La solidaritat amb el Sàhara i Palestina no s’atura durant la pandèmia

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Els projectes de voluntariat internacional han restat aturats degut al tancament de la mobilitat internacional Font: SCI Catalunya
Els projectes de voluntariat internacional han restat aturats degut al tancament de la mobilitat internacional Font: SCI Catalunya
L'associació de Joves de Baladna i Nova Sàhara Occidental treballen per la mobilització social de joves palestins i sahrauís Font: Baladna Youth Association
L'associació de Joves de Baladna i Nova Sàhara Occidental treballen per la mobilització social de joves palestins i sahrauís Font: Baladna Youth Association

La solidaritat amb el Sàhara i Palestina no s’atura durant la pandèmia

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

Organitzacions palestines i sahrauís adverteixen, però, que si el tancament es perllonga es poden debilitar les xarxes de solidaritat i voluntariat internacionals.

El sud de la mediterrània és una de les zones prioritàries on el Servei Civil Internacional de Catalunya organitza projectes de voluntariat internacionals amb entitats locals del territori. La voluntat de solidaritat amb la lluita dels pobles palestí i sahrauí ha empès moltes catalanes a viatjar a la riba sud de la mediterrània per descobrir amb els seus propis ulls la situació de vulneració de drets humans, civils i polítics i poder-la explicar i difondre-la a la tornada.

Però no només, també moltes joves d’aquests territoris han vingut a Catalunya, per compartir eines, aprenentatges i estratègies de mobilització i defensa dels drets humans amb joves d’arreu.

Camps de treball, formacions i seminaris internacionals, residències d’activistes i altres formes d’activisme internacional s’han dut a terme en els últims anys a ambdues bandes del mediterrani, fins que aquest 2020 han topat amb la pandèmia de la covid.

Una visita de voluntàries catalanes a Palestina, un camp de treball al camp de refugiats de Tindouf, al Sàhara Occidental, la residència d’activistes palestins i sahrauís a Barcelona i projectes de voluntariat internacional de llarga durada s’han vist afectats per la crisi de la covid, les restriccions de mobilitat, i la inestibilitat política.

Palestina i el Sàhara Occidental són dos territoris ocupats que han patit doblement les conseqüències de la crisi de la covid. En aquest informe ho explicava bé l’ODHE, ja que a la crisi sanitària se li sumava la repressió i el bloqueig polític exercit per Israel i el Marroc. En ambdós casos, l’arribada de voluntàries internacional és sovint l’única manera de denunciar públicament la situació en l’àmbit internacional.

Una residència d’activistes en format digital

Des del 2018 l’SCI Catalunya ha acollit durant un mes, a l’estiu, dues joves activistes provinents de països de la Mediterrània amb l’objectiu de visibilitzar la situació dels seus pobles, crear espais d’aprenentatge amb joves catalans i compartir estratègies i bones pràctiques en l’activisme juvenil.

Al 2020 no havia de ser diferent, al juliol havien d’acollir tres joves de Palestina i el Sàhara Occidental, però amb l’arribada de la pandèmia no va ser possible. "La residència d’activistes és una activitat molt important per a l'SCI i en la que es volca tota la entitat. L'essència de la mateixa és acollir a activistes a casa nostra durant un mes, i per tant depèn de que puguin viatjar fins aquí", explica Max Carbonell, tècnic de projectes de l’SCI Catalunya.

Al principi van optar per ajornar-ho a la tardor amb l'esperança que la situació hagués millorat, però finalment van decidir adaptar-ho a un cicle de xerrades online sota el nom Sàhara i Palestina, pobles en lluita a la Mediterrània, on hi van participar membres de Nova Sàhara Occidental i de Popular Struggle Coordination Comitees.

La quarentena i el conflicte al Sàhara agreuja la situació

Nova Sàhara Occidental és una organització de joves del Sàhara que treballa a territoris ocupats, als camps de refugiats d’Algèria i a la diàspora. Treballen per acabar amb l’ocupació marroquí i amb l’espoli de recursos i per promoure els drets humans, civils i polítics a través de l’estratègia de la noviolència i l’educació per la pau. Des de fa uns anys, l’SCI treballa amb NOVA Sàhara Occidental a través de la residència d’activistes i el 2020 havia fer-se el primer camp de treball internacional.

"Aquí l’afectació de la covid es va aturar molt ràpidament, però la quarentena es va quedar, i això és el que ens està afectant més a la nostra feina i els nostres projectes", explica Maglaha Hamma, membre de Nova Sàhara Occidental.

Per a NOVA el voluntariat internacional és molt important, ja que com expliquen, la seva feina es basa sobretot en la incidència política, i en projectes educatius que fan sobre terreny. Maglaha explica que "aquests intercanvis ens ajuden a comunicar i difondre el missatge de la lluita del nostre poble, a visibilitzar la stuació que es viu als camps de refugiats", i adverteix que no poder acollir voluntaris internacionals afectarà molt a la situació del poble sahrauí.

A la quarentena i a les conseqüències de la pandèmia se li suma la situació d’inestabilitat política del país, amb el trencament de l’alto al foc per part del Marroc el passat novembre. Això fa que de moment tots els projectes relacionats amb el voluntariat internacional hagin quedat aturats. "De moment hem descartat fer el camp al Sahara per la situació d'incertesa que es viu ara allà, amb el conflicte bèl·lic en marxa, però estem trobant maneres de continuar en contacte amb les activistes", explica Carbonell.

El perill de la desmobilització i la desconnexió amb Palestina

A Palestina, tot i la diferent afectació que la covid està tenint a Cisjordània, territoris ocupats o a Gaza, aquesta última, confinada dins d’un confinament polític permanent, la situació és semblant a la del Sàhara.

A territori d’Israel, l’anomenada Palestina del 48, l’Associació de joves de Baladna continua treballant per la sensibilització i la mobilització dels joves palestins residents a territori israelià. En un país on se’ls nega la seva identitat i la seva cultura, lluiten per defensar els seus drets civils, polítics i culturals. La covid, però, ha impactat molt fort en la seva feina.

"La nostra principal tasca és teixir comunitat amb els joves, ajuntar-nos, fer tallers, seminaris, treballar plegats. Amb la covid això està sent molt dífícil", explica Nidaa Nasser, coordinadora de Baladna Youth Association. Explica que els i les joves, d’entre 16 i 18 anys, estan fent la seva escolarització de forma digital, i que demanar-los que després de tot el dia davant de l’ordinador es connectin per zoom per a fer una reunió no està funcionant.

Nasser explica també que tots els projectes de voluntariat i intercanvis internacionals que feien han quedat aturats de moment. Des de Baladna pensen que el voluntariat internacional és important per construir solidaritat entre pobles que viuen situacions similars. "Quan comparteixes espai amb persones de diferents contextos que tenen els mateixos valors que tu i que lluiten per coses similars és molt empoderador. Dóna la sensació que no és només una lluita local, sinó que agafa una dimensió universal", comenta.

El voluntariat com a eina d’incidència internacional comunitària és també un dels objectius de Baladna. "Pensem que és molt important fer incidència sobre els drets dels palestins a través de la informació i la comunicació de la nostra realitat a d’altres comunitats de l’altra banda del mediterrani, i això ara mateix s’ha vist interromput per la covid", explica Nidaa Nasser.

Nasser conclou advertint que si aquesta situació es perllonga pot arribar a crear una fragmentació entre la població, perquè les connexions es perden: "Quan aturem la mobilització i la incidència, aturem el canvi possible, i aquest és el perill que tenim amb la covid".

La xarxa del Servei Civil Internacional continua amb la voluntat de mantenir la connexió i l’enxarxament amb les realitats de l’altra riba de la mediterrània, intercanviant solidaritat i compartint aprenentatges a través de la xarxa, fins que el voluntariat internacional presencial pugui tornar a fer-se realitat. Com apuntava Nasser, però, s’hauran de posar tots els esforços per evitar que la situació actual acabi per desconnectar o debilitar les xarxes de solidaritat internacional.

Afegeix un comentari nou