‘La pobresa, un problema de drets humans’

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: Save the children UK
Font: Save the children UK

‘La pobresa, un problema de drets humans’

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Sota aquest lema, l’ONU dedica el Dia Internacional contra la Pobresa a recordar el vincle fonamental entre la pobresa i els drets humans.

Enguany que celebrem el 70è aniversari de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans, l’ONU dedica la campanya del Dia Internacional contra la Pobresa a recordar el vincle fonamental que existeix entre l’extrema pobresa i els drets humans, així com el fet que les persones que viuen en situació de pobresa es veuen afectades de forma desproporcionada per nombroses violacions dels drets humans.

La Declaració va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides a París, el 10 de desembre de 1948, com a ideal comú pel qual tots els pobles i nacions haurien d’esforçar-se a assolir. Però aquest ideal segueix avui dia extremadament lluny de la realitat.

Més de 800 milions de persones en tot el món viuen encara amb menys d’1,25 dòlars al dia i moltes d’aquestes no tenen accés a aliments, aigua potable i sanejament adequat, segons dades del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

La pobresa no és només la falta d’ingressos, no és una qüestió únicament econòmica, és un fenomen multidimensional que compren, a més, la manca de les capacitats bàsiques per viure amb dignitat. La pobresa en sí mateixa és causa i conseqüència de violacions de drets humans, de vulneracions múltiples i interconnexes dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals que neguen la dignitat i la igualtat a les persones que les pateixen.

Com diu el prefaci d’'Els principis rectors sobre l’extrema pobresa i els drets humans', elaborat per l’Alt Comissionat de l’ONU: “En un món caracteritzat per un nivell sense precedents de desenvolupament econòmic, mitjans tecnològics i recursos financers, és un escàndol moral que milions de persones visquin en l’extrema pobresa”. Reduir i eradicar la pobresa és, per tant, una obligació de totes les societats.

Afegeix un comentari nou