La seguretat alimentària, eix del Dia Mundial de l'Aigua

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La seguretat alimentària, eix del Dia Mundial de l'Aigua

Resum: 

Una població mundial que creix, i les seves necessitats nutricionals, són els eixos del Dia Mundial de l'Aigua 2012. L'ús sostenible de l'aigua per l'agricultura i la salut haurà de ser un ítem prioritari, s'afirma des de Nacions Unides, ja que cal augmentar la producció agrícola per donar resposta a les necessitats alimentàries, i l'aigua potable és escassa a moltes zones, comprometent la salut.

La seguretat alimentària és el tema escollit aquest any per Nacions Unides (NU) per commemorar el Dia Mundial de l'Aigua, 22 de març. Nacions Unides es planteja la forma amb la qual un recurs insegur, l'aigua dolça, pot assegurar les necessitats alimentàries de la població mundial.

Recursos hídrics, conflictes, inseguretat alimentària, energia... Una interrelació que necessita reflexió i accions, segons Ban Ki-moon

Cal usar l'aigua de forma "sensata", afirma Nacions Unides en el missatge del seu Secretari general, Ban Ki-moon. Especialment cal fer-ho en l'agricultura, ja que si el seu ús no es fa de forma sostenible, no es podrà acabar amb la fam, les sequeres, les crisis alimentàries i les inestabilitats polítiques.

NU fa esment de l'escassetat d'aigua a moltes zones del món, i també cita el canvi climàtic com a factor de risc, especialment a comunitats d'arreu ja especialment vulnerables per la pobresa estructural que s'hi viu. Aquests factors fan més greus problemes de seguretat ja existents, al augmentar la competència pels recursos hídrics, que porta a nous conflictes i dificulta l'accés a drets fonamentals, com l'alimentació, l'aigua i la salut.

S'estima que 1.000 milions les persones pateixen fam, i sobre 800 milions no tenen accés segur a aigua potable. Nacions Unides fa una crida a tots els agents socials a transferir tecnologies hídriques efectives, a conservar ecosistemes i a reforçar el paper dels petits productors d'alimentació. També a promoure polítiques d'accés a l'aigua, de regulació equitativa, d'inversió en infraestructures hídriques, i de potenciació del desenvolupament rural.

Ban Ki-moon indica en el seu missatge institucional de commemoració del Dia Mundial de l'Aigua que hi ha un "renovat interès polític per la seguretat alimentària, tant en el G-8 com en el G-20", i que la interrelació entre recursos hídrics, energia i alimentació és molt estreta. També recorda que la Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible (Río+20) serà una oportunitat per "establir la connexió entre seguretat hídrica i la seguretat alimentària en el context d'una economia verda".

Afegeix un comentari nou