascut el 2007 de la mà de la Convenció de les Nacions Unides per la Lluita contra la Desertificació (UNCCD), ha anat integrant una gran diversitat de projectes que van en el mateix sentit. Aquestes iniciatives desenvolupades al llarg dels onze territoris que formen el Sahel aporten coneixements com tècniques de gestió de cultius sostenibles que ajudin a empoderar les comunitats per recuperar vegetació autòctona, evitar les migracions climàtiques o aportar-los mitjans de subsistència.

La Gran Muralla Verda, un cinturó verd que s'espera que tingui uns quinze quilòmetres d'amplitud, és un projecte que, tot i la quantitat d'anys que porta actiu, ara per ara s'ha completat en un 15%. No obstant això, les organitzacions impulsores asseguren que l'èxit del projecte ja és tangible en la restauració a un ritme sense precedents de terres degradades gràcies a la recuperació de cultius tradicionals o la reincorporació d'espècies autòctones.

De Catalunya a Mali

Des de casa nostra també es dona suport a aquesta iniciativa tan emblemàtica que impulsa la UNCCD a través del departament d'Acció Exterior i Govern Obert. El govern ha aportat 150.000 euros al projecte She grows que executa a Mali l’ONG Tree Aid a la regió de Koulikoro i que empoderarà unes 2.000 dones de Mali: s'acompanyaran mil dones de la regió en l’organització de cooperatives que gestionin i restaurin terres degradades i es formaran 1.000 més en la producció d’estufes de baix consum i gestió d’horts comunitaris per fomentar la seva autonomia econòmica.

Així, l’objectiu d'aquest projecte és abordar la pobresa i els efectes de la crisi climàtica restaurant i protegint terres, empoderant les dones amb les capacitats per gestionar-les i evitar que es degradin i, de retruc, millorar les seves condicions socials i econòmiques. A banda d'això, es plantaran a la zona mil arbres que permetran retornar la fertilitat als sòls i retenir l’aigua, a més de millorar la seva productivitat i biodiversitat, aportant així un nombre considerable d'arbres a la Gran Muralla Verda que va de la costa atlàntica fins a la Mar Roja.

Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, considera que aquesta aportació que fa el Govern al projecte panafricà "referma el compromís de Catalunya de contribuir a la superació dels grans reptes globals", en línia amb l'Agenda 2030 i l'Agenda 2063 de la Unió Africana. Alsina explica que el projecte She Grows permetrà a Mali tenir més eines per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic. "Davant dels reptes globals, el Govern treballa per complir els ODS tant a Catalunya com a la resta del món", explica la consellera.

Aquesta ajuda al projecte She Grows s'alinea amb el Pla Àfrica del Govern 2020-2023, que es va aprovar el març del 2020 amb voluntat d'obrir-se al continent i establir lligams amb organismes continentals com la Unió Africana (UA) i organitzacions multilaterals que tenen presència a l'Àfrica, La contribució a la Gran Muralla Verda africana també està en línia amb el compromís del Govern amb el multilateralisme i, alhora, dona compliment a compromisos del Pla Nacional per a la Implementació de l'Agenda 2030.

Mali és un dels països més pobres del món, amb una pobresa extrema del 42,7%, una situació que augmenta exponencialment amb l'avenç de la degradació ambiental i que pateixen especialment le dones. Per aquest motiu, el projecte She grows, que tindrà una incidència en l'augment de la consciència de gènere en més de 200 homes de Koulikoro., s'enfoca amb una clara perspectiva de gènere.

Afegeix un comentari nou