Àmbit de la notícia
Internacional

'Ciutats Defensores dels Drets Humans' s'uneix a la denúncia de l'activista hondurenya Sandra Zambrano

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El programa 'Ciutats Defensores dels Drets Humans' s'ha unit a la denúncia de Sandra Zambrano.
    El programa 'Ciutats Defensores dels Drets Humans' s'ha unit a la denúncia de Sandra Zambrano. Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans
  • Sandra Zambrano és activista pels drets LGTBI i advocada a l’Associació per a una Vida Millor de Persones Infectades i Afectades pel VIH/SIDA (APUVIMEH).
    Sandra Zambrano és activista pels drets LGTBI i advocada a l’Associació per a una Vida Millor de Persones Infectades i Afectades pel VIH/SIDA (APUVIMEH). Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans
  • La tasca de Zambrano va començar a finals de la dècada dels noranta, quan va poder veure de molt a prop les discriminacions que pateixen les persones amb VIH.
    La tasca de Zambrano va començar a finals de la dècada dels noranta, quan va poder veure de molt a prop les discriminacions que pateixen les persones amb VIH. Font: pasosdeanimalgrande.com

El programa del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió d'Acció pel Refugi, en què Zambrano va participar el 2016, s’uneix a la crida per visibilitzar les amenaces que pateixen les activistes per part del govern hondureny.

El missatge és clar i contundent: “Necessitem suport, companyes, les defensores dels drets humans estem sent perseguides i amenaçades pel govern”. Aquestes són les paraules que l’activista hondurenya Sandra Zambrano ha dirigit al programa ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’, del qual va formar part el 2016

Zambrano, activista pels drets LGTBI i advocada a l’Associació per a una Vida Millor de Persones Infectades i Afectades pel VIH/SIDA (APUVIMEH), va ser una de les defensores convidada a Catalunya en el marc de la iniciativa coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionada per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, que cerca visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen.

Ara, Zambrano ha alçat la veu per posar el focus en la situació que pateixen les activistes al seu país, Hondures, que ha empitjorat dràsticament al llarg de les últimes setmanes arran d’una campanya de desprestigi contra les persones activistes que s’ha intensificat gràcies a l’altaveu de les xarxes socials. 

La defensora assenyala que aquest moviment que busca difamar l’activisme al seu país ha estat impulsat per grups radicals propers al partit de l’actual presidenta, Xiomara Castro, qui ha emprès una deriva autoritària en els últims temps. Per exemple, pel que fa a les polítiques contràries als drets humans que ha posat en marxa per abordar els reptes de seguretat pública, com ha denunciat Amnistia Internacional, entre altres.  

Segons Zambrano, aquests grups de l’òrbita del partit de Castro “generen violència en contra de veus dissidents, des del mateix govern” i estan alimentant una campanya insidiosa contra activistes hondurenyes que no estan alineades amb el govern amb el propòsit de deslegitimar-les, desprestigiar-les i perseguir-les. Se les acusa de formar part d’una trama corrupta propera a l’expresident hondureny Juan Orlando Hernández i l’ambaixada dels Estats Units.

L’assenyalament, del qual també són víctimes periodistes crítics amb l’executiu hondureny, s’ha fet amb els noms i cognoms de les persones defensores dels drets humans i s’ha escenificat amb el diagrama ‘Xarxes de corrupció DDHH Volum 1’, difós a través de les xarxes, en què s’ataca les activistes i s’acompanyen les seves fotografies de malnoms i imatges despectives.

Es tracta, doncs, d’un greu acte de calúmnia que ja ha estat denunciat per organitzacions que tenen presència a Hondures com Reporters Sense Fronteres, Freedom House i l’Asociación por la Democracia y los Derechos Humanos de Honduras, entre altres. 

“Denuncien i rebutgem la nova campanya de desprestigi que s'ha iniciat en contra de periodistes i persones defensores de drets humans”, expressen les entitats en un comunicat, en què avisen que “aquesta mena d'agressions, tant en l'espai digital com en el físic, són una estratègia comuna dels poders i pactes de l'estat en el seu afany per limitar la crítica, la llibertat d'expressió i la labor de qui exerceix el periodisme independent o defensa els drets humans”.

La campanya, a més, extrema l’escenari hostil que s’ha creat contra activistes i periodistes, i que ja ha provocat atacs de funcionaris del govern de la presidenta Castro contra organitzacions socials del país. Això, alerta Zambrano, posa en perill la seva tasca i posa de manifest els plans de l’executiu de “cancel·lar la personalitat jurídica de les associacions ciutadanes que no combreguin amb la seva ideologia”. 

L’activista, en el missatge adreçat a ‘Ciutats Defensores’, assegura que les defensores dels drets humans no es poden expressar de manera pacífica perquè estan sota amenaça. “Vivim en altíssim risc”, diu, i demana visibilitzar “la greu situació a Hondures i, si hi hagués necessitat, reubicar les persones defensores en risc de manera temporal”.

Una crida que ha entomat ‘Ciutats Defensores’, que s’ha unit al clam de Zambrano i ha reclamat que “es garanteixi la integritat física i mental de les defensores de drets humans a Hondures, que se’ls permeti desenvolupar el seu treball amb garanties de seguretat, que s’investiguin els responsables d’aquestes campanyes i que es prenguin les mesures degudes”. 

Una activista compromesa amb els drets de les persones LGTBI i les afectades per VIH

Qui és Sandra Zambrano? Advocada de drets humans a Hondures, ha centrat bona part de la seva tasca a treballar amb l’APUVIMEH, una entitat social del país creada el 2004 per donar suport a la comunitat LGTBI i les persones amb VIH. Un dels projectes més destacats de l’entitat és ‘Casa Renacer’, un refugi per a persones del col·lectiu afectades per la sida on es desenvolupen programes de prevenció per tota mena de malalties de transmissió sexual, entre altres.

La tasca de Zambrano va començar a finals de la dècada dels noranta, quan va poder veure de molt a prop les discriminacions que pateixen les persones amb VIH. Va descobrir que el seu germà, Juan de Dios, estava afectat per la sida, motiu pel qual va ser acomiadat injustament. Ell mateix va denunciar la seva situació als mitjans de comunicació. 

La seva lluita va inspirar la Sandra i el seu altre germà, José, per començar un camí de reivindicació en favor dels drets de la comunitat LGTBI i combatre l’estigma i les discriminacions que arrosseguen les persones amb VIH. Aquest camí, però, no ha estat fàcil, atès que sovint ha estat objecte d’amenaces i intimidacions cap a ella i la seva família. Malgrat aquests entrebancs, la Sandra i l’APUVIMEH no han deixat de lluitar i la seva tasca ha estat reconeguda per la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH). Aquesta trajectòria l’ha convertit en un exemple que ha inspirat moltes activistes arreu. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari